Αρχιεπίσκοπος: “Του τα έλεγα του Χριστόφια αλλά…”

a 55 Ειδήσεις
a 1823 Ειδήσεις

«Το δημοσίευμα αυτό δεν κομίζει γλαύκα εις Αθήνας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις των «New York Times» για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, προσθέτοντας πως «κανείς δεν έβαζε τροχοπέδη στην κατηφόρα και όλοι έμαθαν να κλέβουν και να θέλουν ρουσφέτια και μίζες».

Σε δηλώσεις από τη Λεμεσό και σχολιάζοντας τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα των NYT, είπε ότι είναι πολύ γνωστά και αναμενόμενα, σημειώνοντας πως ο ίδιος γνώριζε την κατάσταση που επικρατούσε, είχε μιλήσει και στον Δημήτρη Χριστόφια και στους Διοικητές των Τραπεζών και έβλεπε ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο.

«Δεν έβαζε κανείς τροχοπέδη στην οικονομική κατηφόρα και δυστυχώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και είχα αντιληφθεί προ πολλού πως το κράτος δεν πήγαινε καλά, παρόλο που ο φίλος μου ο Χριστόφιας δεν ήθελε να το παραδεχθεί και ήθελε να ρίξει το οικονομικό βάρος στις τράπεζες», συμπλήρωσε ο Μακαριότατος.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε, επίσης, πως «κρατούσαν μυστικά τα δάνεια που έκαναν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το λεγόμενο ELA και φτάσαμε στο απροχώρητο και το κράτος δεν μπορούσε να αντέξει αυτό το βάρος και τα φόρτωσαν όλα στην καημένη την Τράπεζα Κύπρου».

Με την κατάρρευση, η Τράπεζα Κύπρου από «Κοινό Κυπρίων έγινε Κοινό Ξένων», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα πως το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου θα εργαστεί για το καλό των Κυπρίων.

Ερωτηθείς για τα διάφορα οικονομικά σκάνδαλα που βρίσκονται υπό διερεύνηση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως έχει αρκετές αμφιβολίες εάν κάποιοι θα καταδικαστούν, αφού όπως είπε χρειάζονται αποδείξεις και «ένας που ξέρει να κλέψει, ξέρει και να χώσει και είναι πολύ δύσκολο να πάει φυλακή». Κάλεσε πάντως το κράτος και τις δικαστικές και αστυνομικές Αρχές να είναι αμείλικτες.