Ελλάδα: Σε lockdown από το Σάββατο για τρεις εβδομάδες

mitsotakis tsiodras lockdown, Μητσοτάκης

Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει τη χώρα σε καθεστώς lockdown από το πρωί του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ξέρω ότι υπάρχει στεναχώρια, ανησυχία, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια που καλούμαστε να κάνουμε. Το πνεύμα αλληλεγγύης το οποίο έχουμε επιδείξει επανειλημμένα να εξακολουθούμε να το δείχνουμε».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. «Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα», είπε.

Σημαντική διαφορά σε σχέση με τον Μάρτη και τον Απρίλιο, είναι πως τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής θα είναι ανοικτά. Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια. Επίσης η χρήση μάσκας είναι καθολική σε όλες τις μετακινήσεις.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξήγησε ότι πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση τώρα, καθώς τις τελευταίες 5 ημέρες καταγράφηκε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. «Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων» υπογράμμισε.

«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας. Μέτρα για 3 εβδομάδες. Να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «χρέος μας είναι να κρατήσουμε εφεδρείες. Η χώρα έχει διαθέσιμα πάνω από 37 δισ. Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω και πρώτη μας μέριμνα είναι οι πιο αδύναμοι».

Πηγή: ΚΥΠΕ