Ο Κύπριος ιδιοκτήτης της EasyJet προσφέρει φαγητό σε Κύπριους που έχουν ανάγκη

a 14
a 4289Ο γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας easyJet, Στέλιος Χατζηιωάννου, προσφέρει ένα χέρι βοηθείας σε Κύπριους που έχουν ανάγκη, μέσα από το πρόγραμμα «Φαγητό από καρδιάς», υπό το πρίσμα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και των αρνητικών επιπτώσεων που αυτή είχε στο νησί.

Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε ανεπίσημα στις 8 Μαΐου στην έδρα του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος στη Λεμεσό, προσφέροντας συγκεκριμένα ένα γεύμα-σνακ σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη -φτωχούς, πεινασμένους, ηλικιωμένους, νέους, ανάπηρους, άνεργους, ή ακόμα και τους ανθρώπους των οποίων τα εισοδήματα μειώθηκαν λόγω της κρίσης.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται χωρίς διακρίσεις και η μόνη υποχρέωση των δωρεοδόχων είναι να δώσουν το όνομα και το επίθετό τους, την ημερομηνία γεννήσεως και τουλάχιστον έναν αριθμό τηλεφώνου ή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος πρέπει να καταχωρεί τους δωρεοδόχους ώστε να ελέγχει τις ποσότητες και να είναι αποτελεσματικό στις δαπάνες του. Οι εγγραφέντες στο Ίδρυμα λαμβάνουν μια μαγνητική κάρτα η οποία παρουσιάζεται για τη λήψη ενός σνακ ανά άτομο σε ημερήσια βάση.

Σε λιγότερες από τρεις βδομάδες από την ανεπίσημη έναρξη, το Ίδρυμα Στέλιος ανακοινώνει ότι σχεδόν 300 δωρεοδόχοι έχουν ήδη εγγραφεί και για πρώτη φορά πέραν των 200 εξ’ αυτών έλαβαν το σνακ τους τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2013. Είναι φανερό ότι δεν θα προσέρχονται όλοι κάθε μέρα αλλά ο λόγος των παραληπτών προς τους εγγεγραμμένους δωρεοδόχους φαίνεται να είναι δύο προς τρεις, ενώ ο αριθμός των εγγραφών εξακολουθεί να αυξάνεται κατά περίπου 10-20% ανά εργάσιμη μέρα.

Για κάθε σημείο απ’ όπου προμηθεύονται οι δικαιούχοι φαγητό, έχει προσληφθεί ένας συντονιστής (coordinator) από την τοπική κοινότητα, ο οποίος ετοιμάζει τα σνακ το πρωί και τα προσφέρει το απόγευμα. Το Ίδρυμα προσφέρει γενική οργάνωση και υποστήριξη με το υφιστάμενό του προσωπικό σε Κύπρο και Λονδίνο.

Το «Φαγητό από καρδιάς» σχεδιάστηκε ως μια θετική και χωρίς διακρίσεις προσπάθεια να βοηθηθούν οι άνθρωποι της Κύπρου και στοχεύει στο να συμπληρώσει υφιστάμενα φιλανθρωπικά προγράμματα που προέρχονται από εθελοντικές οργανώσεις και την εκκλησία.

Παράλληλα προσφέρει βοήθεια σε ντόπιους παραγωγούς βασικών προϊόντων όπως χαλλούμι, αγγουράκι και ντομάτες, οι οποίοι προμηθεύουν το Πρόγραμμα, με διάφορα κυπριακής προέλευσης προϊόντα.

Ο Σερ Στέλιος, ο οποίος δεσμεύτηκε για τη 12μηνη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος, εξηγεί την έμπνευση πίσω από το πρόγραμμα:

«Μέσω του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος, επιχορηγούμε έναν αριθμό πρωτοβουλιών για να υποστηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και το περιβάλλον του νησιού. Αυτά τα έργα ακόμα συνεχίζονται αλλά σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν τους καλύτερους στο πεδίο που δραστηριοποιούνται και οι οποίοι μπορούν να ίδιοι να κάνουν τη διαφορά. Όμως, όταν ακούστηκε η είδηση για το κούρεμα στις τραπεζικές καταθέσεις πριν δύο μήνες, συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολευτούν στο πιο βασικό επίπεδο –του να έχουν φαγητό στο τραπέζι. Με το πρόγραμμα αυτό, ήθελα να προσφέρω ένα χέρι βοήθειας με ένα θετικό και αποτελεσματικό τρόπο. Οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει στο γραφείο μας στη Λεμεσό, να εγγραφεί και να λάβει ένα σνακ –από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή».

Όπως πρόσθεσε, στόχος είναι τελικά να δούμε αυτό το πρόγραμμα να εξαπλώνεται στις διάφορες κοινότητες της Κύπρου με τη βοήθεια εθελοντών δικαιοχρηστών (franchisees) οι οποίοι μπορούν επίσης να προσβλέπουν σε κάποιο εισόδημα για τους ίδιους από το Ίδρυμα ως αποζημίωση για το χρόνο τους και για τη διάθεση των εγκαταστάσεών τους. «Τώρα είναι μια καλή στιγμή για τους Κύπριους –για να βοηθήσει ο ένας τον άλλο».

Το πρόγραμμα προσφέρεται στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος μεταξύ 12:00 μμ και 2:00 μμ από Δευτέρα ως Παρασκευή. Διεύθυνση: Αργυρού Δρουσιώτη 8, 3041 Λεμεσός, τηλ. 25365118

Για περισσότερες πληροφορίες για το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.stelios.com

Franchise: Φαγητό από καρδιάς
Τα ενδιαφερόμενα άτομα που διαθέτουν κατάλληλο χώρο κουζίνας με κάποια πρόσβαση σε κύριο δρόμο και επιθυμούν να λάβουν franchise του προγράμματος φαγητό από καρδιάς στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας τους, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο τηλέφωνο 25365118 ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Marios.Missirlis@stelios.com.

Οι συνήθεις εγκαταστάσεις που θα εξετάσουμε είναι τα ίδια τα σπίτια των ανθρώπων αλλά επίσης και κενά ή άλλα μικρά καταστήματα, δεδομένου ότι αυτά έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό.

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος θα καλύψει το κόστος των πρώτων υλών (τις προμήθειες τροφίμων όπως ψωμί, χαλλούμι, βούτυρο, ντομάτες ή αγγουράκια), όπως επίσης και του εξοπλισμού: τραπεζιών, σανίδων κοπής, μαχαιριών κλπ, ταμειακής μηχανής και μαγνητικής κάρτας, δύο ψυγείων και άλλων εργαλείων. Όλος ο εξοπλισμός θα παραχωρηθεί δανεικά και θα επιστρέφεται αν ο franchisee αποτύχει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Το Ίδρυμα είναι διατεθειμένο να προβαίνει σε μηνιαία πληρωμή τους προς τους επιλέξιμους franchisees που διαθέτουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις με το ποσό των περίπου 30 ευρωσεντ ανά σνακ που ετοιμάζεται και διατίθεται σε εγγεγραμμένους δωρεοδόχους. Ως βάση θα θεωρείται η ικανότητα ετοιμασίας και διάθεσης περίπου τριακοσίων (300) σνακ καθημερινά για 20 εργάσιμες μέρες ανά μήνα.

Πηγή: elita.com.cy