H απάντηση της Αθήνας στις προκλητικές δηλώσεις Ακάρ για Καστελόριζο

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ προχώρησε σε νέες απειλές

7FEF8A46 A3EE 45EB 82BA 51C349D1DF78

Λίγο πριν την φιέστα για το γεωτρύπανο Αμπτουλχαμίντ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, προχώρησε σε νέες απειλές, και αναφερόμενος στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, επανέλαβε πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί. Μάλιστα αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν ας έρθουν», ο Ακάρ είπε πως «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».

Ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανο με εγρήγορση και την απαραίτητη προσοχή. Ο εκπρόσωπος σχολίασε επίσης τις προκλητικές δηλώσεις Ακάρ για το Καστελόριζο κάνοντας λόγο για «ρητορικές υπερβολές και πλειοδοσία προκλήσεων που δεν έχει να προσθέσει κάτι περισσότερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και πρόσθεσε: «Πάντοτε απέναντι στις προκλήσεις, ρητορικές ή άλλες η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τοποθετείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «τα εθνικά δίκαια είναι απολύτως προστατευμένα βάσει των διεθνών συνθηκών και της αποτρεπτικής μας ικανότητας και βασίζονται κυρίως στο γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και στο πλευρό του Διεθνούς Δικαίου». Χαριτολογώντας σημείωσε ότι «είναι μια καλή ιδέα να γίνει ένας αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με Έλληνες και Τούρκους. Είναι καλύτερα να το δούμε πιο αποφορτισμένα το θέμα και με έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο να μην δημιουργούμε εστίες έντασης».

Πηγή: Slpress