Kορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Ελλάδα

Επί ποδός βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας μετά τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφονται μέσα στον Αύγουστο.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου υγείας της χώρας αλλά και οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής, φοβούνται ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα δεδομένου ότι θα επιστρέψουν στα αστικά κέντρα και οι τελευταίοι παραθεριστές από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Δευτέρα 17 Αυγούστου, στην χώρα μια δέσμη νέων μέτρων, με στόχο τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα:

1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

*η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,

*οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,

*οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

3. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

4. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

5. Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

Στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνονταν και αυτά που είχαν άμεση ισχύ (από τις 15 Αυγούστου) και αφορούσαν στα τοπικά «lockdown» σε Πάρο και Αντίπαρο.

Στα δύο νησιά των Κυκλάδων και μέχρι τις 24 Αυγούστου έχει εφαρμοστεί:

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

*Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

*Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

*Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

*Ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων δόθηκε και στον Πόρο που ήταν ήδη σε καθεστώς ειδικών μέτρων, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων έχει μεταφερθεί τα μεσάνυχτα αντί για τις 11:00 που ίσχυε.

Πηγή: Έθνος

Ροη Ειδησεων

Επ. Αμμοχώστου: Με τιμές έφθασε το Άγιο Φως (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τιμές έφθασε το Άγιο Φως στην Κύπρο από τα Ιεροσόλυμα το απόγευμα του Σαββάτου.…

4 Μαΐου, 2024

Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό για ελαχιστοποίηση αρνητικών συνεπειών από έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους

Η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας, μετά από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας, σχετικά…

4 Μαΐου, 2024

Eurovision: H Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στα προγνωστικά του televoting

Οι πρόβες των χωρών που διεκδικούν τη θέση τους στον μεγάλο τελικό της Eurovision έχουν…

4 Μαΐου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Στο τμήμα δύο νεαροί – Επιχείρησαν να θέσουν φωτιά σε ξύλα

Στο πλαίσιο των δράσεων της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, προέκυψαν χθες…

4 Μαΐου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Εκατοστάρι από τον πάτερ Ηράκλη για άλλη μια χρονιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πάτερ Ηράκλης, για άλλη μια χρονιά, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο έστειλε το…

4 Μαΐου, 2024

Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο

Μια πτήση της easyJet άλλαξε την πορεία της και έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο εξαιτίας…

3 Μαΐου, 2024