«Κλειδώνει» μέσα στο Σαββατοκύριακο το πακέτο μέτρων

a 10 Ειδήσεις
a 5688 Ειδήσεις

Στα τελευταία στάδια της διαδικασίας της επεξεργασίας των αντιπροτάσεων, προς το κλιμάκιο της Τρόικας, βρίσκεται η κυβέρνηση. Μέσα στο Σαββατοκύριακο ολοκληρώνεται το πακέτο μέτρων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα, 1η Οκτωβρίου, μετά την στρατιωτική παρέλαση, θα συνέλθει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, για να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013. Εξέλιξη που «φωτογραφίζει» και το «κλείδωμα» του κυβερνητικού πακέτου των μέτρων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του «Φ», δήλωσε ότι έχουν μείνει οι «τελευταίες πινελιές» και ότι εντός των ημερών το πακέτο μέτρων θα είναι έτοιμο κι ότι αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.

Μιλώντας το Σάββατο το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου αποκάλυψε ότι το πακέτο μέτρων είναι «κοστολογημένο» και «ισορροπημένο», τονίζοντας ότι σ’ αυτό δίνεται έμφαση στα θέματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά ταυτόχρονα δίνεται και έμφαση στα θέματα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Σε ότι αφορά το μείζον θέμα του 13ου μισθού, όπου η Τρόικα έχει εισηγηθεί την αναστολή καταβολής του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να διαφυλαχθεί».

Δήλωσε ακόμη ότι πέρα των αντιπροτάσεων της κυβέρνησης για τα μέτρα της Τρόικας, έχουν γίνει διάφορες ενέργειες προς την κατεύθυνση της οικονομικής εξυγίανσης, κάνοντας αναφορά για το θέμα της ΑΤΑ και το θέμα του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς ωστόσο να πει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαιρέτισε το Σάββατο, το γεγονός ότι ολοκληρώνεται το πακέτο αντιπροτάσεων της κυβέρνησης προς την Τρόικα.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα έχουν να κάνουν με την οικονομία και ειδικότερα σε σχέση με τη στάση του ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων, ο κ. Αναστασιάδης, υπέδειξε ότι «όσο το συντομότερο επιτύχουμε τις συγκλίσεις σ’ ένα πρόγραμμα του Μηχανισμού Στήριξης τόσο λιγότερο οδυνηρά θα είναι τα μέτρα», καθώς, όπως εξήγησε, «κάθε μέρα που περνά και με δεδομένη την προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος μέχρι το τέλος του χρόνου, τα μέτρα θα είναι σκληρότερα για τους εργαζόμενους».

«Συνεπώς», πρόσθεσε, «έφτασε η ώρα, μετά από δυο μήνες τουλάχιστο που η κυβέρνηση έχει τις προτάσεις της Τρόικας, να ετοιμαστούν οι δικές μας αντιπροτάσεις για να αποφύγουμε αυτό που δεν θέλει κανένας, τα σκληρά μέτρα και τη ρήξη-διατάραξη της κοινωνικής συνοχής».

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει ο «Φ», την Παρασκευή, συνήλθε σε πολύωρη συνεδρία το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ το οποίο ενημερώθηκε από τους υπουργούς της Διαπραγματευτικής Επιτροπής για τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες κινούνται στο γνωστό μοντέλο των κλιμακωτών περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις και στην εισαγωγή στοχευμένων φορολογιών.

Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο του ΑΚΕΛ το τελευταίο διάστημα εργάστηκαν σε στενή συνεργασία καταρτίζοντας τη δέσμη των μέτρων, που στοχεύουν σε δημοσιονομική εξυγίανση και συνάμα στη δημιουργία ανάπτυξης και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ