Άλματα ανάπτυξης στον Δήμο Σωτήρας

a Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 3644 Ειδήσεις, Νέα ΑμμοχώστουΤου Δημάρχου Σωτήρας, κ. Γεώργιου Τάκκα:

Παίρνω τον τίτλο του άρθρου μου από τον σχολιασμό Αγγλοκύπριου επισκέπτη της παραλίας της Αγίας Θέκλας, ο οποίος και επισκέπτεται την παραλία Αγίας Θέκλας τα τελευταία 20 χρόνια, και αφορούσε τις εμφανείς αλλαγές στη συγκεκριμένη παραλία, αλλά και τη γενικότερη παραλιακή περιοχή. Ένα έργο για το οποίο παίρνω καθημερινά συγχαρητήρια από κατοίκους της Σωτήρας αλλά και ξένους.

Εξ αφορμής διάφορων φημών που κυκλοφορούν στα καφενεία, όπου συγκεκριμένα άτομα δεν έχουν αποδεχθεί και σεβαστεί την ετυμηγορία της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της Σωτήρας και χρησιμοποιούν ανακρίβειες και ψεύδη για να πλήξουν τον Δήμαρχο, ηδονιζόμενοι καθώς επαναλαμβάνουν τις ανακρίβειές τους, ήθελα να αναφέρω κάποια από τα πολλά που επιτελούνταν στον Δήμο Σωτήρας.

Έχω πει κι άλλες φορές ότι το γραφείο του Δημάρχου είναι πάντα ανοικτό για τον κάθε καλοπροαίρετο κριτή, όμως κάποιοι οραματίζονται πως όσα δεν κατάφεραν να πράξουν στις εκλογές, θα τα καταφέρουν τώρα, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, χρησιμοποιώντας διάφορα ψεύδη, ξεχνώντας ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στον Δήμο Σωτήρας, για τον οποίο επιδεικνύουν –υποτίθεται– την αγάπη τους και μοιράζουν υποσχέσεις για πρόοδο και ανάπτυξη του Δήμου, ενώ αντιθέτως βάζουν τρικλοποδιά στις ατέλειωτες ώρες δουλειάς του Δήμου, των Δημοτικών Συμβούλων και του προσωπικού για την αλλαγή και την ανάπτυξη –επιτέλους– της Σωτήρας.

Όσοι βρίσκονται και κατοικούν στην Κύπρο, αναγνωρίζουν ότι η οικονομική κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, και το κράτος προχωρεί συνεχώς σε νέες περικοπές. Η αδυναμία συνεισφοράς από το κεντρικό κράτος στα οικονομικά των Δήμων, οδηγεί τους Δήμους στην αναπλήρωση των περικοπών. Άρα, με απλά οικονομικά, αυτό που απομένει είναι η αύξηση των εσόδων και η μείωση του κόστους, ως πάγια τακτική σε ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και στο σύγχρονο δημόσιο μάνατζμεντ που προωθεί τους Δήμους να λειτουργούν σαν αυτόνομες και ανταγωνιστικές μονάδες, για αποφυγή των όποιων κινδύνων συγχώνευσης ή κατάργησής τους. Αυτό είναι που εφαρμόζει και ο Δήμος Σωτήρας.

Έχουμε επενδύσει στην παραλιακή περιοχή Σωτήρας, όχι αυθαίρετα και αυτόκλητα, όπως πολλοί φαντάζονται, αλλά μετά από δεκάδες απόψεις και εισηγήσεις επαγγελματιών, διακοσμητών, και πολιτικών μηχανικών, οι οποίοι σχεδόν αφιλοκερδώς παρείχαν τις σημαντικές τους υπηρεσίες, για το καλό και την πρόοδο της Σωτήρας και επειδή είναι φίλοι του Δήμου μας.

Δημιουργήσαμε -επιτέλους- ένα παραλιακό εστιατόριο, το οποίο ήταν λαϊκή απαίτηση για δεκάδες χρόνια και για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Εγκαταστήσαμε υπηρεσίες στην παραλία, τις οποίες χρησιμοποιούν καθημερινά οι λουόμενοι και επιδιορθώσαμε τον ναυαγοσωστικό πύργο. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο καταγράψαμε τετραπλάσια εισοδήματα σε σχέση με άλλες χρονιές, πριν καν προλάβουμε να διαφημίσουμε την περιοχή μας ως μια τουριστική ατραξιόν.

Τέλεσε -και θα ακολουθήσουν κι άλλοι- ο πρώην πρέσβης της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και τωρινός πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τον γάμο του παιδιού του, κατενθουσιασμένος για τον χώρο του εστιατορίου και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Ήδη υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και πολλαπλασιάζονται οι κρατήσεις από σημαντικές προσωπικότητες της πρωτεύουσας αλλά και από δεκάδες γραφεία με τα οποία συνεργαζόμαστε για την τέλεση πολιτικών γάμων.

Χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και με απλούς αριθμούς, αφού «καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται», κατά τη λαϊκή ρήση, το ενοίκιο για το εστιατόριο ανέρχεται στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 42 χιλιάδων ευρώ ετησίως, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ανερχόταν –εάν το εισπράτταμε– μόλις στις 12 χιλιάδες, δηλαδή θα συνεισφέρουμε με 30 χιλιάδες επιπλέον στα ταμεία του Δήμου μας ετησίως.

Το εισόδημα από τα κρεββατάκια και τις ομπρέλες ανερχόταν τα προηγούμενα χρόνια σε 12 χιλιάδες ευρώ, ποσό το οποίο ξεπεράσαμε ήδη κατά πολύ, με αποτέλεσμα να αναμένουμε φέτος να εισπράξουμε περισσότερα από 35 χιλιάδες ευρώ. Άλλες 23 χιλιάδες ευρώ επιπλέον στα ταμεία του Δήμου.

Από τους Πολιτικούς Γάμους που τελούνται στην παραλία, και με την πρωτότυπη ιδέα να χρησιμοποιηθούν οι βράχοι ως σκηνικό σε αρκετά σημεία (και ας δούμε τα επόμενα χρόνια πόσοι θα μας αντιγράψουν), τα οποία ενθουσιάζουν τα νεαρά ζευγάρια, από 50 που θέσαμε στον προϋπολογισμό μας για το 2013, ξεπεράσαμε τους 100 από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του Τμήματος. Σε πρόσφατη συζήτηση με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΟΤ, και με την αποστολή των στατιστικών από τους Πολιτικούς Γάμους, υπήρχε μεγάλη απορία από μέρους του, πώς καταφέραμε σε ένα μόλις χρόνο να κερδίσουμε σημαντικές συμφωνίες με Πρακτορεία Πολιτικών Γάμων από Αγγλία, Ρωσία και άλλες χώρες και να θέσουμε τις βάσεις για προώθηση του γαμήλιου τουρισμού στο Δήμο μας. Όλα αυτά, όπως είναι προφανές, δεν γίνονται από τις καρέκλες των καφενείων, αλλά με σκληρή δουλειά από τους υπαλλήλους και κάποιους δημοτικούς συμβούλους, με πολύωρα ραντεβού και παρουσιάσεις ενώπιον απαιτητικών πελατών και με ικανότητες επιχειρηματικότητας και μάρκετινγκ.

Οι λαϊκισμοί, η παρελθοντολαγνεία, η αδολεσχία και οι βερμπαλισμοί δεν οδηγούν πουθενά. Μόνο η σκληρή δουλειά μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης σε ένα Δήμο και να οδηγήσει σε τέτοιες δύσκολες εποχές θέσεις εργασίας, με τις οποίες βρήκαν δουλειά πέραν των 15 ατόμων.

Ακούω, επίσης, πολλά για το κόστος των επενδύσεων στην παραλία. Αρκεί μόνο να αναφέρω πως το σχέδιο το οποίο υπήρχε από το προηγούμενο Κοινοτικό Συμβούλιο περιλάμβανε μόνο το εστιατόριο στην παραλία και τίποτε άλλο! Επίσης, το δυσλειτουργικό σχέδιο και πολυδάπανο σχέδιο του εστιατορίου είχε κοστολογηθεί στις €789.562, χωρίς την επίπλωση και τον εξοπλισμό! Αλήθεια, πότε θα μπορούσε να εξοφλήσει ο Δήμος μας ένα εστιατόριο ενός εκατομμυρίου; Αντί αυτού, εμείς κτίσαμε το νέο εστιατόριο, με καλύτερο σχεδιασμό, με την ίδια ακριβώς χωρητικότητα και με μόλις €339.021. Οι υπηρεσίες στις δύο νέες παραλίες στοίχισαν 75 χιλιάδες ευρώ η κάθε μία.

Υπάρχουν πολλές ακόμα λεπτομέρειες που θα εξηγηθούν επακριβώς και με κάθε λεπτομέρειεα στην Πανδημοτική που θα διεξαχθεί σύντομα. Γιατί πιστεύω πως όταν αναλαμβάνεις τη θέση του Δημάρχου πρέπει να είσαι ανοικτός σε όποιες καλόπιστες κριτικές, απόψεις και εισηγήσεις, και από την άλλη να είσαι τόσο καθαρός, ώστε να είσαι σε ετοιμότητα με αριθμούς και με αποδείξεις να απαντάς στις όποιες ερωτήσεις. Για αυτό τον λόγο έχουμε οργανώσει μέχρι τώρα δύο Πανδημοτικές Συγκεντρώσεις και μέσα στους επόμενους μήνες θα οργανώσουμε και την Τρίτη. Για τον ίδιο λόγο, η πόρτα του γραφείου μου είναι καθημερινά ανοικτή παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας και παρά την ανυπαρξία χρόνου, αφιερώνοντας μερόνυχτα για δουλειά στο γραφείο και πολύωρα ραντεβού για την πρόοδο του Δήμου μας.

Γιατί όσοι πιστεύουν πως ο Δήμος ανήκει στον Δήμαρχο, τότε είναι γελασμένοι. Ο Δήμος ανήκει στους δημότες, στον κάθε δημότη ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Κάνουμε έργα που θα μείνουν στις επόμενες γενιές και παλεύω να δω τον Δήμο μου να προοδεύει, χωρίς να έχω καμιά άλλη φιλοδοξία ή κανένα συμφέρον από όλα αυτά.

Αναφορικά με τις δύο νέες παραλίες, αποδέχομαι το γεγονός ότι φέτος δεν δούλεψαν λόγω των καταγγελιών που δεν μας άφησαν να κάνουμε αυτά που ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα δουλέψουν, όμως, του χρόνου και ας μην αγχώνονται κάποιοι, αφού ήδη έχουμε προτάσεις για εκμετάλλευσή τους με πολύ καλά εισοδήματα. Ας μην ξεχνούμε σε ποια άθλια κατάσταση βρισκόταν το παραλιακό μέτωπο της Σωτήρας τα περασμένα χρόνια και πως μας αντιμετώπιζαν –και ακόμα μας αντιμετωπίζουν- οι διάφορες υπηρεσίες της Πρωτεύουσας. Υπήρχε –αποδεδειγμένα- η πάγια πολιτική για μη ανάπτυξη της παραλίας της Σωτήρας. Εξ’ ου και ο σχεδιασμός της παραλιακής περιοχής χωρίς υπηρεσίες, η συμπερίληψη της Σωτήρας στο διάταγμα για μη ανέγερση ξενοδοχείων -παρόλο που δεν υπήρχε κανένα άλλο ξενοδοχείο στην περιοχή- η ένταξη στη ζώνη Natura 2000 σε όλο το μήκος της ακτογραμμής μας (επιστολή για την οποία δεν έγινε ένσταση το 2010 που ενημερώθηκαν), οι απαλλοτριώσεις δίπλα από τον Ποταμό του Λιοπετρίου, και η ένταξη της περιοχής του Ποταμού του Λιοπετρίου σε Εθνικό Πάρκο! Σαν αποκορύφωμα, και ενώ για άλλους δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στις επεμβάσεις στις παραλίες από την Πόλη Χρυσοχούς μέχρι τον Κάππαρη, βρήκαν να κατηγορήσουν την Σωτήρα για δήθεν «επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον και στη ζώνη προστασίας της παραλίας». Ας μας πουν οι κύριοι που προσάπτουν τις καταγγελίες, για το αν έχουν δοθεί άδειες οπουδήποτε αλλού στην Κύπρο για τα ανεγειρόμενα κτίρια στις παραλίες. Και η απάντηση έρχεται από τα επίσημα στόματα της Επαρχιακής Διοίκησης: «Πουθενά»! Και όμως, επιδεικνύουν κάθε αυστηρότητα στη Σωτήρα, ως το εξιλαστήριο θύμα, με τους ένοικους και μεγαλοεργολάβους της παραλιακής περιοχής να φοβούνται ότι η ανάπτυξη θα τους αποκόψει τις παρανομίες τους και την βεράντα τους με θέα τη θάλασσα. Αλήθεια, πώς θα γίνει ένας Δήμος οικονομικά ανεξάρτητος αν δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τα εδαφικά του προτερήματα;

To δυστυχές και λυπηρό είναι πως κάποιοι στην δίψα τους για εξουσία και στην προσπάθειά τους να πλήξουν τον Δήμαρχο, πλήττουν τον ίδιο τον Δήμο, τους ίδιους τους Δημότες, από τους οποίους στη συνέχεια θα ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Τί υπηρεσία προσφέρουν στο Δήμο; Με λύπη βλέπω άλλους να φτύνουν πάνω τους και άλλους να γλείφουν εκεί που έφτυναν.

Παρ’ όλα αυτά δεσμεύτηκα από την προεκλογική μου εκστρατεία ότι θα είμαι Δήμαρχος όλων των Δημοτών της Σωτήρας. Για τον λόγο αυτό έχω εντάξει σε κάθε επιτροπή του Δήμου άτομα από όλες τις παρατάξεις. Οκτώ άτομα τα οποία σεβάστηκα και εξακολουθώ να σέβομαι το ίδιο χωρίς να με ενδιαφέρει για το αν με κατηγορούν ή όχι. Έδωσα σε οκτώ δημοτικούς σύμβουλους την ευκαιρία να λαμβάνουν ισότιμα αποφάσεις, να λένε ελεύθερα την άποψή τους η οποία είναι απολύτως σεβαστή, και υπάρχει -επιτέλους- το δικαίωμα της πολυφωνίας στο Δήμο μας. Και είμαι απόλυτα περήφανος, που όλες οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως μπορεί κανείς να ανατρέξει από τα Πρακτικά που βρίσκονται με ελεύθερη πρόσβαση στην ιστοσελίδα μας, λαμβάνονται ομόφωνα. Τα συγχαρητήρια, λοιπόν, που λαμβάνουμε καθημερινά για την ραγδαία ανάπτυξη της Σωτήρας δεν ανήκουν μόνο στον Δήμαρχο, αλλά σε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο που σε ομόφωνη απόφαση του (Πρακτικά 1/2013 και 9/2013), συστρατεύτηκε στην άμεση ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Σωτήρας και το πετύχαμε. Με την ετοιμασία του ολοκληρωμένου και λεπτομερούς σχεδίου για την παραλιακή περιοχή μας, θα εισπράξουμε όσα σε τόσα χρόνια δεν καταφέραμε να εισπράξουμε, θα κερδίσουμε (και ήδη κερδίζουμε) νέες θέσεις εργασίας, και αύξηση των εισοδημάτων για τον Δήμο και τους πολίτες μας.

Κάποιοι αρέσκονται να αναπολούν τα παλιά, τις προτάσεις για ανέγερση νέου σταδίου, τα ανύπαρκτα λεφτά, τη χορηγία (λες και στέρεψε η στρόφιγγα του Δήμου), δάνεια και έργα του Δημαρχείου. Ακόμα και για το παρατράβηγμα που έγινε για σκοπούς πρόνοιας έχουν να πουν, ασχέτως αν υπήρχε και τον καιρό του Κοινοτικού Συμβουλίου, το ίδιο ποσό ως παρατράβηγμα.

Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενή δήλωση, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει παραλάβει 612 χιλιάδες ευρώ, από τις οποίες στην ουσία χρωστούσαμε από το Κοινοτικό Συμβούλιο 200 χιλιάδες σε πιστωτές, τις οποίες οποπληρώσαμε δύο μήνες μετά. Το υπόλοιπο ποσό των 412 χιλιάδων ήταν όσα και τα δάνεια που παραλάβαμε που ανέρχονταν στις 420 χιλιάδες. Ακόμα και φέτος, με τόσα έργα, θα καταλήξουμε με το ίδιο ποσό στα ταμεία μας και γύρω στις 200 χιλιάδες μόνο για τα εναπομείναντα δάνεια. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να φυλάς λεφτά στηv τράπεζα, ή να προχωράς σε σχεδιασμένα έργα που θα σου αποφέρουν διπλάσια και τριπλάσια έσοδα;

Αυτό που πρέπει να κατανοήσει ο κάθε δημότης είναι πως ένας Δήμος είναι στην ουσία μια επιχείριση και οι έχοντες γνώση από Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά γνωρίζουν πως καμία επιχείρηση δεν κάνει οικονομίες στην τράπεζα, σαν μια οικογένεια που φυλά λεφτά για το μέλλον των παιδιών της. Στόχος των επιχειρήσεων είναι οι επενδύσεις και τα έργα. Και στην περίπτωση των Δήμων, στόχος είναι τα κοινωφελή έργα, τα οποία θα προσφέρουν περισσότερη ανάπτυξη στον Δήμο, μεγαλύτερη ευημερία στους Δημότες και περισσότερες θέσεις εργασίας. Εξάλλου, είναι πολύ πιο εύκολο να μην κάνεις απολύτως τίποτα, απολύτως κανένα έργο, να φυλάς λεφτά στην τράπεζα και να νιώθεις και περήφανος γι’ αυτό. Είναι όμως αυτή η ουσία; Είναι αυτός ο σωστός Δήμαρχος; Ή μήπως ο σωστός Δήμαρχος είναι αυτός που πρέπει να έχει το σθένος και την πυγμή, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τους λαϊκισμούς, να αναλαμβάνει το μεγάλο ρίσκο και τις δύσκολες αποφάσεις για να κατορθώνει να δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης και την ευημερία στον Δήμο του;

Όσον αφορά τις ερωτήσεις για το πάγωμα του Νέου Δημοτικού Σταδίου, θα αναφέρω μόνο πως η συντήρηση του υφιστάμενου Δημοτικού Σταδίου, το οποίο είναι ένα μικρό στάδιο, ανέρχεται στις 70 χιλιάδες ευρώ ετησίως! Ερωτώ ευθαρσώς τον κάθε λογικά σκεπτόμενο δημότη της Σωτήρας αν σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς έχουμε ανάγκη και ένα δεύτερο μεγαλύτερο Δημοτικό Στάδιο, αν έχουμε την ικανότητα να το συντηρούμε, αν έχουμε την οικονομική ευχέρεια να το κτίσουμε και αν έχουμε και ομάδες να το χρησιμοποιούν; Η Σωτήρα μέχρι στιγμής έχει μία ομάδα Β’ κατηγορίας και μία ομάδα Αγροτικού, που το υφιστάμενο γήπεδο είναι αρκετό. Ή μήπως πρέπει να κτίσουμε ένα νέο γήπεδο για το θεαθήναι και για να λέμε ότι υλοποιούμε έργα; Ένας σωστός επιχειρηματίας οφείλει να «μετρά τα κουκιά του» πριν το κάθε του βήμα, να φτιάχνει στρατηγικό σχέδιο, να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά ενός έργου και αν προσμετρήσει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά, τότε να απορρίπτει ένα μη βιώσιμο σχεδιασμό και να προχωρεί σε άλλες λύσεις. Ήδη εμείς έχουμε προτείνει προ πολλού στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, με βάση τους νέους κανονισμούς και σχεδιασμούς του για ανέγερση περιφερειακών σταδίων, την ανέγερση περιφερειακού σταδίου κλασσικού αθλητισμού και να αναλάβει ο ΚΟΑ το κόστος εξ ολοκλήρου. Για τον σκοπό αυτό συναινούν και άλλες γειτονικές κοινότητες και Δήμοι που έχουν αντιληφθεί το πνεύμα συνεργασίας, για ανέγερση ενός μεγάλου σταδίου Κλασσικού Αθλητισμού ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου με κέντρο τη Σωτήρα, χρηματοδοτούμενο από τον ΚΟΑ και συντηρούμενο από όλους τους Δήμους και Κοινότητες.

Υπάρχουν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν για την ανάπτυξη στο Δήμο μας. Σύντομα θα ολοκληρωθούν και θα τοποθετηθούν στέγαστρα για τις στάσεις των λεωφορείων στο κέντρο του Δήμου, όπως μπήκαν και στην παραλιακή περιοχή. Ήδη εγκαταστάθηκε ασύρματο δίκτυο για πρόσβαση στο διαδίκτυο (WiFi) στην παραλία της Αγίας Θέκλας, όπως υποσχεθήκαμε, ενώ επίκειται να εγκατασταθεί και στο κέντρο του Δήμου. Οργανώσαμε τα Τμήματα του Δήμου και οργανώνουμε το θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, το Συμβούλιο Νεολαίας, το Συμβούλιο Αποδήμων, την Επιτροπή Τουρισμού. Βοηθήσαμε στην ανάδειξη του κολοκασιού, για το οποίο ήδη πρόκειται να δημοσιευτεί ο φάκελος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να κατοχυρωθεί ακολούθως ως Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης (νωρίτερα από το χαλλούμι), προχωρούν τα οικόπεδα για άπορες οικογένειες, ολοκληρώνεται με γοργούς ρυθμούς εντός του νέου έτους η επέκταση του Κοιμητηρίου για το οποίο ολοκληρώθηκαν τα σχέδια, θα ξεκινήσουμε εντός του μήνα με τις εργασίες για το Αποχετευτικό Σύστημα, με το χώμα του οποίου θα βοηθήσουμε να δημιουργηθεί η πίστα για τους μοτοσικλετιστές. Έχουμε περαιτέρω μείωση στα τέλη για τα σκύβαλα, αφού παλαιότερα οι λογαριασμοί ήταν €505 (€240 Κοινοτικές Υπηρεσίες συν €265 σκύβαλα), ενώ τώρα ανέρχονται μόνο στα €230 ενώ του χρόνου κάναμε προσπάθειες και θα μειωθούν στα €200. Προχωρούμε, επίσης, με το θέμα της Διδυμοποίησης με τον Δήμο Ζαχάρως που αποτελεί πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το οποίο θα βάλουμε στα ταμεία ποσά από τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια, διαθέτουμε τη δική μας ιστοσελίδα, μια σπουδαία εφημερίδα και ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και τόσα-τόσα άλλα.

Ο κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος έχει τη ικανότητα να απορρίπτει τις κοντόφθαλμες κακόπιστες κριτικές και να βλέπει με θετικό μάτι τα έργα που τελούνται στη Σωτήρα αλλά και το πώς άλλαξε η εικόνα του Δήμου προς τα έξω. Για τους «άπιστους Θωμάδες» και τους «λαϊκιστές του καφενείου» που διψούν για σκάνδαλα και συνομωσιολογίες θα υπάρχουν πάντα αποδείξεις για να τους αποστομώνουν. Η αλήθεια (όσο και αν δεν θέλουν να την αποδεχτούν) είναι πως η Σωτήρα άλλαξε! Η Σωτήρα, όπως ακούμε να λένε καθημερινά άνθρωποι από όλη την Κύπρο, άλλαξε προς το καλύτερο, έχει προχωρήσει και αναπτύσσεται! Και όλη αυτή την αλλαγή την αγκαλιάζει ο κόσμος και μας το δείχνει έμπρακτα μέσα από τις εκδηλώσεις θαυμασμού και μέσα από τα γραπτά ή και προφορικά μηνύματα που λαμβάνουμε.

Τα ψέματα, τα μαγειρέματα, οι υποσκάψεις, οι ανυπόστατες φήμες, ο φθόνος και η ζήλια για την απώλεια της εξουσίας, εξαφανίζονται αμέσως μπροστά στην λάμψη της αλήθειας. Αυτά που μένουν είναι τα έργα. Κάθε είδους και σε κάθε τομέα. Αυτό που μένει είναι η δουλειά, το έργο, η αξιοπρέπεια και το ήθος που χαρακτηρίζει τον κάθε άνθρωπο. Ας αφεθεί, λοιπόν, ο καθένας να κρίνει ελεύθερα μετά από τριάμισι χρόνια στις εκλογές. Όλες οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Δήμου και ο καθένας μπορεί να τις δει και να πληροφορηθεί με κάθε λεπτομέρεια.

Ένα ακόμη παράδειγμα της παραπληροφόρησης είναι το εξής: Όταν ο Δήμος έβγαινε σε προσφορές για την αγορά μονοκάμπινου οχήματος, κάποιοι είχαν διαδώσει ότι ο Δήμος θα αγόραζε πολυτελή λιμουζίνα. Ακόμα και για τον μισθό του Δημάρχου, είχαν κάποιοι στα καφενεία διαδώσει πως ήταν ένα υπέρογκο ποσό, λες και δε βασίζεται η αντιμισθία μας σε νομοθεσίες και αμείβεται ο καθένας με όσα θέλει. Στην πραγματικότητα αμείβομαι λιγότερο απ’ ότι ο χαμηλότερα αμειβόμενος υπάλληλος του Δημαρχείου, αν κάποιος κρίνει ότι βρίσκομαι στο γραφείο μου από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, δουλεύοντας όπως και το υπόλοιπο γραφειακό προσωπικό. Και σε όσους αναφέρω το ύψος του μισθού μου, διερωτούνται πώς κάποιοι τους κοροϊδεύουν ότι αμείβομαι με 6 και 8 χιλιάδες μηνιαίως και ότι ακόμα είμαι ο πιο ακριβοπληρωμένος Δήμαρχος! Πρέπει επιτέλους να μάθουν, για τη διαφάνεια και μόνο, ότι παίρνω ακριβώς δύο χιλιάδες εξακόσια ευρώ καθαρά (€2600). Το θέμα είναι, το τι έργο προσφέρει ο καθένας ανάλογα με τα λεφτά που παίρνει. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι με τί πρόσωπο θα ζητήσει την επαύριον ο διαδώσας όλες αυτές τις ψευδείς φήμες, την ψήφο του διπλανού του!

Για μένα, φίλες και φίλοι, σοβαρός και σπουδαίος στρατηγικός στόχος είναι η ανέγερση του πρώτου ξενοδοχείου στην παραλιακή περιοχή της Σωτήρας. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, θα αγωνιστούμε με κάθε απαιτούμενο σθένος για να έχουμε στο τέλος της πενταετίας τεράστιες και αλματώδεις αλλαγές προς το καλύτερο, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, στην άκρη τις προσωπικές φιλοδοξίες και τις μισαλλοδοξίες, ας μη γινόμαστε πεμπτοφαλαγγίτες στην ανάπτυξη το Δήμου μας, και ας επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη που παρ’ ότι δεν έχει να μας προσφέρει κανένα προσωπικό όφελος, θα είναι παρακαταθήκη για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, που θα κατοικούν σε μία αναπτυγμένη και προοδευτική κοινωνία. Οι εκλογές είναι το τελευταίο πράγμα που με ενδιαφέρει αυτή την στιγμή και η τελευταία μου έγνοια, μπροστά στα σοβαρά θέματα τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε, Ας πάψουμε, λοιπόν, να σκεφτόμαστε μόνο τις εκλογές, ας πάψουμε να ενδιαφερόμαστε μόνο για το συμφέρον μας και την ανέλιξη μας στην πολιτική ζωή της Σωτήρας, ας σταματήσουμε τις διχόνοιες, τη ζήλια και τα ψέματα και ας σηκώσουμε τα μανίκια όλοι μαζί οι Σωτηρκάτες για να αλλάξουμε τον Δήμο μας προς το καλύτερο. Ο κόσμος βλέπει και κρίνει σε πόσο βαθμό προσφέρει ο καθένας μας.