Επίτροπος Προεδρίας: Ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος

a 2 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 1771 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Τη θέση ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος εξέφρασε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, υποδεικνύοντας παράλληλα πως είναι αυτονόητο ότι μετά τη λύση του Κυπριακού, θα απολαμβάνουν και οι Τουρκοκύπριοι τα οφέλη από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού αυτού πλούτου.

Σε ομιλία του στο στο μνημόσυνο των πεσόντων Μαρωνιτών το 1974 στην Εκκλησία Αγίου Μάρωνα στην Ανθούπολη, ο Φώτης Φωτίου υπέδειξε ότι με την έκδοση διεθνούς οδηγίας πλοήγησης (NAVTEX) με την οποία δεσμεύονται περιοχές της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, καθώς και με την καλλιέργεια από μέρους της κλίματος πιέσεων και εκβιασμών με αιχμή την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός, η Τουρκία τορπίλισε το κλίμα των συνομιλιών και κατέστησε τη συνέχιση τους ιδιαιτέρως προβληματική υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Οι επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών είναι ήδη πολύ σοβαρές και όπως καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση η δική μας πλευρά, η άρση των παρανομιών και των προκλήσεων της Τουρκίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση του διακοπέντος διαλόγου», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι τη θέση αυτή διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. «Διάλογος υπό καθεστώς απειλών και εκφοβισμού δεν μπορεί να γίνει. Και μόνο όταν εκλείψουν αυτοί οι λόγοι και η Τουρκία αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος» συμπλήρωσε.

Και βέβαια, συνέχισε, ένας διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί απλώς χάριν της διεξαγωγής διαλόγου, υποδεικνύοντας πως επιβάλλεται δίχως άλλο η ειλικρίνεια και η καλή βούληση και θέληση και από τις δυο πλευρές και πως ένας διάλογος με προοπτικές θετικής κατάληξης, προϋποθέτει και την ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτόν.

«Οι εκ του πονηρού αξιώσεις της τουρκικής πλευράς σε σχέση με το φυσικό αέριο και την εκμετάλλευση του, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Γι’ αυτό και έχουμε ευθαρσώς απορρίψει κάθε προσπάθεια συζήτησης του φυσικού αερίου είτε στο πλαίσιο των συνομιλιών είτε στο πλαίσιο της όποιας άλλης παράλληλης συνομιλίας. Ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και είναι αυτονόητο πως μετά τη λύση του Κυπριακού, θα απολαμβάνουν και οι Τουρκοκύπριοι τα οφέλη από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού αυτού πλούτου» επεσήμανε.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι την ίδια ώρα δεν διαφεύγουν της προσοχής της Κυβέρνησης οι ραγδαίες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές αλλαγές στην περιοχή μας. «Αντίθετα, επιδιώκουμε να τις αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Ο ρόλος της Κύπρου έχει αναβαθμιστεί. Τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής, τις διακρίνει ένα κοινό όραμα: Αυτό της εξυπηρέτησης της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πέρα από το όφελος που αναντίλεκτα θα προκύψει για τους λαούς χωρών αυτών» είπε.

Αυτό το όφελος, από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή μας και από τη διαμόρφωση ενός νέου πιο ελπιδοφόρου κλίματος συνεργασίας στην περιοχή μας, θα είναι σίγουρα και όφελος για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε.

Για του πεσόντες Μαρωνίτες το 1974 ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι παρά το μικρό αριθμητικά μέγεθος της, η Μαρωνιτική κοινότητα υπηρέτησε με σθένος και αποφασιστικότητα την πατρίδα.

Όπως σημείωσε μεταξύ των πεσόντων και αγνοουμένων είναι και παιδιά της Μαρωνίτικης κοινότητας, όπως: Η Αντουανέτα Βαρνάβα, ο Αντώνης και ο Ιωσήφ Παπά, ο Ιωσήφ Συμκάσης, ο Κυριάκος Τζιηρκαλλής, η Αναστασία Τζουτζούκη, ο Ιωσήφ Φραντζής και στη λίστα των αγνοουμένων ο Ρογήρος Κουμέττου.

Σημείωσε επίσης πως τα Μαρωνίτικα χωριά στο κατεχόμενο τμήμα της πατρίδας μας παραμένουν έρημα αναμένοντας την ελεύθερη και ασφαλή επιστροφή των κατοίκων τους. «Στον Ασώματο και την Αγία Μαρίνα στρατοπέδευσε ο Αττίλας, ενώ στον Κορμακίτη και την Καρπασία ζουν υπό συνθήκες εγκλωβισμού λιγοστά μέλη της Μαρωνιτικής κοινότητας που υπομένουν πεισματικά τις συνθήκες της κατοχής», ανέφερε.

«Απαίτηση και πόθος ταυτόχρονα της Μαρωνιτών είναι η επιστροφή στις πατρογονικές εστίες. Για τη διασφάλιση του δικαιώματος αυτού του προσφυγικού κόσμου αγωνιζόμαστε όλοι μας» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, όπως επανειλημμένα τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι η ακύρωση των κατοχικών δεδομένων με τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, και την αποκατάσταση και διασφάλιση των αναφαίρετων ανθρώπινων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου των νομίμων πολιτών. «Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να ενώνει το λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία».

«Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε αυτή τη λύση για το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των Κυπρίων: Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Για κάθε νόμιμο Κύπριο, όπου και αν ανήκει, ό,τι και αν πιστεύει. Το όραμα και ο στόχος μας αυτός βασίζεται στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και στις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού, καθώς και στις αξίες και τα ιδεώδη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπλήρωσε.