Ερντογάν: Νέες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για τη στάση της στο μεταναστευτικό

"Η εικόνα 12 ανθρώπων που παγώνουν μέχρι θανάτου δεν είναι αποδεκτή."

erntogkan metanastes κατηγορίες, Μετανάστες, Τουρκία

«Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στάση της Ελλάδας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγορώντας την ότι παρακολούθησε 12 μετανάστες να παγώνουν μέχρι θανάτου στον Έβρο. Υποστήριξε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές λειτουργούν ως δείκτης του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο στην Άγκυρα κατά την αναχώρησή του για την Ουκρανία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “η εικόνα 12 ανθρώπων που παγώνουν μέχρι θανάτου δεν είναι αποδεκτή. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε αυτή τη συνήθη στάση της Ελλάδας. Μάλιστα, υπήρξαν πόσοι άνθρωποι, των οποίων τρυπήθηκαν τα φουσκωτά τους και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Η βύθιση αυτών των φουσκωτών και η καταδίκη ανθρώπων σε θάνατο είναι σημαντική για την παρουσίαση της στάσης της Ελλάδας απέναντι στους απλούς ανθρώπους”.

Δυστυχώς, συνέχισε, τέτοιου είδους πρακτικές λειτουργούν ως δείκτης του ελληνικού πολιτισμού. “Σε αυτό το ζήτημα, η ΕΕ, η διεθνής κοινότητα ανέκαθεν τήρησαν σιγή ισχύος και δεν πιστεύω ότι θα αλλάξουν την καθιερωμένη στάση τους. Λ.χ. υπάρχει μια επινόηση τους, η Frontex. Δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Δεν πράττουν τίποτα άλλο παρά μονάχα να παρέχουν υποστήριξη στην Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Και στην προκειμένη περίπτωση, είπε ο Ερντογάν, “παρέμειναν σιωπηλοί απέναντι στον θάνατο αυτών των ανθρώπων, την ώρα που ξεψυχούσαν παγωμένοι. Και εμείς φυσικά έχουμε εικόνες που τραβήξαμε [ντοκουμέντα για τους θανάτους], τα οποία θα θέσουμε ενώπιον των ξένων ηγετών που θα συναντήσουμε. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Αυτό είναι το καθήκον μας σε αντίθεση με σε όσους παρακολουθούν τον θάνατο αυτών των ανθρώπων. Θα εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων. Αυτό θεωρούμε ότι είναι ένα ανθρωπιστικό και μουσουλμανικό καθήκον», κατέληξε.

Στα μέσα Μαρτίου ο Χέρτζογκ στην Τουρκία
—————————-
Για τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και την ενδεχόμενη επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «με την θέληση του Αλλάχ η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου».

«Με την επίσκεψη αυτή, θα προσπαθήσουμε να θέσουμε τις διμερείς μας σχέσεις για το μέλλον σε έναν πολύ διαφορετικό άξονα, προς μια θετική κατεύθυνση. Αυτή την προσέγγιση τη συμμερίζεται και η ισραηλινή πλευρά. Ενδεχομένως να στείλουμε τον ειδικό εκπρόσωπο μας στο Ισραήλ, όπως εκείνοι μας στέλνουν τον δικό τους ειδικό εκπρόσωπο πριν την άφιξη του Χέρτζογκ. Με αυτόν τον τρόπο οι συνεργάτες μας θα προχωρήσουν σε μια προεργασία», είπε. Και στη συνέχεια, ανέφερε, θα ξεκινήσουν τη διαδικασία επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ.

Δεν ενδιαφέρει τι είπε το ΕΔΑΔ
——————-
Για την υπόθεση του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, ο οποίος παραμένει στη φυλακή, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «δεν αναγνωρίζουμε αυτούς που δεν αναγνωρίζουν τα δικαστήρια μας, ειδικά τα πρωτοδικεία της Τουρκίας. Το λέω ξεκάθαρα και τα δικαστήρια μας έχουν απόφαση για αυτό το θέμα. Αυτό που είπε το ΕΔΑΔ για αυτό το θέμα, τι είπε το Συμβούλιο της Ευρώπης για αυτό, δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Περιμένουμε να γίνουν σεβαστά τα δικαστήρια μας. Δεν θα σεβαστούμε αυτούς που δεν έχουν σεβασμό».

Αυτοσυγκράτηση και διάλογο, συστήνει στο Ουκρανικό
————————-
Για την επίσκεψή του Ουκρανία, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε «παρακολουθούμε στενά την ένταση στην περιοχή. Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και διάλογο. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για την ειρήνη στην περιοχή. Εκφράζουμε σε κάθε πλατφόρμα ότι υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι σήμερα θα έχει συνάντησή με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι. «Ο κ. Πούτιν μας ενημέρωσε ότι μετά την επίσκεψή του στην Κίνα θα επισκεφθεί την Τουρκία. Χωρίς να κάνουμε αυτές τις δύο επισκέψεις και να έχουμε αυτές τις συναντήσεις μαζί τους, δεν θα ήταν σωστό να σκεφτούμε ποια πέτρα να βάλουμε πού. Γι` αυτόν τον λόγο, ελπίζω ότι θα ξεπεράσουμε με επιτυχία την τεταμένη περίοδο μεταξύ των δύο χωρών, γιατί μεταξύ τους οι εκπρόσωποι αυτής της χώρας λένε συνεχώς ότι δεν τίθεται θέμα εισβολής στην Ουκρανία, δεν είμαστε υπέρ του πολέμου”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος».