Έρευνα: Διεφθαρμένοι οι πολιτικοί στην Κύπρο

a 24 Ειδήσεις
a 717 Ειδήσεις

Ως τους πλέον διεφθαρμένους και μάλιστα με διαφορά από άλλους θεσμούς που περιλήφθηκαν στο δείγμα εμφανίζει έρευνα του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων τα πολιτικά κόμματα και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 613 ατόμων, και τα πολιτικά κόμματα, καθώς και οι λειτουργοί του Δημοσίου (δηλαδή αξιωματούχοι και υπάλληλοι) αναδείχθηκαν οι πιο διεφθαρμένοι θεσμοί με ποσοστά 29% και 24% αντίστοιχα.

Ακολουθούν οι δήμοι / κοινοτικά συμβούλια, τα οποία κρίθηκαν διεφθαρμένα σε ποσοστό 15%, ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκε το Κοινοβούλιο με 14%.

Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα συγκέντρωσαν το 8% των απόψεων, πάντα από άποψη διαφθοράς, το δικαστικό σώμα το 6%, ενώ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βρέθηκαν στην τελευταία θέση με ποσοστό 4%.

Στην περίπτωση μάλιστα των κομμάτων και των δημοσίων υπαλλήλων, τα ποσοστά εμφανίζονται αυξημένα σε σχέση με έρευνα που έγινε το 2014, χρονιά κατά την οποία άρχισε προφανώς να αντιλαμβάνεται και ο τελευταίος πολίτης ότι όποια πέτρα κι αν σήκωνες θα έβρισκες από κάτω και ένα σκάνδαλο ολκής.

Για τα κόμματα η έρευνα του 2014 έδειξε διαφθορά σε ποσοστό 25%, ενώ το 2016 ανέβηκε στο 29%, για τους δε δημοσίους υπαλλήλους το ποσοστό το 2014 ήταν 20% και το Κοινοβούλιο και τους δήμους τα ποσοστά κατέγραψαν μείωση από 18% και 19% το 2014 σε 14% και 15% αντίστοιχα το 2016, ενώ για τους υπόλοιπους θεσμούς τα ποσοστά παρέμειναν αναλλοίωτα.

Για το Ινστιτούτο Στατιστικολόγων θεωρείται «πολύ σημαντικό στοιχείο» της έρευνας το ότι οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών έκριναν ως πρώτο διεφθαρμένο θεσμό τους κρατικούς αξιωματούχους (31% μέσο όρο σε ολόκληρη την επικράτεια) και όχι τα κόμματα, και η εξήγηση που δόθηκε μέσα από συμπληρωματικές ερωτήσεις ήταν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν την ευθύνη εφαρμογής των διαφόρων νομοθεσιών.

Σημαντικό θεωρείται και το εύρημα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που θεωρούν τα κόμματα τον πιο διεφθαρμένο θεσμό είναι απόφοιτοι τουλάχιστον μέσης εκπαίδευσης.

Πηγή: SigmaLive