Πάει ολοταχώς για σκληρό Brexit η Βρετανία – Άρχισε η προεκλογική εκστρατεία

a 24 Brexit, Ειδήσεις, Μεγάλη Βρετανία
a 207 Brexit, Ειδήσεις, Μεγάλη Βρετανία

Η Μέι θα δεσμευτεί ότι θα σταματήσει η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ προς τη Βρετανία
Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός με τις τελευταίες κινήσεις της, μεταξύ αυτών η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, δείχνει τη στάση που θα τηρήσει κατά τις διαπραγματεύσεις για έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φαίνεται αποφασισμένη για ένα σκληρό διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Αυτό επιβεβαιώνεται από δύο γεγονότα.

Πρώτον, την Τρίτη αιφνιδίασε τους πάντες καταθέτοντας αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ένα αίτημα που έγινε αποδεκτό με συντριπτική πλειοψηφία την Τετάρτη από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Δεύτερον, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», το οποίο επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές του Συντηρητικού Κόμματος, η Μέι θα δεσμευτεί επισήμως ενόψει των πρόωρων εκλογών της 8ης Ιουνίου ότι θα σταματήσει η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ προς τη Βρετανία. Βάσει του δημοσιεύματος, στο μανιφέστο της για τις εκλογές η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα δεσμευτεί, επίσης, ότι η χώρα της θα αποσυρθεί από την ενιαία αγορά της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Προειδοποιήσεις Μογκερίνι
Κι ενώ το Λονδίνο ετοιμάζεται για σκληρό Brexit, η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε χθες τη Βρετανία ότι αναμένεται να χάσει, όχι μόνο την ΕΕ αλλά περισσότερα, εξαιτίας της απόφασής της να εγκαταλείψει το μπλοκ. «Θα πρέπει να αποσυνδέσουν τη συμμετοχή τους σε μια κοινότητα. Θα χάσουμε μια σημαντική χώρα μέλος», είπε η ίδια, απευθυνόμενη σε φοιτητές του πανεπιστημίου της ελίτ, Tsinghua.

«Θα πρέπει να σας πω ότι για μένα όλες οι χώρες-μέλη είναι εξίσου σημαντικές, γιατί κάποια μπορεί να συνεισφέρει περισσότερο από άλλες σε συγκεκριμένα θέματα. Αλλά θεωρώ ότι οι φίλοι μας οι Βρετανοί θα χάσουν περισσότερα σε σχέση με εμάς», προειδοποίησε ακόμη.

Τα χρονοδιαγράμματα μένουν ως έχουν
Σημειώνεται πως η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ξεκίνησε επισήμως τη διαδικασία του διαζυγίου από την ΕΕ τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει επιστροφή και η χώρα εισήλθε σε μια περίοδο εξόδου η οποία θα θέσει υπό δοκιμασία τη συνοχή του μπλοκ και θα οδηγήσει την ίδια στο άγνωστο. Έπειτα από αυτό, η Βρετανία έχει δύο χρόνια προκειμένου να διαπραγματευτεί τους όρους του διαζυγίου προτού το Brexit τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου 2019.

Οι διαδικασίες για το Brexit θα ξεκινήσουν, όπως είναι προγραμματισμένο, τον Ιούνιο, αφού θα έχουν προηγηθεί οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η ΕΕ. Το βρετανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την απόφαση της Μέι για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Είναι σαφές από τις Συνθήκες μας ότι είναι δύο χρόνια, μόνο δύο χρόνια από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δηλαδή από τον περασμένο Μάρτιο. Αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει. Δεν περιμένω ότι θα γίνει συντομότερα», δήλωσε η Μογκερίνι.

Ανησυχία στην Κίνα
Την ίδια ώρα, η Κίνα παρακολουθεί με ανησυχία τη διαδικασία του Brexit λόγω της αστάθειας που μπορεί να προκληθεί στην ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Πεκίνου. Όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, η Κίνα αναμένεται να χάσει περίπου το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της.

«Η ΕΕ, ακόμη και μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από αυτή, θα συνεχίσει να είναι η πρώτη αγορά στον κόσμο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Βλέπω πως όλοι οι εταίροι μας αυτό το διάστημα μάς λένε ότι είναι αναγκαία η ΕΕ και αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνω εδώ στην Κίνα, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας απαραίτητος εταίρος στον κόσμο σήμερα», εκτίμησε.

Μηνύματα κι από Σόιμπλε
Πέραν της Μογκερίνι, μηνύματα στο Λονδίνο έστειλε χθες και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να γίνουν περαιτέρω βήματα προς την ολοκλήρωση των χωρών-μελών της ΕΕ σε αυτό το σημείο και, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την αποχώρησή της, τα εναπομείναντα κράτη-μέλη της πρέπει να είναι έτοιμα να σχηματίσουν «συμμαχίες των προθύμων».

«Με δοσμένη την τωρινή κατάσταση, δεν είναι ρεαλιστικό να νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς το παρόν», είπε ο Σόιμπλε, μιλώντας στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον.

«Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε επείγουσες ερωτήσεις με έναν τρόπο που να είναι εμφανώς ευρωπαϊκός, και χρειάζεται να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις σε οξεία προβλήματα», πρόσθεσε, «χρειαζόμαστε ευέλικτες ταχύτητες, πολλές ομάδες κρατών, ‘συμμαχίες των προθύμων’, όπως κι αν θέλετε να το πείτε στη συγκεκριμένη κατάσταση», κατέληξε.

Άρχισε ο προεκλογικός
Σε ό,τι αφορά τις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου, με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις και αναλύσεις εκλογολόγων, οι Εργατικοί του Κόρμπιν θα υποστούν τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους.

Προβλέψεις που απέρριψε ο ηγέτης των Εργατικών στη χθεσινή του ομιλία. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επικαλέστηκε μια ανίερη συμμαχία, ένα κονσόρτσιουμ, όπως το αποκάλεσε, των σκοτεινών δυνάμεων του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, το οποίο τον πολεμά λυσσαλέα. Αμφισβήτησε όλες τις δημοσκοπήσεις που φέρουν το κόμμα του να χάνει από 50 έως και 100 έδρες, αποκαλώντας τις πλαστές και αποπροσανατολιστικές.

Επετέθη δριμύτατα στα ΜΜΕ για βρόμικο πόλεμο εναντίον του ίδιου και των αριστερών επιλογών του και επέμενε με απόλυτη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα τερματίσει πρώτο και θα σχηματίσει κυβέρνηση-ανάχωμα στις δυνάμεις της αγοράς και της αντίδρασης. «Θα απαλλάξουμε τον βρετανικό λαό από το διεφθαρμένο σύστημα που επέβαλλε η πλουτοκρατία για να υπηρετήσει αποκλειστικά τα συμφέροντά της», τόνισε στην ομιλία του ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Παράλληλα, απέρριψε πρόταση του Εθνικιστικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP) για προεκλογική συνεργασία, αποκαλώντας το «αντιδραστική και όχι προοδευτική πολιτική δύναμη». Στην ομιλία του δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στην Ευρώπη, ένα θέμα που έχει βαθιά διχάσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Εργατικών.

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι ξεκίνησε την εκστρατεία της από το Μπόλτον προωθώντας την εικόνα της ήρεμης και αποφασιστικής δύναμης. Στις επικρίσεις γιατί έχει αποκλείσει συμμετοχή της σε τηλεμαχία αρχηγών απάντησε ότι προτιμά την άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους.

Καθαρά μπροστά η Μέι
Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε από την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών στη Βρετανία που ανήγγειλε η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, το Συντηρητικό Κόμμα προηγείται με 48%, ακολουθούμενο από το Εργατικό Κόμμα με 24%, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Times», που επικαλείται στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμας δημοσκοπήσεων YouGov.

Πριν από τις εκλογές που προγραμματίστηκαν για τις 8 Ιουνίου, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δίνουν 12% στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, 7% στο Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και σε διάφορους άλλους το υπόλοιπο 9%, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πηγή: SigmaLive