Η χούντα έπεσε, ο αγώνας της Κύπρου, όμως, συνεχίζεται

a 24 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 1255 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967 που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή επταετούς δικτατορίας στην Ελλάδα και την καταστροφή της Κύπρου το 1974.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σε δήλωσή του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 48 χρόνων από το Απριλιανό πραξικόπημα, τόνισε πως «πρώτιστο χρέος μας είναι να διακηρύξουμε τη διαφύλαξη και διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών και την άρνηση αποδοχής της προδοσίας και του εγκλήματος του 1974, με την εμμονή σε λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας με κατοχυρωμένα για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κύπρου τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Συνεχίζοντας ο κ. Ομήρου σημειώνει πως «το πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου Μακαρίου άνοιξε την πόρτα στον καραδοκούντα Αττίλα και οδήγησε στη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα τουρκική στρατιωτική κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το ΔΗΚΟ, από πλευράς του, σημειώνει πως «η 21η Απριλίου μας θυμίζει μία από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας του Ελληνισμού».

Οι άφρονες συνταγματάρχες, αναφέρει το ΔΗΚΟ, έβαλαν την Ελλάδα στον γύψο, καταπίεσαν, εδίωξαν και δολοφόνησαν Έλληνες πατριώτες και όπως ήταν εντεταλμένοι, οδήγησαν την Κύπρο στην καταστροφή με το πραξικόπημα κατά του Εθνάρχη Μακαρίου, που αποτέλεσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή. Σημειώνει επίσης πως «η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Κυπριακός Ελληνισμός ζουν ακόμα τις τραγικές συνέπειες των προδοτικών πράξεων των χουντικών».

Η ΕΔΕΚ σημειώνει πως 48 χρόνια μετά «την απαρχή μιας σκοταδιστικής επταετίας που κατέληξε στην προδοσία της Κύπρου, καλούμαστε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να τιμήσουμε εμπράκτως όσους υπερασπίστηκαν τις δημοκρατικές αρχές και την εθνική ανεξαρτησία».

Περαιτέρω, σημειώνει ότι «ως πρωτοπόρος της αντιχουντικής αντίστασης στον κυπριακό χώρο» θα συνεχίσει τον αγώνα «για απελευθέρωση από τα μνημονιακά δεσμά και την τουρκική κατοχή» που αποτελεί σήμερα λαϊκό αίτημα.

Εξάλλου, η Έπαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου, με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι μέσα από το μαύρο αυτό κεφάλαιο της ιστορίας του Ελληνισμού, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά το μεγαλείο των αγωνιστών της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, που πολέμησαν για ιδέες και ιδανικά, που παραμένουν ζωντανά μέχρι και τις μέρες μας.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»