Eξελικτική μείωση των Δήμων – Επιστολή Ιωνά προς τα κόμματα

CEB1 19 Ειδήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση
CEB1 1298 Ειδήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο δρόμος για την προώθηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανοίγει με την επιστολή που έχει ετοιμαστεί και φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Ιωνά Νικολάου, για κυβερνητική δέσμευση για εξελικτική μείωση των Δήμων. Με το βήμα αυτό κλείνει ένα μέτωπο που ταλανίζει για καιρό κόμματα και τοπικούς άρχοντες.

Η κυβέρνηση με την επιστολή προς τη Βουλή ουσιαστικά ικανοποιεί αίτημα των κομμάτων για συμπερίληψη στο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της πρόνοιας για εξελικτική μείωση των Δήμων σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και λύνει τα χέρια των κομμάτων που φαίνεται να βρίσκουν πλέον κοινή γλώσσα για τις απαιτούμενες αλλαγές, οι οποίες θα διαφοροποιήσουν τα δεδομένα με τους Δήμους και την κατανομή των εξουσιών μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειακών/τοπικών αρχόντων.

Ο Ιωνάς Νικολάου, ενεργώντας ως αναπληρωτής ΥΠΕΣ, υλοποίησε τη δέσμευση του Σωκράτη Χάσικου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών στην τελευταία συνεδρία της πριν από τις βουλευτικές εκλογές, για μείωση των Δήμων στη βάση της μελέτης των Ιταλών εμπειρογνωμόνων, που βρίσκει σύμφωνη την Ένωση Δήμων.

Η πολιτική απόφαση και ο οδικός χάρτης για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση που προνοεί και τη μείωση του αριθμού των Δήμων, ήταν βασικά ζητούμενα από τη Βουλή προκειμένου να προωθηθεί προς έγκριση το σχετικό νομοσχέδιο.

Στην προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών θα γίνει αξιολόγηση των διαβουλεύσεων που έχουν γίνει κατά τη θερινή περίοδο από διακομματική επιτροπή και θα προωθηθούν οι συγκλίσεις στις οποίες έχουν καταλήξει τα κόμματα. Παράλληλα, η πρόκληση για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα απασχολήσει και σύσκεψη του Προέδρου με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων που είναι προγραμματισμένη για τις 13 Σεπτεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα απευθύνει έκκληση στα κόμματα όπως εγκρίνουν τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια.

Το θέμα των δημοτικών εκλογών αναμένεται να κριθεί στη βάση της κατάληξης για τη μεταρρύθμιση. Όπως τόνιζαν κοινοβουλευτικοί παράγοντες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η θητεία των νέων τοπικών αρχόντων θα είναι μισή: Είτε με εκλογή για 2,5 χρόνια. Ή με παράταση των νυν δημάρχων, δημοτικών συμβουλίων, κοινοταρχών και κοινοτικών συμβουλίων για 2,5 χρόνια.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει προς τα πού θα κλίνει η πλάστιγγα, αλλά φαίνεται να υπάρχει διάθεση να καταλήξουν σε κοινή θέση που δεν θα τρενάρει άλλο τη μεταρρύθμιση, καθώς οι οικονομικές αδυναμίες για αριθμό δήμων είναι εξαιρετικά πιεστικές.

Το θετικό στον όλο προβληματισμό είναι ότι όλες οι δυνάμεις πλέον συμφωνούν στην ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις ευρωεκλογές. Οι επόμενες ευρωεκλογές θα διεξαχθούν Μάιο ή Ιούνιο του 2019.

Στα θετικά μιας τέτοιας απόφασης μετρούν τη μείωση κατά μιας των πολιτειακών εκλογών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε δαπάνες και τη μείωση της αποχής στις ευρωεκλογές, αφού με βάση τα δεδομένα οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση προσελκύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Κοινή γλώσσα βρίσκουν τα κόμματα και σε ό,τι αφορά τη μεταφορά εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση που θα αφορούν πολιτικές αποφάσεις και οικοδομικές αρμοδιότητες, συνένωση υπηρεσιών για ύδρευση και αποχέτευση και τις αρμοδιότητες ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ. Επί τούτου έχουν «κόψει» πολύ δρόμο στο πλαίσιο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών κατά τη θερινή περίοδο. Μένει να μπουν οι τελευταίες πινελιές για να «κλειδώσει» η συμφωνία.

Για το διά ταύτα θα αποφασίσουν οι κομματικές ηγεσίες και οι Κοινοβουλευτικές Πμάδες μέσα στον Σεπτέμβριο. Για το όλο εγχείρημα καταβάλλονται προσπάθειες προς εξασφάλιση καθολικότητας θέσεων που θα διευκολύνει την υλοποίηση. Οι προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση κινούνται παράλληλα με τις διαδικασίες για τις δημοτικές εκλογές, αφού καμιά πολιτική δύναμη δεν έχει τη διάθεση να πάει κόντρα σε αυτές τις εξελίξεις με την προοπτική ότι σύντομα, με τον ένα ή άλλο τρόπο, θα υπάρξει ξεκαθάρισμα του τοπίου.

Πηγή: Φιλελεύθερος