Έκτακτη εισφορά 90% στα κέρδη ηλεκτρισμού στην Ελλάδα

Από τα κέρδη θα αφαιρούνται οι εκπτώσεις που δόθηκαν κατά την περίοδο αυτή στους πελάτες με κυμαινόμενο τιμολόγιο

2B8D6771 528E 4A03 8C76 150094C609C6

Έκτακτη εισφορά σε ποσοστό 90% στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας εισάγεται στην Ελλάδα, με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, με την οποία καθοριζεται ο τρόπος υπολογισμού και η διαδικασία είσπαξής της.

Η εισφορά επιβάλλεται για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022, καθώς από τον Ιούλιο έχει εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο με το οποίο θεσπίστηκε πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών ανά τεχνολογία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, η εισφορά θα υπολογίζεται ανά μήνα, με την εφαρμογή συντελεστή 90% επί της θετικής διαφοράς του Μικτού Περιθωρίου Κέρδους μεταξύ του μήνα εξέτασης και του ίδιου μήνα του προηγουμένου έτους.

Σημειώνεται ότι από τα κέρδη θα αφαιρούνται όπως έχει ήδη ανακοινωθεί οι εκπτώσεις που δόθηκαν κατά την περίοδο αυτή στους πελάτες με κυμαινόμενο τιμολόγιο (με ρήτρα αναπροσαρμογής). Επίσης αφαιρούνται οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που διατέθηκαν με συμβάσεις σταθερού τιμολογίου (χωρίς ρήτρα).

Το ποσό της εισφοράς για κάθε παραγωγό θα προσδιορισθεί με τη μεθοδολογία που ορίζει η απόφαση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία θα ενημερώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τους υπόχρεους.

Επίσης, η εισφορά θα επιβληθεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα εισπραχθεί από την ΑΑΔΕ σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού.

Αναφέρεται πως τα έσοδα θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ