Πρόσβαση στα δακτυλικά αποτυπώματα και δείγματα DNA των Κυπρίων ζητούν ΗΠΑ – Ρωσία

a 32 Ειδήσεις
a 546 Ειδήσεις

Φακέλωμα των κατοίκων του πλανήτη επιχειρούν να βάλουν Ρωσία και ΗΠΑ με πρόσχημα προφανώς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τις συμφωνίες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατίας κλήθηκε να εξετάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών αφού για να κυρωθεί διεθνής συμφωνία θα πρέπει να συναινέσει και το Εθνικό Κοινοβούλιο.

Επεξηγώντας τις συμφωνίες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι στην περίπτωση της Ρωσίας θα δίνονται δακτυλικά αποτυπώματα και δείγματα DNA μόνο μετά από αίτημα για συγκεκριμένο ύποπτο της μιας χώρας στην άλλη. Η εν λόγω συμφωνία θα οδηγηθεί στην Ολομέλειας προς έγκριση.

Όσον αφορά την αντίστοιχη με τις ΗΠΑ προβλέπεται η αυτόματη πρόσβαση στα αρχεία του κράτους για δακτυλικά αποτυπώματα και δείγματα DNA από τις δυο χώρες.

Η Επίτροπος Προστασίας προσωπικών δεδομένων Ειρήνη Νικολαίδου λόγω της σοβαρότητας της συμφωνίας ζήτησε αναβολή της κύρωσης της για αν μελετήσει όλες τις παραμέτρους.

Στοιχεία για δακτυλικά αποτυπώματα – δείγματα DNA για υπόπτους που συλλαμβάνονται η οδηγούνται στο Δικαστήριο. Επίσης δακτυλικά αποτυπώματα συλλέγονται και στις νέες ταυτότητες και διαβατήρια.

Σημειώνεται ότι δακτυλικά αποτυπώματα συλλέγονται και μέσω των έξυπνων κινητών τηλεφώνων , είτε μέσω της πρόσβασης στα τηλέφωνα είτε για χρήση ορισμένων προγραμμάτων.

Πηγή: onlycy.com