Μετατόπιση του ενδιαφέροντος από την κυρίαρχη είδηση έχει καταγραφεί τις τελευταίες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πιο απλά, η κυρίαρχη είδηση ήταν και θα έπρεπε να είναι η καταγγελία για βιασμό μιας 24χρονης κοπέλας το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.
Η ταχύτητα του διαδικτύου όμως, η ευκολία στιγματισμού και η διάδοση αλλοιωμένων ή ακόμη και ψευδών πληροφοριών μέσω των social media έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα διχασμού που κυρίαρχο συναίσθημα είναι το μίσος. Παράλληλα με τη διάδοση της είδησης του βιασμού της 24χρονης, η οποία έγινε γνωστή μέσα από τον λογαριασμό του ακτιβιστή Ηλία Γκιώνη άρχισε ένα κύμα αποστροφής στους ανθρώπους με μεγάλη απήχηση στα social media, τους λεγόμενους Influencers.
Πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν ίσως και εκατομμύρια ακόλουθους στους διαδικτυακούς λογαριασμούς τους και αρκετοί εξ αυτών βιοπορίζονται αποκλειστικά μέσα από τα social media και τις διαφημίσεις τις οποίες φιλοξενούν στους λογαριασμούς τους. Οι προτροπές για «ακύρωση» των ατόμων αυτών άρχισαν με αφορμή τη διασύνδεσή τους με άτομα, το όνομα των οποίων ενεπλάκη σε διαδικτυακές αναφορές και τους ήθελε να είναι εμπλεκόμενοι με κυκλώματα μαστροπείας και εκμετάλλευσης νεαρών γυναικών. Οι αναφορές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα ένα κύμα μαζικής φυγής ακόλουθων από αρκετούς influencers.
Η μεταξύ τους μάχη
Τις τελευταίες ώρες ωστόσο οι influencers έχουν περάσει στην αντεπίθεση αφού κατηγορούν στην ουσία την αντίπερα όχθη ότι ουσιαστικά με τη στάση τους κάνουν αυτό που κανείς δεν πρέπει να κάνει: bulling. Το ζήτημα ξέφυγε από την είδηση του βιασμού της 24χρονης και πλέον έχει γίνει ένας πόλεμος ανταλλαγής κατηγοριών και χαρακτηρισμών.
Όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει
Οι αρμόδιες Αρχές καλούν όποιον έχει στοιχεία στην κατοχή του για οποιαδήποτε κακοποιητική συμπεριφορά να υποβάλει επίσημη καταγγελία προκειμένου να διερευνηθεί αρμοδίως. Το «χάος» του διαδικτύου ξεσήκωσε ένα σφοδρό κύμα, του οποίου τα απόνερα παρέσυραν δικαίως ή αδίκως αρκετούς.