Για την ύπαρξη απόλυτης επάρκειας προϊόντων στην ελληνική αγορά διαβεβαίωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, τόνισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας θα είναι εντατικοί.
«Πρώτον, έχουμε απόλυτη επάρκεια στην αγορά και δεύτερον, οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εντατικοί ώστε να αποτραπεί κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας. Ήδη, τα πρώτα πρόστιμα έχουν πέσει και όπως γνωρίζετε είναι “τσουχτερά”», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο ιδιαίτερα δυσοίωνο διεθνές πλαίσιο, που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημείωσε ότι «τα τελευταία δύσκολα κύματα της πανδημίας ενώνονται τώρα με αυτά της ρωσικής εισβολής διαμορφώνοντας ένα πρωτόγνωρο κλίμα διεθνούς ανησυχίας απέναντι σε ένα απρόβλεπτο, σε ένα πολύ επιθετικό αύριο».
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να προκαλεί οδυνηρές συνέπειες παντού. Αίμα στα μέτωπα, πρόσφυγες στα σύνορα και ενεργειακή θύελλα με έκρηξη τιμών παντού στον κόσμο», ανέφερε.
Όπως είπε, πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι απαιτούνται παγκόσμιες και ευρωπαϊκές λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν, συνδυαζόμενες με εθνικές παρεμβάσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς και στην πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου στο όνομα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά το ζήτημα του ελέγχου της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία. «[Μ]εμονωμένες κινήσεις, όπως τα εθνικά πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, δεν οδηγούν τελικά παρά μόνο στην επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.
Επανέλαβε, παράλληλα, ότι τα κέρδη των εταιριών ενέργειας θα φορολογηθούν με υψηλό συντελεστή, ωστόσο τόνισε ότι απαιτείται προηγουμένως το σχετικό πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τους βασικούς άξονες των παρεμβάσεων, τις οποίες έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των αγροτών και των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα κατά του πληθωρισμού «αγγίζουν πια σχεδόν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ».
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «νομοσχέδιο για την ποιοτική, ουσιαστική αναβάθμιση των πανεπιστημίων», συμπληρώνοντας ότι η παιδεία «οφείλει να παρέχει σε όλους πραγματικά εφόδια προόδου».