Όλα έτοιμα για να συνεχίσει το όνειρο το ΑΠΟΕΛ

det love Νέα ΑμμοχώστουΤο γκολ που θα ζεστάνει τους πέντε χιλιάδες οπαδούς του που είναι στη Γαλλία αλλά και που κατά πάσα πιθανότητα θα τον κρατήσει ολοζώντανο στο κυνήγι της πρόκρισης στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ψάχνει απόψε (21:45, PrimeSports) ο ΑΠΟΕΛ στη χιονισμένη Λυών… 

«Θα κάνουμε τα πάντα για να έχει σημασία η ρεβάνς» είπε ο Γιοβάνοβιτς ενώ ο Ρεμί Γκαρντ ανέφερε πως «οι δυο ομάδες εκκινούν από το ίδιο σημείο» και ότι «ο ΑΠΟΕΛ έχει πιο έμπειρους παίκτες» – πάντως αυτό δεν αποδεικνύεται από τη στατιστική.

«Γλύκανε» ο καιρός
Μετά το χιόνι που έπεσε το βράδυ της Δευτέρας (13/02) ο καιρός έχει «γλυκάνει» και την ώρα του αγώνα η θερμοκρασία υπολογίζεται στους μηδέν βαθμούς Κελσίου – καλή, σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες. Το τερέν έχει «καεί» από τον πάγο και την παραμονή του αγώνα δεν επετράπη στον ΑΠΟΕΛ να προπονηθεί στο «Ζερλάν» – τους έστειλε στο προπονητικό της Λυών ακριβώς δίπλα – κάτι που εκνεύρισε πολύ τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Το γκαζόν είναι καλυμμένο και συντηρήθηκε με ειδικές λάμπες που το ζέσταιναν.

Εκτός ο Ολιβέιρα
Εκτός μάχης είναι ο Μαρσέλο Ολιβέιρα που δεν είχε χάσει λεπτό στους αγώνες των Ομίλων. Όλη την προπόνηση έβγαλε ο Πάουλο Ζορζ και θα παίξει κανονικά. Υπό το βλέμμα 500-600 φίλων του ΑΠΟΕΛ, αλλά και ανθρώπων της Λυών που παρακολουθούσαν από τους ξενώνες του προπονητικού, ο Γιοβάνοβιτς δεν άνοιξε τα χαρτιά του στην τελευταία προπόνηση, όπως συνηθίζει πάντα.

Μαρσίνιο ή Έλντερ
Ουσιαστικά παίζεται η θέση του επιτελικού στο 4-5-1 μεταξύ του επιθετικογενούς Μαρσίνιο και του Έλντερ που μαρκάρει περισσότερο. Φαβορί είναι ο πρώτος. Στη Λυών είναι όλοι οι παίκτες, ακόμα και οι πιτσιρικάδες Παναγιώτου, Χριστοφίδης, Αντωνίου και Αντωνιάδης – οι δυο τελευταίοι έπαιξαν και στο μίνι δίτερμα. Ο Μαντούκα δεν μπορεί να βγάλει 90λεπτο, ενώ ο Αΐλτον μετά την επέμβαση έχει παίξει συνολικά 90 λεπτά, σε δυο αγώνες. Ο Πρέντραγκ Έρακ, βοηθός του Γιοβάνοβιτς, έχασε τον πατέρα του τη Δευτέρα (13/02) και δεν έχει αποφασίσει αν θα είναι στον πάγκο.

Το σύστημα της Λυών
Ο Ρεμί Γκαρντ δεν έχει τον στόπερ Λόβρεν στη διάθεση του. Προπόνησε τους παίκτες του το μεσημέρι της Δευτέρας (13/02). Φάνηκε ιδιαίτερα προσγειωμένος στη συνέντευξη Τύπου, προσπαθώντας να περάσει το μήνυμα στους υπερόπτες γάλλους (παίκτες, δημοσιογράφους, οπαδούς). Άλλα προβλήματα δεν υπάρχουν.

Αν και στα δυο τελευταία ματς πρωταθλήματος έπαιξε με 4-4-2, εντούτοις εκτιμάται ότι θα πάει στο 4-5-1 αφήνοντας έναν φορ (μάλλον τον Γκομίς) στον πάγκο, ώστε αφενός να έχει στο τερέν τον Γκουρκούφ (ως επιτελικό) και αφετέρου μια αξιόπιστη λύση στα χέρια του για να κάνει αλλαγή. Δεν αποκλείονται και άλλες εκπλήξεις στην εφαρμογή του rotation, κυρίως στα άκρα της μεσαίας γραμμής.

Γκαντέμης για τους γάλλους ο ιταλός
Το ματς θα σφυρίξει ο 40χρονος Ιταλός Πάολο Ταλιαβέντο που είχε κάνει το Ομόνοια – Βασλούι (1-1) το 2009. Σε τρία παιχνίδια με τον Ιταλό οι γαλλικές ομάδες μετρούν δυο ήττες και μια ισοπαλία. Σφυρίζει στην Serie A από το 2003, είναι διεθνής από το 2007 – από το 2004 ήταν τέταρτος σε αγώνες της UEFA – ενώ διηύθυνε πρώτη φορά αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ το 2010.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Στάδιο: «Ζερλάν» – 40.500 θεατές
Ώρα έναρξης: 21:45 CY
TV: PrimeSports
Διαιτητής: Πάολο Ταλιαβέντο (Ιταλία)

Πιθανές ενδεκάδες:
Λυών – 4-5-1 (Ρεμί Γκαρντ): Λορίς, Ρεβεγιέρ, Κονέ, Κρις, Σισοκό, Κάλστρομ, Γκρενιέ, Μπάστος (Λακαζέτ), Γκουρκούφ, Μπριάν (Έντερσον), Λισάντρο
ΑΠΟΕΛ – 4-5-1 (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Χιώτης, Πουρσαϊτίδης, Κακά, Ζορζ, Μποαβεντούρα, Μοράις, Πίντο, Μαρσίνιο (Έλντερ), Χαραλαμπίδης, Τρισκόφσκι, Αΐλτον

– Σύμφωνα με την UEFA στο όριο καρτών είναι οι Αλεξάνδρου, Ολιβέιρα, Τρισκόφσκι, Πίντο, Ζορζ και οι Γκομίς, Κάλστρομ, Κρις.

«Πορτοκαλί» ποτάμι
Πέρα από τους 2.200 οπαδούς του ΑΠΟΕΛ στη νότια εξέδρα, ακόμα 2.300 – 2.500 θα είναι κάπου μαζί και αλλού διάσπαρτοι σε όλο το γήπεδο. Δεν θα γίνει μετακίνηση φιλάθλων ώστε οι Κύπριοι να κάτσουν όλοι μαζί καθώς κάτι τέτοιο κρίθηκε ανέφικτο. Περίπου 2.500 οπαδοί του ΑΠΟΕΛ θα πάνε στο γήπεδο με τα πούλμαν, οι υπόλοιποι με μετρό. Τα μέτρα ασφάλειας είναι αυξημένα, στην προπόνηση η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονα. Οι γάλλοι είναι ιδιαίτερα αυστηροί και πολύ σχολαστικοί στον έλεγχο στις εισόδους. Υπάρχουν 80 εισιτήρια που θα διατεθούν 15:00 – 17:30 από το Hilton, όπου μένει η ομάδα.

Δεν γεμίζει
Τη Δευτέρα πωλούνταν εισιτήρια του αγώνα από 20 έως 150 ευρώ, με έκπτωση 30% για τα μέλη. Το «Ζερλάν» δεν θα γεμίσει, μάλλον. Ανήλικοι (κάτω των 18) θα μπουν δωρεάν.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
– Μια φορά έχει αντιμετωπίσει ο ΑΠΟΕΛ γαλλική ομάδα. Ήταν το 1993 για το Κύπελλο Κυπελλούχων όταν έχασε από την Παρί 1-0 στο Μακάρειο και 2-0 στο «Παρκ ντε Πρενς».

– Εννιά συνεχείς εμφανίσεις έχει η Λυών στους «16» – στις δυο πρώτες συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ αποκλειόταν τερματίζοντας τρίτη. Από το 2004 έως το 2006 ήταν στα προημιτελικά. Τα τελευταία πέντε χρόνια μετράει τέσσερεις αποκλεισμούς στη φάση των «16». Εξαίρεση το 2010 όταν έπαιξε στα ημιτελικά αποκλείοντας τη Ρεάλ.

– Μια φορά έχει χάσει η Λυών στο «Ζερλάν» στη φάση των «16». Έχει τρεις ισοπαλίες και τέσσερεις νίκες.

– Σε έξι εκτός έδρας αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο ΑΠΟΕΛ έχε φέτος δυο νίκες, τρεις ισοπαλίες και μια ήττα, από την Βίσλα.

– Μπριάν και Γκουρκούφ έπαιξαν αντίπαλοι του Μοράις σε αγώνα Ελπίδων Γαλλία – Πορτογαλία το 2006. Κέρδισαν οι γάλλοι.

– Ο Μπριάν σκόραρε κατά της Κύπρου σε αγώνα Ελπίδων το 2005 όπου έπαιξε ο Σολωμού.

– Ο Λισάντρο ήταν αντίπαλος των Κακά, Μαρσίνιο και Ζορζ στην Πορτογαλία από το 2006 έως το 2008.

ΛΥΩΝ
– Δέχεται πρώτη γκολ στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια της. Μόλις 8 φορές σε 37 φετινά ματς κράτησε ανέπαφη την εστία.

– Είναι μέσα και στους τέσσερεις στόχους: Τσάμπιονς Λιγκ, Πρωτάθλημα (στο -10 από Παρί), Κύπελλο (είναι στους «8») και Λιγκ Καπ (είναι στον τελικό).

– Ο 18χρονος στόπερ Ουμιτί προέρχεται από τις ακαδημίες και έκανε ντεμπούτο πριν ένα μήνα, καθώς Κονέ και Μενσά απουσίαζαν στο Κόπα Άφρικα. Ο Ουμιτί έχει γεννηθεί στο Καμερούν.

– Ο Γκομίς έχει 9 γκολ στα τελευταία 11 ματς, σκόραρε πέντε φορές συνεχόμενα πριν τον αγώνα με την Καέν.

ΑΠΟΕΛ
– Έχει τα λιγότερα γκολ (6), άστοχα σουτ (10), σουτ στον στόχο (17) και κόρνερ (17) από όλες τις ομάδες που παίζουν στους «16».

– Έχει τις περισσότερες κίτρινες κάρτες (19) από τις ομάδες που συνεχίζουν στους «16».

– Ο Σολάρι έχει 52 γκολ σε 91 αγώνες πρωταθλήματος με τον ΑΠΟΕΛ να μην χάνει ποτέ όταν σκοράρει ο Αργεντίνος.

– Από τα 58 γκολ που έχει βάλει φέτος ο ΑΠΟΕΛ τα 44 σημειώθηκαν στο β’ ημίχρονο.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ