Λ.Κουρσουμπά: “Το κάθε σχολείο υπεύθυνο να ρυθμίσει τη χρήση των κινητών”

a 52 Ειδήσεις
a 1544 Ειδήσεις

Το κάθε σχολείο έχει υποχρέωση να εμπλέξει ενεργά την μαθητική κοινότητα σε διάλογο για το θέμα της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, αναφέρει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά.

Σε ανακοίνωση η κ. Κουρσουμπά υπενθυμίζει τη θέση της για το θέμα η οποία δημοσιοποιήθηκε την 1/11/2010.

Μεταξύ άλλων, η κ. Κουρσουμπά αναφέρεται εκ νέου στην υποχρέωση κάθε σχολείου να εμπλέξει ενεργά τη μαθητική κοινότητα σε διάλογο για το θέμα τονίζοντας, ειδικότερα καθόσον αφορά το Γυμνάσιο και το Λύκειο ότι «μέσα από το διάλογο είναι δυνατόν να προκύψουν εξαιρετικές προτάσεις που να αφορούν τόσο τη ρύθμιση της μεταφοράς και χρήσης του κινητού στο σχολείο όσο και την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης εκπαιδευτικών και μαθητών από τη κακή του χρήση”.

Όπως αναφέρει η κ. Κουρσουμπά, “το ζητούμενο είναι η θεσμοθέτηση κανόνων που θα υιοθετηθούν με διαφάνεια και θα είναι σαφείς, ως προς τις ρυθμίσεις που επιφέρουν καθορίζοντας, ταυτόχρονα, με ακρίβεια τις συνέπειες που θα έχει τυχόν παραβίασή τους, θα είναι κοινά αποδεκτοί και, επομένως, θα εφαρμόζονται χωρίς αντίδραση”.

Στην θέση της το Νοέμβριο του 2010, η οποία στάληκε εν νέου σήμερα στα ΜΜΕ, η Επίτροπος αναφέρει ότι όσον αφορά στη Δημοτική Εκπαίδευση, ενδείκνυται η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων από παιδιά στη διάρκεια του σχολικού ωραρίου ενώ η ίδια αρχή επιβάλλει, οι εκπαιδευτικοί της Δημοτικής Εκπαίδευσης να περιορίσουν στο ελάχιστο τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και ενώ βρίσκονται κοντά σε παιδιά.

Εννοείται ότι θα πρέπει, επίσης, να ισχύσει η πλήρης απαγόρευση χρήσης του κινητού από εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Το σχολείο θα πρέπει να διασφαλίσει στα παιδιά του Δημοτικού, ενόσω βρίσκονται στο σχολείο, τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους γονείς τους με την εγκατάσταση καρτοτηλεφώνων και, σε έκτακτες περιπτώσεις, με τη χρήση του υπηρεσιακού τηλεφώνου.

Σε ότι αφορά στη μεταφορά του κινητού στο σχολείο από παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό, η Επίτροπος θεωρεί ότι η απαγόρευση της δεν εξυπηρετεί, κατ’ ανάγκην, το συμφέρον του παιδιού, καθώς πολλά παιδιά χρησιμοποιούν, αναγκαστικά, το κινητό ως μέσο επικοινωνίας με τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες τους μετά το πέρας του ωρολογίου προγράμματος και προτού επιστρέψουν στο σπίτι και ζητά την επανεξέταση της σχετικής εγκυκλίου.

Για μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου, η απαγόρευση χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια του μαθήματος, εξυπηρετεί την αρχή της διασφάλισης του συμφέροντος των παιδιών και ενισχύει το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση.

Η ίδια αρχή υπαγορεύει και την απαγόρευση χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας από τους εκπαιδευτικούς. Το θέμα της μεταφοράς κινητού τηλεφώνου από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στο σχολείο και της από μέρους τους χρήσης του σε χρόνο που δεν έχουν μάθημα, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης σε επίπεδο σχολικής μονάδας με βάση γενικότερες οδηγίες που θα εκδώσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αφού διαβουλευθεί με την ΠΣΕΜ.

Η κ. Κουρσουμπά τονίζει ότι η πολιτεία και, κατ’ επέκταση, το σχολείο καθώς και η οικογένεια έχουν ευθύνη να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά σχετικά με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται για την υγεία τους και όχι μόνο, η χρήση αλλά και η κατάχρηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το κινητό τηλέφωνο και να τα ενδυναμώσουν ώστε να είναι σε θέση να το χρησιμοποιούν με μέτρο και στα πλαίσια της νομιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, το όλο θέμα θα πρέπει να ρυθμιστεί με σαφήνεια, μέσω διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, ούτως ώστε, τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί, να γνωρίζουν τι ισχύει σε σχέση με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ