Χαρδαλιάς: Σε εξέλιξη 56 πυρκαγιές στην Ελλάδα…εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση Χαρδαλιάς

Χαρδαλιάς: 56 ανοικτές πυρκαγιές στη χώρα… Περιμένουμε έως και 6 μποφόρ σε Δυτική Αττική

ScreenHunter 4489 Πυρκαγιές, ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

Εξαιρετικά επικίνδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση αναφορικά με τις εν εξελίξει πυρκαγιές, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να διαχειριστούν 56 ενεργές πυρκαγιές, με σημαντικότερες αυτές που μαίνονται στην Αττική, τη Βόρεια Εύβοια, τη Μεσσηνία, την Ανατολική Μάνη, την Τολοφώνα Φθιώτιδας, τα Γρεβενά και την Ηλεία.

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε νέο μέτωπο και στην Αρχαία Ολυμπία, το οποίο καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να ελεγχθεί», είπε ο Ν. Χαρδαλιάς.
Αναφορικά με τη φωτιά που μαίνεται στην Αττική, σημείωσε ότι υπάρχουν εστίες και στις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού, οι οποίες προκαλούν ζημιές σε επιχειρήσεις και οικίες. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την προστασία των κρίσιμων υποδομών, ενώ έχουν αποσταλεί 13 μηνύματα για εκκενώσεις οικισμών.

Στην περιοχή επιχειρούν 450 πυροσβέστες, με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 150 οχήματα. Παράλληλα, ανέφερε ότι στην Αττική αναμένεται σταδιακή ενίσχυση των δυτικών ανέμων, με ριπές που θα φτάσουν τα 6 μποφόρ.

Μεγάλο είναι το μέτωπο της δασικής πυρκαγιάς και στη Βόρεια Εύβοια, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Στην Εύβοια επιχειρούν 240 πυροσβέστες, με τα εναέρια μέσα να ενισχύονται και το ρωσικό beriev να επιχειρεί στο Μαντούδι. «Η φωτιά έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις στο απότομο ανάγλυφο του ορεινού όγκου της Εύβοιας», τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε σημαντική επιβάρυνση της ομαλής τροφοδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω του καύσωνα και των πυρκαγιών. Ως εκ τούτου, ενημέρωσε ότι θα υπάρξουν αναγκαίες περιοδικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες ως «εξαιρετικά επικίνδυνες», ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν και να ακολουθούν πιστά όλες τις οδηγίες των Αρχών.