Η εργοδότηση κύπριων νέων στα ξενοδοχεία καθίσταται αναγκαία

Ταρακουνήματα

Του Σταύρου Ι. Χαραλάμπους

Η ραγδαία ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας κατά την δεκαετία του 1980 ώθησε, τότε, το κράτος μας να λειτουργήσει αρκετές ξενοδοχειακές σχολές για να μπορέσουν να φοιτήσουν μαθητές που θα αναζητούσαν επαγγελματική εκπαίδευση αλλά και κατάρτιση στο ξενοδοχειακό και επισιτιστικό τομέα, αφού η απορρόφηση των μαθητών αυτών από τα ξενοδοχεία και τα κέντρα αναψυχής ήταν δεδομένη…

Έτσι βλέπαμε την νεολαία μας που αποφοιτούσε από τέτοιες σχολές να κατακλύζει τα ξενοδοχεία και τα κέντρα αναψυχής προσφέροντας τις υπηρεσίες της προς την ξενοδοχειακή βιομηχανία με την πατροπαράδοτη κυπριακή φιλοξενία, το χαμόγελο και τον επαγγελματισμό της, που προκαλούσε τα πιο ευνόητα και κολακευτικά σχόλια τουριστών που επισκέπτονταν το νησί μας, ως αποτέλεσμα χιλιάδες τουρίστες από την Ευρώπη και κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο να καταστήσουν τον τόπο μας ένα από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Θυμάμαι μάλιστα πόσο γενναιόδωρα πολλοί από τους ξενοδόχους μας είχαν ενισχύσει οικονομικά αυτές τις σχολές για να μπορούν, όπως υποστήριζαν, να διαλέγουν τους καλούς μαθητές για να στελεχώσουν τα ξενοδοχεία τους. Αυτή η αξιέπαινη και σωστή ενέργεια του κράτους αλλά και των ξενοδόχων της τότε εποχής για λειτουργία αυτών των σχολών που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού μας, τώρα με θλίψη διαπιστώνουμε ότι έχει καταστραφεί.

Και αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην ανεξήγητη πολιτική των ξενοδόχων, τα τελευταία χρόνια, και με την είσοδο μας στην ΕΕ, να προτιμούν να εργοδοτούν ξένους και κοινοτικούς αντί τους δικούς μας μαθητές, ως αποτέλεσμα οι Κύπριοι νέοι μας να σύρονται στην ανεργία και κάποιοι από αυτούς στο ξενιτεμό.

Κάνουμε λοιπόν έκκληση στον κάθε ΕΛΛΗΝΑ ΚΥΠΡΙΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΞΕΝΟΔΟΧΟ στον κάθε ΕΛΛΗΝΑ ΚΥΠΡΙΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ του τουριστικού και επισιτιστικού τομέα, αυτές τις δύσκολες ώρες για το τόπο μας, αυτές τις κρίσιμες μέρες, που καθημερινά βλέπουμε χιλιάδες άνεργους συμπατριώτες μας να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα, να μην μπορούν να αγοράσουν τα αναγκαία αγαθά για να ζήσουν μια υποφερτή υπό τις περιστάσεις ζωή, να δώσουν εργασία σε αυτούς τους νέους. Γιατί οι νέοι μας είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Είναι το μέλλον του Ελληνισμού σε αυτό το τόπο. Είναι η τελευταία μας ελπίδα για να μην χαθεί ο Ελληνισμός από τούτα τα ιερά χώματα.