Πάγωσε η Κύπρος – Το Τρόοδος από κάμερα Drone (video)

a 2 Αγαπημένα Βίντεο, Ειδήσεις
a 33 Αγαπημένα Βίντεο, Ειδήσεις

Νιφάδες χιονιού έπεσαν το μεσημέρι και σε περιοχές της Λευκωσίας. Στα λευκά ντύθηκαν πολλές ορεινές και ημειορεινές περιοχές της Κύπρου, καθώς από τα ξημερώματα χιονίζει κατά τόπους. Στο Τρόοδος το χιόνι έχει φτάσει το ένα μέτρο. Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σήμερα είναι το τσουχτερό κρύο, με την Μετεωρολογική Υπηρεσία να κάνει λόγο για μια από τις πιο κρύες ημέρες του Χειμώνα. Λόγω των χιονιών έκλεισαν αρκετά σχολεία κυρίως στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Δείτε το Τρόοδος από ψηλά, με πλάνα που τραβήχτηκαν πριν λίγες μέρες από κάμερα Drone.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο λειτουργός της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Ματθαίος Παπαδάκης, ανέφερε ότι παρατηρείται από νωρίς το πρωί χιονόπτωση σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Ενδέχεται επίσης να χιονίσει και σε πεδινές περιοχές ενώ το απόγευμα νιφάδες χιονιού μπορεί να πέσουν και στη Λευκωσία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χιόνια έπεσαν το πρωί στον Πάνω Κουτραφά σε υψόμετρο 400 μέτρων, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγω και για εμφάνιση νιφάδων χιονιού στα περίχωρα της Λεμεσού.

Η θερμοκρασία, πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης θα σημειώσει απόψε περαιτέρω πτώση και θα αγγίξει το μηδέν στο εσωτερικό. Ωστόσο, από αύριο Παρασκευή αναμένεται υποχώρηση της ψυχρής αέριας μάζας που επηρρεάζει την Κύπρο και θα έχουμε σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας.

Έκλεισαν σχολεία

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδιος Λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας, από τη Δημοτική Εκπαίδευση και σε ό,τι αφορά την Επαρχία Λευκωσίας παρέμειναν κλειστά τα σχολεία της Ευρύχου, Κακοπετριάς, Κάμπου, Κοράκου, Τεμπρίας και Μουτουλλά.

Στην Επαρχία Λεμεσού παρέμεινα κλειστά τα σχολεία Αγρού, Κυπερούντας, Πάχνας, Πελεντρίου, Κάτω Πλατρών, Τριμίκλινης, Άγιου Αμβοσίου, Πισσουρίου, Καλού Χωριού και Πάνω Κυβίδων.

Επίσης, στην Επαρχία Πάφου δεν λειτούργησαν τα σχολεία της Αργάκας, της Γιόλου, της Δρούσιας, της Ίνιας, της Παναγιάς, του Πολεμίου, της Σίμου, του Πωμού, του Στρουμπίου, της Τσάδας – Κήλης και της Πόλης Χρυσοχούς

Σε σχέση με τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, παρέμειναν κλειστά τα σχολεία Αγρού, Λεμήθου, Ομόδους, Πολεμίου και Σολιάς.

Εξάλλου, τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης του Πύργου Τυλληρίας και της Πόλης Χρυσοχούς υπολειτουργούν.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδιος Λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία της Δημοτικής Εκπαίδευσης που προχώρησαν σε κλείσιμο είναι το Δημοτικό Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Μιτσερού, το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Αγίου Επιφανείου, το Δημοτικό Παλαιχωρίου, το Δημοτικό Αψιούς και το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ασίνου.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Στο Τρόοδος αλλά και σε αρκετές άλλες περιοχές χιονίζει κατά διαστήματα και επικρατεί ομίχλη. Το ύψος των χιονιών στην Κορυφή του Ολύμπου είναι ένα μέτρο και στην Πλατεία Τροόδους 80 εκατοστόμετρα.

Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση κλειστοί για όλα τα οχήματα είναι οι δρόμοι: :
● Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν προς το Τρόοδος (Προδρόμου – Τροόοδους, Πλατρών – Τροόδους και Καρβουνά – Τρόοδους)
● Πλατρών – Τροοδίτισσας – Προδρόμου.
● Ασπρογιάς – Παναγιάς – Αγ. Φώτιος
● Αγίου Νικολάου – Μανδριών
● Αγίου Νικολάου – Καμινάρια
● Τσάδας – Γιόλους
● Γυαλιάς – Πύργου Τυλληρίας

Ανοικτοί για οχήματα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς είναι οι δρόμοι:

Επαρχία Λεμεσού
● Καλού Χωριού – Αγρού
● Πέρα Πεδί – Μαντριών – Πλατρών
● Μονιάτη – Πλατρών
● Λάνιας – Αμιάντου
● Αμιάντου – Καρβουνά
● Αμιάντου – Πελενδρίου
● Κυπερούντα – Αγρού – Κάτω Μύλου
● Λάνιας – Πελενδρίου

Επαρχία Πάφου
● Πάφου – Τσάδας
● Τσάδας – Πόλης Χρυσοχούς
● Τσάδας – Καλλέπειας
● Παναγιάς – Ασπρογιάς
● Αρμίνου – Φιλούσας (Κλειστή η μια λωρίδα προς Φιλούσα λόγω κατολίσθησης).

Επαρχία Λευκωσίας
● Κακοπετρίας – Καρβουνά
● Κακοπετρίας – Pinewood – Πεδουλά
● Μουτουλλά – Πεδουλά
● Πεδουλά – Κύκκου – Κάμπου
● Πεδουλά – Προδρόμου
● Προδρόμου – Πλατρών
● Προδρόμου – Λεμύθου
● Ευρύχου – Κακοπετριάς
● Κάτω Πύργου – Παχύαμμου

Ολισθηροί λόγω χιονόπτωσης είναι επίσης οι δρόμοι:

● Καλοπαναγιώτη – Μουτουλλά
● Αρόδων – Καθήκα – Πέγειας
● Κελοκεδάρων – Σαλαμιού – Αρμίνου – Μεσάνων – Φιλούσας

Εξάλλου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Ξερού στην επαρχία Πάφου κλειστοί για την τροχαία είναι οι δρόμοι Νατάς – Χολετριών και Κελοκεδάρων – Νατάς.

Η Αστυνομία προτρέπει τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και πριν από κάθε μετακίνησή τους να συμβουλεύονται τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, μέσω της ιστοσελίδας, της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και τους επίσημους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χιόνισε στον Πενταδάκτυλο

Στα λευκά ντύθηκε και ο κατεχόμενος Πενταδάκτυλος. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το ύψος του χιονιού από τη ψεσινή χιονόπτωση στον Πενταδάκτυλο έφτασε τα 12 εκατοστά, ενώ ο δρόμος κατεχόμενης Λευκωσίας – Κερύνειας έχει καταστεί επικίνδυνος για τους οδηγούς.

Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, η λεγόμενη αστυνομία έχει σταματήσει την κυκλοφορία σε κάποια σημεία του αυτοκινητοδρόμου μέχρι να καθαριστεί.

Έκλεισαν σχολεία

Σε κλείσιμο προχώρησαν αρκετά σχολεία, λόγω της χιονόπτωσης και του τσουχτερού κρύου και ενόψει των προβλέψεων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για δημιουργία παγετού, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας.

Δείτε εδώ ποια σχολεία παρέμεινα κλειστά σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.



Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ