ΕΛΛΑΔΑ: Τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς – Κάηκαν σπίτια, στη μάχη πτητικά μέσα

ΕΛΛΑΔΑ: Τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς - Κάηκαν σπίτια, στη μάχη πτητικά μέσα

AEB73CB6 5664 46BB 86F1 99B30CC546C5 ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Συνεχίζεται η μάχη με τα μέτωπα της πυρκαγιάς σε όλη την Ελλάδα καθώς μαίνονται οι πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Ανατολική Μάνη.

Στη βορειοανατολική Αττική η πυρκαγιά είναι ακόμα ανεξέλεγκτη ενώ από νωρίς το πρωί έχουν ξεκινήσει ρίψεις τα εναέρια μέσα. Οι πυροσβεστικές Αρχές έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στις Αφίδνες όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη και ήδη έχουν καεί σπίτια.

Τα κύρια μέτωπα βρίσκονται, στο Καπανδρίτι, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Από το πρωί της Παρασκευής στον αγώνα της πυρόσβεσης έχουν μπει και οι δυνάμεις από Κύπρο και άλλες πέντε χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό. Ήδη στην πυρκαγιά της Αττικής επιχειρούν 40 πυροσβέστες από την Κύπρο και δύο αεροσκάφη στην Κρήτη, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πού θα σταλούν οι 83 Γάλλοι και τα γαλλικά Canadair που θα φτάσουν.  Επίσης, αναμένονται 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα από τη Ρουμανία, 100 πυροσβέστες από τη Λιθουανία και πεζοπόρο τμήμα, 15 πυροσβέστες από το Ισραήλ, 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, ακόμη ένα canadair από την Κροατία και 3 ελικόπτερα από την Ελβετία.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που καίει τα τελευταία 24ωρα στη Βόρεια Εύβοια.

Μιλώντας σε τηλεοπτικά μέσα, ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ανέφερε ότι «το βράδυ κάηκαν 100.000 στρέμματα γης, κάηκε ολοσχερώς η Δημοτική Ενότητα Νηλέως. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση. 300 και πλέον κατοικίες έχουν γίνει στάχτη. Η χειρότερη μέρα στην ιστορία του δήμου μου».

Τρίτο μεγάλο μέτωπο σήμερα είναι αυτός της Ανατολικής Μάνης καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωση των κοινοτήτων Βαθύ, Καμάρες, Κρήνη, Γέρμα, Καρέα, Κρυονέρι και Σκαμνάνι, ενώ νωρίτερα είχε υπάρξει εισήγηση για την προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων, Μυρσίνη, Κονάκια και Σιδηρόκαστρο.