Ερντογάν: “Δεν κάνω βήμα πίσω για το φυσικό αέριο στην Κύπρο”

a 115 Ειδήσεις
a 1881 Ειδήσεις

Νέα δεδομένα σε ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, προκαλεί η στρατηγική -πλέον- επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να επιμείνει στην πολιτική της σύγκρουσης προκειμένου η Τουρκία να εξασφαλίσει, είτε απευθείας είτε μέσω των Tουρκοκυπρίων, πρόσβαση στα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» o Tούρκος ηγέτης, απέρριψε τις κατευναστικές παρεμβάσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές και μέσω σημαντικού πολιτικού παράγοντα με τον οποίο είχε επαφή την περασμένη εβδομάδα έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν πρόκειται να κάνω πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο».

Στο μεταξύ, ο Αντιπρόεδρος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Μεχμέτ Αλί Σαχίν είπε χθες ότι ο λόγος που ο πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου Μόρσι ανατράπηκε “ήταν επειδή χάλασε τα σχέδιας της Κύπρου και του Ισραήλ για συνεργασία με την Αίγυπτο”. Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός του στο Σαφράνμπολου της Τουρκίας, ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν είπε ότι “το 2003 η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την “Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου” για έρευνα φυσικού αερίου στην Μεσόγειο. Η “νότια Κύπρος” υπέγραψε ξεχωριστό πρωτόκολλο με το Ισραήλ. Αυτό το παιχνίδι το χάλασε ο Μούρσι και αυτός ήταν ο λόγος που τον ανέτρεψαν και τον απομάκρυναν με πραξικόπημα και τον έριξαν στην φυλακή”. “Το 2012 η Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου έκανε δεύτερη συμφωνία με το Ισραήλ για έρευνα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12. Όμως εκεί είναι και στην υφαλοκρηπίδα της ‘ΤΔΒΚ’. Κι εμείς ως Τουρκία είμαστε εγγυήτρια δύναμη της “ΤΔΒΚ”. Επομένως εκεί έχουμε κι εμείς δικαιώματα. Τώρα η Ελλάδα, η Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου συνέρχονται στο Κάιρο”, δήλωσε ο Σαχίν.

Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ διάβασε επίσης την ανακοίνωση του ΣΕΑ ότι “η Τουρκία εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και ως εγγυήτρια χώρα θα λάβει με αποφασιστικότητα όλα τα αναγκαία μέτρα την περίοδο που έρχεται για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στο πεδίο που την έχει αδειοδοτήσει η ΤΔΒΚ”.

Τουρκικό κυβερνών κόμμα: Δεν θα μείνουμε απαθείς

Ο λόγος που ο πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου Μόρσι ανατράπηκε “ήταν επειδή χάλασε τα σχέδιας της Κύπρου και του Ισραήλ για συνεργασία με την Αίγυπτο”, ισχυρίστηκε ο Αντιπρόεδρος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Μεχμέτ Αλί Σαχίν, λέγοντας ότι η Τουρκία “δεν θα μείνει απαθής σε αυτά που γίνονται στην Μεσόγειο”.

Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός του στο Σαφράνμπολου της Τουρκίας, ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν είπε ότι “το 2003 η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ για έρευνα φυσικού αερίου στην Μεσόγειο. Η ‘νότια Κύπρος’ υπέγραψε ξεχωριστό πρωτόκολλο με το Ισραήλ. Αυτό το παιχνίδι το χάλασε ο Μούρσι και αυτός ήταν ο λόγος που τον ανέτρεψαν και τον απομάκρυναν με πραξικόπημα και τον έριξαν στην φυλακή”.

“Το 2012 η Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου έκανε δεύτερη συμφωνία με το Ισραήλ για έρευνα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12. Όμως εκεί είναι και στην υφαλοκρηπίδα της ‘ΤΔΒΚ’. Κι εμείς ως Τουρκία είμαστε εγγυήτρια δύναμη της ‘ΤΔΒΚ’. Επομένως εκεί έχουμε κι εμείς δικαιώματα. Τώρα η Ελλάδα, η Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου συνέρχονται στο Κάιρο”, δήλωσε ο Σαχίν.

Συνέχισε λέγοντας ότι “πριν από 10 χρόνια επισκέφθηκε την ‘νότια Κύπρο’ ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου και πρότεινε να ξανακάνουν αυτή την συμφωνία” και διερωτήθηκε “γιατί η Δύση που δεν αφήνει τίποτα που να μην το πει κάθε φορά που γίνεται αναφορά στην ‘δημοκρατία’ , δεν βγάζει άχνα όταν καταπατείται η δημοκρατία της Αιγύπτου, στέλνεται στη φυλακή ο Μούρσι ο οποίος εκλέγηκε με την ψήφο του λαού και έρχονται στην εξουσία αυτοί που έκαναν πραξικόπημα;”.

“Επειδή η ιδιαίτερότητα του δυτικού πολιτισμού είναι το συμφέρον”, ισχυρίστηκε.

Μάλιστα ο Σαχίν είπε ότι μετά που είχε διαλύσει ο Μούρσι την συμφωνία με την ‘Ε/κ διοίκηση’ μια εφημερίδα στο Ισραήλ είχε γράψει ότι “Ο Ερντογάν χρησιμοποιώντας τον Μούρσι προσπαθεί να γονατίσει το Ισραήλ στην Μεσόγειο”.

Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ διάβασε επίσης την ανακοίνωση του ΣΕΑ ότι “η Τουρκία εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και ως εγγυήτρια χώρα θα λάβει με αποφασιστικότητα όλα τα αναγκαία μέτρα την περίοδο που έρχεται για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στο πεδίο που την έχει αδειοδοτήσει η ΤΔΒΚ”.

“Αυτή η φράση δεν είναι τυχαία. Αυτό που είπα προηγουμένως το συζητούσε για ώρες το ΣΕΑ. Με αυτή την ανακοίνωση έχει ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα ότι δεν θα μείνουμε απαθείς στα όσα γίνονται εκεί. Ένα από τα χαρακτηριστικά μας είναι να είμαστε κοντά στον λαό, είτε είμαστε είμαστε αδύναμοι, είτε δυνατοί. Θα συνεχίσουμε αυτή τη στάση μας γιατί όταν έχεις αρχές, τότε έχεις μια φωνή και στην χώρα και στον κόσμο. Όταν είστε δόλιος, ασπόνδυλος, και κινείσαι απρόσωπα τότε δεν έχεις αξιοπρέπεια ούτε τιμή.Ιδού, με αυτό τον τρόπο η Τουρκία διοικείται από το ΑΚΡ και μακάρι από εδώ και πέρα να διοικείται έτσι”, είπε ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ.

Τούρκοι: Δεν έχει μέλλον η Τριμερής, η Τουρκία θα αντιδράσει

Τούρκοι επιστήμονες μιλούν στο Ανατολού για τη συμφωνία Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και σχολιάζουν γενικότερα το θέμα ενέργειας.

Ως ένα μπλοκ, χαρακτηρίζει τις τρεις χώρες, Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, η ειδικός για θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Σκέψης 21ου Αιώνα Τούγτσιε Βαρόλ Σεβίμ εκτιμώντας ότι η Τουρκία θα αντιδράσει όταν έρθει η ώρα.

Σε δηλώσεις της στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, η Σεβίμ αναφέρει ότι οι τρεις χώρες μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα μπλοκ, προσθέτοντας ότι έχουν πολλά κοινά συμφέροντα που ενώνουν αυτές τις τρεις χώρες αλλά δεν είναι ένα μπλοκ που έχει και πολλές ελπίδες. “Η Τουρκία θα αντιδράσει όταν έρθει η ώρα”, σχολιάζει η Σεβίμ.

Αναφέρει ότι η Αίγυπτος είχε τη μεγαλύτερη ενεργειακή της κρίση και προσθέτει πως πούλησε το 2008 αέριο στο Ισραήλ, αλλά θα ξεκινήσει να αγοράζει αέριο από το Ισραήλ. “Τα χαρτιά άλλαξαν χέρια. Η Αίγυπτος διαπραγματεύεται με τη νότια Κύπρο για να πάρει υγροποιημένο αέριο. Και για τη νότια Κύπρο η Αίγυπτος είναι καλό παζάρι επειδή από το 2016 θα μπορεί να πωλεί αέριο στη διεθνή αγορά”, σχολιάζει.

Επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι μόνη της στο θέμα της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει. “Η Τουρκία έχει τη δύναμη να προστατεύσει και προστατεύει τα δικαώματά της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο”, λέει.

Αναφέρει επίσης ότι η Αθήνα προσπαθεί να πάει το φυσικό αέριο στην ίδια την Ελλάδα μέσω της Κρήτης. “Είναι όνειρο αυτό. Θέλει να παρακάμψει πλήρως την Τουρκία. Το γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι σχεδίασαν έναν τέτοιο χάρτη. Αν αυτός ο χάρτης αποκαλυφθεί η Τουρκία θα έχει μόνο τις ακτές της Αττάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το σημείο της σύγκρουσης είναι στα αριστερά του νησιού, προς τα κάτω της Κρήτης. Πού έφτασε η κατάσταση;”. Διακυβεύονται όχι τα δικαιώματα του ψευδοκράτους αλλά της Τουρκίας, συνεχίζει. “Αν προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα η Τουρκία θα κάνει αυτό που πρέπει”, αναφέρει η Σεβίμ.

Σε δηλώσεις του επίσης στο Ανατολού ο Ατά Ατούν Καθηγητής Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου αναφέρει ότι σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η στάση του Ισραήλ. Εκτιμά ότι το Ισραήλ έχει αντιληφθεί πως αν στείλει το φυσικό αέριο που βρήκε στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τουρκίας είναι πιο οικονομικό.

“Από τα 16 δις τετραγωνικών μέτρων φυσικού αερίου που βρήκε στην Ανατολική Μεσόγειο θα πουλήσει τα έξι δις στην Παλαιστίνη και την Ιορδανία.

Σχεδιάζει ότι τα εννέα δις που θα πουλήσει στην Ευρώπη ότι θα πάρει τα έξι η Τουρκία. Δηλαδή το πλαίσιο εδώ είναι καθαρό, το αέριο του Ισραήλ θα σταλεί οπωσδήποτε μέσω αγωγού στην Τουρκία. Αυτός είναι και ο λόγος της συγγνώμης του Μαβί Μαρμαρά. Η στήριξη που έδωσε το Ισραήλ στην ε/κ διοίκηση και την Αίγυπτο έχει στόχο να αποδυναμώσει την Τουρκία”, εκτιμά.

Εκτιμά ακόμη ότι επειδή δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να πουληθούν στη διεθνή αγορά υπάρχει η πιθανότητα να ενωθεί το αέριο της Κύπρου και να πουληθούν μαζί. Την περασμένη βδομάδα ο Λίμπερμαν έδωσε το μήνυμα: ‘Η Τουρκία να σεβαστεί τις έρευνες φυσικού αερίου της ε/κ διοίκησης’, λέει ο Ατά Ατούν.