Η εποχικότητα μαστίζει την Επαρχία Αμμοχώστου

a1 48
a1 231

Η εποχικότητα είναι η μάστιγα που χαρακτηρίζει το τουριστικό μας προϊόν στην Κύπρο και ειδικά την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου… Ποιοι οι λόγοι; Μπορεί το φαινόμενο αυτό να αντιμετωπιστεί;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κράτος και ως πολίτες είναι πάρα πολλά με κυριότερο την έλλειψη ρευστότητας.

Αυτό κυρίως οφείλεται σε δυο παράγοντες:
– Πρώτο στην πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση που βιώνουν οι επιχειρήσεις.
– Δεύτερο στην εποχικότητα, την μάστιγα που χαρακτηρίζει το τουριστικό μας προϊόν στην Κύπρο και ειδικά την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Οι συνέπειες που προκαλούνται από την ύφεση που επέφερε η παγκόσμια κρίση είναι πολύ σοβαρές. Κατ’ αρχήν η ζήτηση καθηλώθηκε, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να αγωνίζονται να συγκρατήσουν τη μείωση των πωλήσεων.

Έπειτα, προβαίνουν σε περικοπές εξόδων κυρίως με απολύσεις, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση της ανεργίας.

Επιπλέον, η αδυναμία που παρουσιάζουν οι τράπεζες, όσον αφορά να χορηγήσουν νέα δάνεια επέφερε φρενάρισμα σε νέες επενδύσεις και παγοποίηση της ανάπτυξης.

Παράλληλα, με όλα αυτά η ελεύθερη Αμμόχωστος έχει να αντιμετωπίσει το ιδιαίτερο φαινόμενο της εποχικότητας που σήμερα αποτελεί και τη μεγαλύτερη μάστιγα.

Οι επιπτώσεις είναι άμεσες:
– Πρώτο προκαλείται ασφυξία στα ξενοδοχεία και στις τουριστικές επιχειρήσεις, κατά τους χειμερινούς μήνες.
– Δεύτερο προκαλεί σοβαρό πρόβλημα αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων του τομέα,
αυξάνεται η ανεργία τους χειμερινούς μήνες και οδηγεί τις επιχειρήσεις του κλάδου σε αδιέξοδα που τις εμποδίζουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Δημιουργούνται σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Για παράδειγμα, ένα πολύ καλός μισθός κύπριου εργαζόμενου στα ξενοδοχεία, για έξι μήνες πληρώνεται με 1300 ευρώ μισθό το μήνα.
Αυτό συνεπάγεται ότι ο μέσος μηνιαίος ανέρχεται σε 750 ευρώ, με αποτέλεσμα αυτός να κυμαίνεται και κάτω από το κατώτατο μισθό. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Δυσκολεύεται να συντηρήσει την οικογένεια του, ως αποτέλεσμα πολλοί, με την πρώτη ευκαιρία να εγκαταλείπουν την τουριστική βιομηχανία και να εργοδοτούνται σε άλλους τομείς.
– Τρίτο προκαλεί μαρασμό στον εμπορικό κόσμο και προβλήματα στην οικονομία της περιοχής.
Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι αλυσιδωτά. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει άμεσα όλους τους κατοίκους της περιοχής.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης της εποχικότητας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, οι οποίες θα μεταφέρουν μαζικά τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βοηθήσει όχι μόνο τον τουρισμό αλλά και τον τομέα ανάπτυξης γης και γενικότερα την οικονομία του τόπου.

Αυτό φυσικά, επιβάλλεται να συνδυαστεί με την ανάπτυξη και αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, γιατί δεν είναι αρκετό να φέρεις τους τουρίστες, πρέπει να έχεις και την υποδομή για να απασχολούνται και να περνούν ευχάριστα. Απαιτούνται, για παράδειγμα επενδύσεις σε έργα υποδομής, όπως το οδικό δίκτυο, οι πεζόδρομοι, οι ποδηλατόδρομοι, τα γήπεδα γκολφ κ.α.
Για ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού χρειάζεται ακόμη να επενδύσουμε και σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο συνεδριακός, ο αθλητικός, ο ιατρικός κ.α.

Κάτι πολύ σημαντικό είναι και η ριζική αλλαγή της νοοτροπίας μας. Πρέπει, επιτέλους,
οι τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, μαγαζιά κ.α.) να αποφασίσουν ότι θα μένουν ανοικτά και θα λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ακόμη, για απάμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας κρίνεται αναγκαίο να επενδύσουμε στην περιοχή και σε άλλους τομείς της οικονομίας μας για δημιουργία εναλλακτικών πηγών εισοδήματος, όπως η εκπαίδευση, η βιομηχανία, η έρευνα, η αλιεία, η γεωργία και οι υπηρεσίες.

Άμεσος στόχος, πρέπει να είναι, για παράδειγμα, η ίδρυση πανεπιστημιακής μονάδας στην περιοχή που θα δημιουργήσει πολλά οφέλη. Ως έργο από μόνο του είναι αναπτυξιακό και θα δώσει και μια ανάσα στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς και στη δημιουργία εκαντοντάδων θέσεων εργασίας με τη λειτουργία του. Εξάλλου, οι φοιτητές θα ενισχύσουν την οικονομία με τη διαβίωσή τους στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, κλάδοι, όπως η γεωργία και ο τουρισμός θα πάρουν άμεσα οφέλη μέσα από την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών επιβάλλεται η δημιουργία συγκεκριμένου πλάνου για την περιοχή. Το πλάνο αυτό θα πρέπει να έχει μακροχρόνιο σχεδιασμό, για παράδειγμα, να είναι 10ετές και να αξιολογείται πάνω σε ετήσια βάση.

Για το σχεδιασμό του συγκεκριμένου πλάνου είναι αναγκαία η συμμετοχή και συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής.

Ο αναπτυξιακός αυτός χάρτης θα πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους δήμους και τις κοινότητες της επαρχίας.

Για την υλοποίηση του πρέπει να καθοριστούν συγκεκριμένες πρόνοιες που θα αφορούν τη χρηματοδότηση τους, όπως η εκμετάλλευση των διαρθρωτικών ταμείων, η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και η προσέλκυση επενδυτών.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ενωμένοι και να πετύχουμε την ανάπτυξη που επιθυμούμε όλοι για την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Πηγή: In Business / Θανάσης Αθανασίου