Δρ. Πάνος: “Έπρεπε από πριν να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε μαθητές και καθηγητές”

c37b57b5b86333678df134a6505e55cd Coronavirus

Ανοικτά αφήνουν τα σχολεία οι χώρες της Ευρώπης όπου αποφάσισαν μερικό ή ολικό lockdown, την ίδια ώρα που η Κύπρος ανακοινώνει καθημερινά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων με αριθμό αυτών να εντοπίζονται εντός των σχολικών μονάδων.

Τα πιο πάνω όπως και την πιθανότητα να κλείσουν τα σχολεία στην Κύπρο στην περίπτωση περαιτέρω διασποράς του ιού μίλησε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας δρ Γιώργος Πάνος.

Όπως ανέφερε ο δρ Πάνος θέση του ήταν πως δεν θα έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς έλεγχο. «Έπρεπε από πριν να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε μαθητές και καθηγητές. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα μας έκανε να γνωρίζουμε το υπόστρωμα της κατάστασης. Αυτή τη στιγμή μαζεύομε τα σπασμένα και τρέχουμε πίσω από το κακό ενώ μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι».

Ο δρ Πάνος πρότεινε όπως το κράτος προχωρήσει άμεσα σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία.

Όσον αφορά την πιθανότητα για νέο lockdown ανέφερε πως θα πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.

«Τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι αυτά που έχει εισηγηθεί η επιδημιολογική ομάδα και μλ αυτά θα πορευθούμε. Αν τα μέτρα που έχουν παρθεί όπως και τα μέτρα που μπορεί θεωρητικά εφαρμόζουμε δεν φέρουν αποτελέσματα, θα οδηγηθούμε σε αυξημένους ρυθμούς απομόνωσης θετικών ατόμων και θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που υπάρχει και στις ευρωπαϊκές χώρες», εξήγησε.

Κατά τη δική του άποψη η Κύπρο θα πρέπει να παραμείνει στα βασικά μέτρα. Όπως, η τήρηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου και οι στυγνότεροι έλεγχοι των μέτρων. «Θα πρέπει να παρθούν μέτρα πριν πάμε σε lockdown».

Πηγή: Sigmalive