Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι τα προβλήματα δεν περιορίστηκαν στην Αττική Οδό, αλλά εκδηλώθηκαν και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

imagew 17 διαχείριση, Μητσοτάκης, συγνώμη

Το γεγονός ότι υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς», αναγνώρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τοποθέτησής του, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ζητώντας «μία προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Αττικής Οδού, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο», οι οποίες, όπως είπε, θα διερευνηθούν σε βάθος.

«Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις. Με πρώτη, να μπορούν να κρατούν το δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό. Αυτό έγινε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε στην Αττική Οδό», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αποζημίωση των 2.000 ευρώ που θα δοθούν σε κάθε πολίτη που εγκλωβίστηκε στην Αττική Οδό, καθώς και στην αποζημίωση που θα δοθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους επιβάτες που ταλαιπωρήθηκαν.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι τα προβλήματα δεν περιορίστηκαν στην Αττική Οδό, αλλά εκδηλώθηκαν και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Αναγνώρισε ότι «ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης», υπογραμμίζοντας την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων: του κράτους, της Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, των Δήμων και των ιδιωτών.

«Είναι ξεκάθαρο και αν πρέπει να αντλήσουμε ένα μάθημα από τη μη επιτυχημένη διαχείριση αυτής της χιονοθύελλας είναι το γεγονός ότι σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα, οι προϊστάμενοι όλων αυτών των δομών, πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει την επιλογή δημιουργίας του νέου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης «ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του» και «φροντίζοντας η λειτουργία του Υπουργείου να γίνει αποτελεσματικότερη με την καλύτερη συνεργασία όλων των άλλων Υπουργείων».