Νέα απάτη μέσω κινητών-Προειδοποίηση Cyta στους συνδρομητές

a 33 Ειδήσεις
a 293 Ειδήσεις

Την προσοχή του κοινού συστήνει η Cyta, έπειτα από νέο περιστατικό απάτης τύπου PHONE SCAM.

Σύμφωνα με την υπηρεσία διαδικτύου και τηλεφωνίας επιτήδειοι που προσπαθούν να παραπλανήσουν το κοινό, διενεργούν κλήσεις με απόκρυψη αριθμού από το εξωτερικό προς ανυποψίαστους συνδρομητές, κυρίως της σταθερής τηλεφωνίας.

Οι ενοχλητικές κλήσεις δεν εμφανίζουν τον καλούντα αριθμό σε αντίθεση με προηγούμενα περιστατικά που οι κλήσεις εμφάνιζαν κάτι που αποτελεί μια συνήθη τακτική σε παρόμοια περιστατικά απάτης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εκπρόσωπο Τύπου της CYTA, Λευτέρη Χρίστου, ανέφερε ότι “Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται παρόμοιο φαινόμενο, με στόχο να τους δοθούν στοιχεία των λογαριασμών των πελατών και να τους αποσπάσουν χρήματα”.


Η τακτική των επιτήδειων είναι η ακόλουθη:

– Μιλώντας σε σπαστά αγγλικά, συστήνονται σαν μηχανικοί της Cyta, οι οποίοι προσφέρονται να βοηθήσουν σε δήθεν επίλυση προβλημάτων

– Οδηγούν τους ανυποψίαστους συνδρομητές σε διαδικτυακό ιστοχώρο μέσου του οποίου αποκτούν απομακρυσμένη πρόσβαση

– Ζητούν την ενεργοποίηση συγκεκριμένου συνδέσμου (link), που στην ουσία αποτελεί κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μπλοκάρει όλες τις λειτουργίες του υπολογιστή

– Ζητούν στοιχεία πιστωτικών καρτών για δήθεν εκτέλεση της εργασίας, με το πρόσχημα ανάγκης πληρωμής κάποιου ποσού για ξεκλείδωμα του υπολογιστή

Επιπρόσθετα, ο Λευτέρης Χρίστου ανέφερε ότι “Η μόνιμη συμβουλή μας προς το κοινό είναι να μην εμπιστεύονται τέτοια τηλεφωνήματα. Η cyta ποτέ δεν θα καλέσει τους πελάτες από μόνη της και θα προσπαθήσει να διερευνήσει τυχόν προβλήματα.Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα ο πελάτης να δηλώσει ότι έχει κάποιο πρόβλημα και είμαι σίγουρος ότι παρόμοια πολιτική ακολουθούν και άλλες σοβαρές εταιρείες”.

Επίσης σε περίπτωση που περιέλθει στην αντίληψη τους παρόμοιο περιστατικό να ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες αρχές, το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας και τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον 1460, καθώς και τον τηλεπικοινωνιακό παροχέα τους.

Πηγή: SigmaLive