Ebola: Συμπτώματα και πώς να δράσετε

a 157
a 1921

Ανακοίνωση με γενικές πληροφορίες για τη λοίμωξη από τον ιό Ebola αλλά και τρόπους αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος, εξέδωσε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κύπρου.

Όπως επισημαίνεται, στην περίπτωση που κατά τις τελευταίες 21 μέρες έχετε ταξιδέψει σε χώρες που επηρεάζονται από την επιδημία του ιού Ebola (Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα) και παρουσιάζετε συμπτώματα, όπως πυρετό (υψηλότερο του 38,6°C), σοβαρό πονοκέφαλο, εμετό, διάρροια, κοιλιακό άλγος, ή ανεξήγητες αιμορραγίες επικοινωνήστε με το Κέντρο Ασθενοφόρων στον τηλεφωνικό τηλέφωνο 22-604000, ενημερώσετε για το ιατρικό σας ιστορικό και εφαρμόστε τις οδηγίες που θα σας δοθούν.

Γενικές πληροφορίες για τη λοίμωξη από τον ιό Ebola

Ο αιμορραγικός πυρετός από τον ιό Ebola είναι μια ιογενής λοίμωξη πολύ σοβαρής μορφής.

Πως μεταδίδεται

Ο ιός χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταδοτικότητα, ιδιαίτερα κατά την οξεία φάση της νόσου και κυρίως κατά τη διάρκεια αιμορραγικών εκδηλώσεων. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω στενής επαφής με αίμα, εκκρίσεις, άλλα σωματικά υγρά ή ιστούς ασθενών ή και νεκρών σωμάτων, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Μεταδίδεται, επίσης, μέσω επαφής με μολυσμένα ιατρικά εργαλεία και αντικείμενα. Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί και με σεξουαλική επαφή, μέχρι και τρεις μήνες από την ανάρρωση του ασθενούς, καθώς επίσης και μέσω επαφής με ζώντα ή νεκρά μολυσμένα ζώα, όπως πίθηκους, χιμπατζήδες, αντιλόπες και νυκτερίδες. Συμπτώματα από τον ιό Ebola παρατηρούνται 2-21 μέρες μετά την έκθεση στον ιό, με πιο σύνηθες μέσα σε 8-10 μέρες.

Ο ιός Ebola

Δεν μεταδίδεται κατά τη διάρκεια του σταδίου επώασης της νόσου, όταν δηλαδή ο ασθενής είναι ακόμα ασυμπτωματικός και, Δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ αερογενής μετάδοση.

Πώς εκδηλώνεται:


Εκδηλώνεται με αιφνίδια έναρξη:

Πυρετού Μυαλγιών Αδυναμίας Κεφαλαλγίας Φαρυγγαλγίας

Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την εμφάνιση:

Εμετών, Διαρροιών, Εξανθήματος, Νεφρικής και ηπατικής ανεπάρκειας, Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς παρουσιάζουν μαζική αιμορραγία και σε τελικό στάδιο, πολυοργανική ανεπάρκεια

Τί σκοτώνει τον ιό Ebola

Σκοτώνεται εύκολα με σαπούνι, χλωρίνη, το φώς του ήλιου ή το στέγνωμα. Πλύσιμο ακάθαρτων ρούχων στο πλυντήριο, ιδίως σε θερμοκρασία 70ο C.

Σε τί επιβιώνει

Επιβιώνει, για πολύ λίγο, σε επιφάνειες που εκτίθενται στον ήλιο ή είναι στεγνές.

Επιβιώνει περισσότερο σε ρούχα ή σε αντικείμενα που έχουν εμποτιστεί με μολυσμένα βιολογικά υγρά, όπως αίμα, εμετό και διάρροια.