Εγκαινιάστηκε σήμερα το έργο ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας

Αναβιώνει ψηφιακά την Αρχαία Ολυμπία, μέσα από την αξιοποίηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας.

B524772B C738 4551 9C1A 0F1DC7F243DC Ελλάδα, Μητσοτάκης

Εγκαινιάστηκε σήμερα το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», σε συνεργασία του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft, το οποίο αναβιώνει ψηφιακά την Αρχαία Ολυμπία, μέσα από την αξιοποίηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας.

Το έργο εγκαινίασε σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το έργο, μέσω διαδραστικών εφαρμογών στο κινητό, σε υπολογιστή αλλά και στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών, επιτρέπει στους θεατές να εξερευνήσουν την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν 2.000 χρόνια πριν.

Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο αναπαριστά ψηφιακά 27 μνημεία –μεταξύ των οποίων το Στάδιο, τους ναούς του Δία και της Ήρας και το εργαστήριο του Φειδία– όπως ήταν στην αρχική τους μορφή, δίνοντας παράλληλα στον επισκέπτη τη δυνατότητα να πλοηγηθεί στους χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας.

Εγκαινιάζοντας το έργο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αποδεικνύει ότι ο αρχαίος πολιτισμός μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία για να δώσει στον επισκέπτη «μια τελείως διαφορετική δυνατότητα να αντιληφθεί πραγματικά τι συνέβαινε σε αυτόν τον ιερό χώρο τόσους αιώνες πριν».

Αναφερόμενος στη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρόκειται για «ένα εμβληματικό πρότζεκτ», το οποίο η Μicrosoft «αγκάλιασε». «Όραμά μου είναι αντίστοιχες εμπειρίες να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε για όλους τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «η πρόκληση είναι μπροστά μας και σας διαβεβαιώνω ότι θα την αγκαλιάσουμε με θέρμη».

Από την πλευρά της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σημείωσε ότι «το έργο Ψηφιακής Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της χρήσης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Μεικτής Πραγματικότητας, που υλοποιήθηκε μέσω πολιτιστικής χορηγίας της Microsoft, προβάλλει και αναδεικνύει τον μοναδικό και εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, συμβάλλει στην έρευνα και αποτύπωση των μνημείων, υποστηρίζει τον τουρισμό και την εξωστρέφεια της χώρας ως μιας σύγχρονης και ισχυρής δημοκρατίας με μεγάλο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν και αναμφισβήτητη αναπτυξιακή δυναμική».

(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΓΒΑ)