Άσκηση για καταστροφικό σεισμό στην επαρχία Αμμοχώστου

a 81 Αστυνομία, Ειδήσεις, Πυροσβεστική
a 339 Αστυνομία, Ειδήσεις, Πυροσβεστική

Παγκύπρια Άσκηση με την επωνυμία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ-2017», η οποία πραγματεύεται τις ενέργειες διαχείρισης των συνεπειών ενός καταστροφικού σεισμού θα διεξαχθεί σήμερα, Πέμπτη, στην επ. Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας, απώτερος στόχος και σκοπός της άσκησης είναι να εξεταστούν ο έλεγχος του συστήματος ενημέρωσης και κινητοποίησης των μελών της Δύναμης σε όλα τα επίπεδα διοικήσεως, η οργάνωση και λειτουργία των πολύ-υπηρεσιακών συντονιστικών κέντρων διαχείρισης κρίσεως, τα οποία θα αναπτυχθούν και θα λειτουργήσουν, σύμφωνα με τα υφιστάμενα θεσμικά κείμενα και σχέδια αρμοδιότητας Δύναμης Πολιτικής Άμυνας, η οργάνωση και λειτουργία Κέντρων Επιχειρήσεων στους Σταθμούς Πολιτικής Άμυνας σε όλες τις Επαρχίες, η ενεργοποίηση και ανταπόκριση Τμημάτων της Δύναμης και η συνεργασία με λοιπές εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Φορείς.

Η άσκηση, που ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου στην επαρχία Λάρνακας, πραγματοποιείται σε αυτή την έκταση για πρώτη φορά στα χρονικά της Δύναμης, αφού θα κινητοποιηθεί δυναμικό, πέραν των 5.000 ατόμων, θα διεξαχθεί σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, τμηματικά, ημέρα και νύκτα τόσο σε κεντρικό όσον και σε περιφερειακό επίπεδο.

Στην άσκηση συμμετέχουν επίσης με προσωπικό τους, η Εθνική Φρουρά, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και όλες οι Ουσιώδεις Υπηρεσίες στις οποίες ανατίθεται ρόλος και αποστολή στο πλαίσιο του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ», αρμοδιότητας της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας.

Τέλος, στην άσκηση έχουν δηλώσει επίσης συμμετοχή, η Εθνική Ομάδα Διάσωσης του Ισραήλ, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ πρόθεση αποστολής παρατηρητών έχει εκφραστεί από τις Η.Π.Α. και το βασίλειο της Ιορδανίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ