Στήριξη στην επιστροφή της Αμμοχώστου από Βρετανό ευρωβουλευτή

a 60 Ειδήσεις
a 3701 Ειδήσεις

Το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου με το Βρετανό ευρωβουλευτή των Συντηρητικών Δρ. Τσαρλς Τάνοκ.

Η συνάντηση υπάγεται στο πλαίσιο της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει από αυτό το καλοκαίρι ο Σύνδεσμος για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Ο σχεδιασμός προβλέπει σειρά επαφών με εξέχοντες παράγοντες του ευρωπαϊκού και του βρετανικού Κοινοβουλίου, με σκοπό τη διαφώτισή τους σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κυπριακό.

Αίτημα του Συνδέσμου στη συνάντηση με το Δρ. Τάνοκ, που είναι μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το ευρωκοινοβούλιο και συντονιστής-εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών Συντηρητικών κομμάτων, ήταν να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την άσκηση πίεσης επί της Τουρκίας για τα δίκαια του κυπριακού λαού και πιο ειδικά για την επιστροφή της Αμμοχώστου.

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής επέδειξε ενδιαφέρον και συμφώνησε πως οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες είναι κατάλληλες για να αναπτυχθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως ακριβώς η παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Ο Δρ Τάνοκ παρατήρησε εξάλλου με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι υπάρχει κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και ειδικότερα των προσφύγων.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου Δρ. Βασίλης Μαύρου, ο Βρετανός ευρωβουλευτής επισήμανε ότι εκτός από την καταπάτηση των περιουσιών των προσφύγων, έχει καταπατηθεί επίσης κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε με σκοτωμούς, βιασμούς, λεηλασίες ή και ιεροσυλίες στην Κύπρο. Οι συνομιλητές συμφώνησαν πως η Τουρκία καταπάτησε και εξακολουθεί να καταπατεί κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και δικαιωμάτων του κυπριακού λαού.

Η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου, που απαρτιζόταν από τον πρόεδρο Δρ. Μαύρου και το μέλος του Δ.Σ. Κώστα Γεωργίου, διαπίστωσε επίσης ταύτιση απόψεων με τον Δρ. Τάνοκ ως προς την έλλειψη ανταπόκρισης από την τουρκική πλευρά στις «εξαιρετικά μεγάλες κυπριακές παραχωρήσεις», όπως διατυπώθηκε στη συζήτηση. Επιπλέον, ο Συντηρητικός πολιτικός συμφώνησε ότι με την επιστροφή των προσφύγων στο Βαρώσι και την ανοικοδόμηση της πόλης θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου. Επίσης τονίστηκε στην συνάντηση ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι πολύ πιο θετική σε τυχόν πρωτοβουλία για επιστροφή της Αμμοχώστου.

Για τους πιο πάνω λόγους ο Δρ. Τάνοκ ήταν πολύ θετικός στο αίτημα για την προώθηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ψηφίσματος του Συνδέσμου για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ενώ υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει την παρουσίαση νέου ψηφίσματος στην ευρωβουλή για την απελευθέρωση της Αμμοχώστου.