Ο δικηγόρος της Σκορδέλη λέει ότι θα κλητεύσει τον Αρχηγό Αστυνομίας

a 27 Ειδήσεις
a 7012 ΕιδήσειςΟ δικηγόρος της 3ης κατηγορούμενης, στη δίκη για το φόνο του Αντη Χατζηκωστή, Ελενας Σκορδέλη με νέα δήλωση του κατά τη δικάσιμο της 27ης Απριλίου 2012, είπε πως εφόσον η κατηγορούσα αρχή δεν παρουσιάσει ως μάρτυρα κατηγορίας τον Αρχηγό της Αστυνομίας Μιχαλάκη Παπαγεωργίου θα τον κλητεύσει η υπεράσπιση… 

Συνεχίζοντας την αντεξέταση του επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας Θωμά Ευθυμίου, ο δικηγόρος της κ. Σκορδέλλη, Μιχαλάκης Κυπριανού αναφέρθηκε επισταμένα στο θέμα της φυσικής παρουσίας του μάρτυρα κατηγορίας Κώστα Προεστού κατά τον κρίσιμο χρόνο διάπραξης του φόνου.

Επικαλούμενος απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη του Αρχηγού της Αστυνομίας που παραχωρήθηκε στην εκπομπή της Αιμιλίας Κενεβέζου στις 26 Ιανουαρίου 2010, και στην οποία ο Αρχηγός δήλωσε πως με βάση τα στοιχεία που κατέχουν οι ανακριτές οι φυσικοί αυτουργοί ήταν τρεις, ένας εκ των οποίων ήταν ο Προεστός, κάλεσε το μάρτυρα να δηλώσει στο Δικαστήριο τα στοιχεία που συνέλεξε η Αστυνομία από τις 22:30 της 26ης Ιανουαρίου 2010 μέχρι την 28η Ιανουαρίου, που ο Προεστός αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Ανακριτής απάντησε πως ο κ. Κυπριανού σκοπίμως παρέλειψε απάντηση του Αρχηγού στην οποία ανέφερε ότι ο ρόλος του ενός στο φόνο δεν ήταν πρωταρχικός.

Στα απομαγνητοφωνημένο κείμενο δεν περιλαμβάνεται η λέξη «δεν» για αυτό και το Δικαστήριο αποφάσισε ότι επιθυμεί να μεταδοθεί με οπτικοακουστικό μέσο η συνέντευξη του Αρχηγού για να διευκρινιστεί το σημείο αυτό.

Αντεξετάζοντας τον ανακριτή καθ΄όλη σχεδόν τη διάρκεια της δικασίμου της Παρασκευής στις έρευνες της Αστυνομίας για τα χρηματικά ποσά, μετρητά και επιταγές που βρέθηκαν στην κατοχή του Προεστού κατά τη σύλληψη του και το θέμα του ελέγχου των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων του Προεστού, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι «η υπεράσπιση λέγει ότι ο Προεστός πήγε να πάρει τα λεφτά έξω από το κέντρο «Ττόφαρος», που αποτελούσαν έναντι ή την αποπληρωμή της αμοιβής για το φόνο, ώστε κατά την προσφιλή έκφραση του Φάνου Χατζηγεωργίου να ‘δέσει το γάρο του’».

Πρόσθεσε πως μετά την παραλαβή της αμοιβής είχε άνεση χρόνου να έρθει στη σκηνή και να εκτελέσει τον Αντη Χατζηκωστή.

Ο κ. Κυπριανού ζήτησε επανειλημμένα από τον κ. Ευθυμίου να αναφερθεί στις έρευνες που αφορούσαν τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα του Προεστού.

Υπέβαλε στον μάρτυρα πως εάν κατέθετε έγγραφη αναφορά της Cyta ή άλλου παρόχου τηλεπικοινωνιών για το χρόνο και το σημείο από το οποίο ο Προεστός έκανε το τηλεφώνημα προς τον Μάριο Ξενοφώντος πριν συναντηθούν στον «Ττόφαρο», ακολούθως το χρόνο και τον τόπο που διενήργησε την κλήση προς τον Κούλη Κοσιάρη και, τέλος, τον τόπο στον οποίο βρισκόταν όταν δέχθηκε την κλήση από τον Κοσιάρη για να μεταφέρει τους Γρηγόρη Ξενοφώντος και Φάνο Χατζηγεωργίου στη Λευκωσία (όπως κατέθεσε ο Προεστός), θα έριχνε άπλετο φως στην υπόθεση.

«Εάν με έγγραφα της CYTA ο Προεστός τοποθετείτο στον Αστρομερίτη όταν έκανε το τηλεφώνημα προς τον Μάριο Ξενοφώντος και το τηλεφώνημα προς τον Κοσιάρη και ακολούθως το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Κοσιάρη, η υπόθεση σου θα ήταν κουγκρί», υπέβαλε στον ανακριτή ο κ. Κυπριανού.

Σε ό,τι αφορά τα χρήματα, ο κ. Ευθυμίου είπε πως από τη μαρτυρία που εξασφάλισαν οι ανακριτές διαφάνηκε πως τα χρήματα που είχε στην κατοχή του ο Προεστός δεν σχετίζονταν με το φόνο.

Σε υποβολή του κ. Κυπριανού ότι κατά την ανάκριση του Προεστού αμέσως μετά τη σύλληψη του, υπεβλήθη πως οι ανακριτές είχαν πληροφορίες ότι τα χρήματα που κατείχε (ο Προεστός) σχετίζονταν με το φόνο, ο ανακριτής διευκρίνισε πως ουδέποτε αναφέρθηκε ότι αυτή η υποβολή των ανακριτών προς τον Προεστό προερχόταν από πληροφορία. Πρόσθεσε πως ήταν μια εύλογη υποψία, η οποία τέθηκε στον Προεστό ως υποβολή για να του δοθεί το δικαίωμα να απαντήσει και κατά την ανάκριση του απέφυγε να την απαντήσει, μη θέλοντας να εμπλέξει τον εαυτό του σε άλλα ενδεχόμενα αδικήματα.

Σε ό,τι αφορά τα επικοινωνιακά δεδομένα του Προεστού, ο ανακριτής είπε πως κατά την εξέταση τους δεν παρατήρησε κάτι που να αντιφάσκει με τις θεληματικές καταθέσεις του Προεστού και του Χατζηγεωργίου.

Περαιτέρω, ο κ. Ευθυμίου είπε πως κατά την εξέταση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων όλων των συλληφθέντων υπήρξαν σημαντικά ευρήματα, ωστόσο είχε υποδειχθεί στους ανακριτές από δικηγόρο της Δημοκρατίας να μην στηρίξουν την υπόθεση τους σε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα επειδή υπήρχε πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να μην γίνουν αποδεκτά ως μαρτυρία από το δικαστήριο και ο θησαυρός να απέβαινε άνθρακας.

Εξασφαλίσαμε μαρτυρία, η οποία τοποθετούσε τον Προεστό την ώρα προσέλευση των δραστών στη σκηνή στον Αστρομερίτη, είπε, προσθέτοντας πως μέχρι την 21η Ιανουαρίου, κατά την οποία ο Φάνος Χατζηγεωργίου έδωσε τη θεληματική του κατάθεση, εξηγώντας ότι δανείστηκε το κράνος του Προεστού, είχαμε πρόβλημα καθώς το κράνος τοποθετούσε τον Προεστό στη σκηνή και η μαρτυρία στον Αστρομερίτη.

Εξήγησε, επίσης, πως το γεγονός ότι εντοπίστηκε γενετικό υλικό του Προεστού στο γυαλί του κράνους, είναι επειδή δεν γνώριζε ότι θα χρησιμοποιείτο για φόνο, ώστε να πάρει προφυλάξεις. Παρατήρησε μάλιστα πως ούτε στη μοτοσικλέτα ούτε σε άλλα αντικείμενα που χρησιμοποίησαν οι δράστες εντοπίστηκε γενετικό τους υλικό.

Ο κ. Ευθυμίου είπε στο Δικαστήριο πως το γεγονός ότι η εκδοχή του Προεστού για ΤΗΝ τύχη του κράνους μετά το φόνο, τον διαφοροποιεί από τη συνωμοτική εκδοχή που έδωσαν στους ανακριτές οι Γρηγορίου, Χατζηγεωργίου και Ξενοφώντος ότι το κράνος κλάπηκε από το Ιπποκράτειο, συνηγορεί στο συμπέρασμα ότι ο Προεστός δεν εμπλεκόταν περισσότερο στο έγκλημα.

Η Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ελενα Κλεόπα έφερε ένταση στη συνέχιση της αντεξέτασης του μάρτυρα για μαρτυρικό υλικό από τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, εφόσον δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως μαρτυρία από το Δικαστήριο.

Ο Δικηγόρος του Τάσου Κρασοπούλη δήλωσε στο Δικαστήριο ότι θα τοποθετηθεί σε μελλοντικό στάδιο σε ό,τι αφορά την αποδοχή των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων ως μαρτυρίας. Ο Δικηγόρος του Γρηγόρη Ξενοφώντος, Ροβέρτος Βραχίμης, είπε πως αποδοχή των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων ως μαρτυρίας θα αθωώσει τον πελάτη του, ενώ διατύπωση τη θέση του δικηγόρου του Ανδρέα Γρηγορίου -καθώς παρουσιάστηκε και από μέρους του σήμερα – ότι διαφωνεί ώστε τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα να αποτελέσουν αποδεκτή μαρτυρία.

Η αντεξέταση του κ. Ευθυμίου από τον κ. Κυπριανού θα συνεχισθεί τη Δευτέρα στις 9.00.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ