Drones «αλωνίζουν» σε στρατόπεδα και αεροδρόμια – Αδυναμία των αρχών να τα ελέγξουν

a 96 Ειδήσεις
a 354 Ειδήσεις

Τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και αφορά στην αύξηση των drones με κάμερες βίντεο-παρακολούθησης σε όλη την Κύπρο μελετά η Αστυνομία μετά από πρόσφατο περιστατικό στο αεροδρόμιο Λάρνακας που αποκάλυψε «αδυναμίες» των αρχών σε ότι αφορά τον εντοπισμό του χειριστή.

Το θέμα προέκυψε όπως πληροφορούμαστε, όταν αστυνομικοί στο αεροδρόμιο ακολούθησαν μεγάλου μεγέθους drone το οποίο πετούσε στην περιοχή και δεν κατέστη δυνατό να βρουν τον χειριστή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα συζητήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας καθώς έγινε αντιληπτό ότι σε ότι αφορά τα μέτρα ασφάλειας στα αεροδρόμια, στο συγκεκριμένο θέμα παρατηρείται κενό και αδυναμία προστασίας από πιθανή απειλή.

Εκτός από το σενάριο πιθανής τρομοκρατικής απειλής καθώς πλέον τα drones τροποποιούνται για να μεταφέρουν εκρηκτικά ή προσφέρουν νέες ευκαιρίες για παράνομη δραστηριότητα όπως κατασκοπεία και αναγνώριση στόχων, η ασφάλεια των αεροδρομίων και των επιβατών τίθεται σε κίνδυνο καθώς δεν αποκλείεται και η πιθανότητα ένα drone να βρεθεί στο επίκεντρο προσγείωσης ή απογείωσης ενός αεροπλάνου με δυσμενείς συνέπειες.

Στα αεροδρόμια διαβιβάστηκε εν τέλει η οδηγία προς τους αστυνομικούς να ακολουθούν drone τα οποία εντοπίζουν στην περιοχή μέχρι να εντοπίσουν τον χειριστή τους. Σε περίπτωση που δεν εντοπιστεί υπάρχει περίπτωση ακόμη και να αναχαιτιστεί όταν θεωρηθεί ως «απειλή» από τους ανώτερους αξιωματικούς.

Στις γύρω περιοχές πλησίον των αεροδρομίων, μέλη των αστυνομικών τμημάτων έχουν επίσης οδηγίες να διενεργούν περιπολίες για drones.

Απουσία νομοθεσίας


Η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων , έχει πρόσφατα θίξει το θέμα της αύξησης της χρήσης drone τονίζοντας ότι η χρήση drones με κάμερες βίντεο-παρακολούθησης ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους παραβίασης του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής ζωής, ιδιαίτερα όταν αυτά ίπτανται σε κατοικημένες περιοχές ή σε πλησίον στρατοπέδων, που θα πρέπει να προβληματίσουν την Πολιτεία.

Από τη στιγμή που παρατηρείται κενό στην νομοθεσία σχετικά με τη χρήση drones, η δουλειά της Αστυνομίας καθίσταται πολύ δύσκολη λόγω της δυσκολίας εντοπισμού του χειριστή ο οποίος, με την εμβέλεια πτήσης ορισμένων drones, μπορεί να βρίσκεται αρκετά μακριά από το χώρο παρακολούθησης, σύμφωνα με την Επίτροπο.

Πηγή: Offsite