Νέα αποκάλυψη για τα Τέμπη – «Το κράτος δεν έχει κάνει χαρτογράφηση στον τόπο του εγκλήματος»

«Πέντε με 6 άτομα θα μπορούσαν να είχαν επιζήσει»

Screenshot 13 1 Ελλάδα, ΤΕΜΠΤΗ

Νέες αποκαλύψεις που σοκάρουν, έρχονται στο φως για την τραγωδία στα Τέμπη ενόψει της δίκης για την υπόθεση. Ο ειδικός πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης, σημείωσε ότι «το κράτος δεν έχει κάνει χαρτογράφηση στον τόπο του εγκλήματος».

Μιλώντας στο MEGA, ανέφερε: «Το λάθος που έχει κάνει το κράτος είναι που δεν έχει καταγράψει, τι βρέθηκε και που, από τραυματίες και θύματα και να βγάλει ένα συμπέρασμα για το τι μπορεί να συνέβη στον καθένα από τους 57.

Ακόμα και στο αν ήταν 57 ή όχι δεν έχει απάντηση το κράτος ή κρατικός φορέας. Δεν έγινε καταγραφή στον τόπο γιατί υπήρχε μια ανεξήγητη βιασύνη για να τα «μαζέψουμε» όλα. Το δικαστήριο πρέπει κάπως να γνωρίζει που βρίσκονταν οι άνθρωποι την ώρα που σκοτώθηκαν».

«Πέντε με 6 άτομα θα μπορούσαν να είχαν επιζήσει»

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε μία εκτίμηση για κάποιους ανθρώπους όσον αφορά αυτό το κομμάτι, αλλά όχι για πολλούς, για να μην αναπτύσσονται και σκέψεις. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους ακαριαία ή σχεδόν ακαριαία, δεν είχαν ελπίδα επιβίωσης και δεν βασανίστηκαν – όπως θα μπορούσε κάποιος να βάλει στο μυαλό του και να φανταστεί. Υπάρχουν κάποιοι όμως – 5,6 άτομα – που θα είχαν επιζήσει αν δεν υπήρχε η φωτιά και η έκρηξη».

Στην εκπομπή προβλήθηκε ένα έγγραφο χαρτογράφησης των βαγονιών:

«Ο τρόπος που έγινε το παρόν πλάνο έγινε μετά από πολλές και δύσκολες συνεντεύξεις που έγιναν με τους επιζώντες»

Στο έγγραφο αυτό σύμφωνα με τον κ. Λακαφώση, «υπάρχει η εκτίμηση του πού βρισκόταν το καθένα από τα θύματα. Δεν είναι με βάση το εισιτήριο. Ο τρόπος που έγινε το παρόν πλάνο έγινε μετά από πολλές και δύσκολες συνεντεύξεις που έγιναν με τους επιζώντες. Γιατί και οι επιζώντες δεν είναι σε μία καλή και εύκολη κατάσταση για να μιλήσουν. Ήταν δύσκολο και έπρεπε να διασταυρώσουμε τα στοιχεία, τι υπάρχει από τα βίντεο που έχουν τραβήξει κάποιοι, τι θυμάται ο καθένας».

Μένει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της φωτιάς

Ο κ. Λακαφώσης μίλησε για την πορεία των ερευνών και την εξέλιξη της έρευνας.

«Μέχρι και το σημείο της σύγκρουσης και στα αίτια που οδήγησαν στη σύγκρουση έχουν βρεθεί τα πάντα και δεν μας λείπει τίποτα. Υπάρχει και ένα πόρισμα από τον ΕΟΔΑΣΑΝ που είναι ο επίσημος φορέας διερεύνησης. Αυτά όλα θα είναι ξεκάθαρα. Αυτό που ακόμα έχει μείνει να ξεκαθαριστεί είναι το ζήτημα της φωτιάς και της έκρηξης που είναι αυτό που ψάχνουμε ακόμα, είναι ένα πείραμα που μας απασχολεί.

»» Το δείγμα από έλαιο σιλικόνης που χρησιμοποιείται στα τρένα το έχουμε πάρει και το έχουμε κάψει με όλους τους τρόπους. Το έλαιο σιλικόνης δεν καίγεται, κατηγορηματικά το λέω. Δεν μπορούμε να πούμε τι δεν υπάρχει αλλά τι υπάρχει. Υπάρχει ένα κενό. Από την στιγμή που αποκλείεται μια πιθανή εξήγηση, πρέπει να βρεθεί μια άλλη. Δεν θα υποδείξουμε κάτι, γιατί δεν κάνουμε αστυνομική έρευνα. Ξέρουμε τι δεν ήταν. Η έκθεση από ΕΜΠ εκτιμώ ότι δεν θα καταλήξει σε κάτι πολύ συγκεκριμένο γιατί το Πολυτεχνείο κλήθηκε έναν χρόνο μετά και δεν έχουν κάνει πρωτογενή έρευνα. Αλλά δεν έχουν στοιχεία από το μηδέν για να καταλήξουν κάπου», συμπλήρωσε ο ειδικός πραγματογνώμων.

Αλαλούμ στον συντονισμό

Ο δικηγόρος συγγενών θυμάτων, Γιάννης Μαρακάκης τόνισε πως, «είναι τόπος εγκλήματος, εδώ διερευνώνται κακουργηματικές συμπεριφορές. Έχουμε μια πρωτοφανή αλλοίωση του υπό έρευνα τόπου. Και μάλιστα να αφαιρούν στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος και να αλλοιώνουν και την φυσιογνωμία του εδάφους, με την γνωστή μεταφορά σχεδόν ενός οικοδομικού τετραγώνου.

Ήταν ένας τόπος που δεν είχε πρόσβαση κανένας, τόπος εντελώς αποκομμένος από το Κουλούρι. Ερευνώνται ένα προς ένα τα κυβικά χώματος και μπαζών που μεταφέρθηκαν και έχουν παρθεί δείγματα από όλα τα σημεία, και λόγω της κακοκαιρίας Daniel έχουν αλλοιωθεί πολλά στοιχεία. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να είχε, γενετικό υλικό ή κάποιο χημικό».

«Εχουμε μια πρωτοφανή αλλοίωση του υπό έρευνα τόπου»

«Ακόμα και στο αν ήταν 57 ή όχι (σ.σ τα θύματα) δεν έχει απάντηση το κράτος ή κρατικός φορέας», τονίζει ο κ. Λακαφώσης.

Και συνέχισε: «Υπήρξε ένα αλαλούμ στον συντονισμό και ή αυτό οφείλεται σε υπερβολική αμέλεια και υπερχειλή βλακεία ή οφείλεται σε κάτι που είναι συντονισμένο άρα είναι ύποπτο, άρα ερευνάται και όντως ερευνάται. Οι τεχνικοί δεν θα έρθουν να πουν αν υπήρχε παράνομο φορτίο εκτός κ αν προκύψει από άλλες πληροφορίες στην αποδεικτική διαδικασία. Όταν έχεις σε οπτικό υλικό έκρηξη που φτάνει κοντά στα 100 μέτρα, θα υπάρξουν και ειδικοί που θα το αποδώσουν αυτό σίγουρα όχι από έκρηξη που προκλήθηκε από έλαιο σιλικόνης. Πρόκειται για εύφλεκτο υλικό. Πώς μπορεί να συνδέεται αυτό αιτιωδώς με το δυστύχημα ή το θάνατο κάποιων ανθρώπων;

Αυτό είναι συνδεόμενο με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που δείχνουν ότι αρκετοί εξ αυτών δεν σκοτώθηκαν από την σύγκρουση αυτή καθαυτή. Συνδέεται με την δολοφονία ανθρώπων. Δεν θα είχαν «φύγει» κάποιοι άνθρωποι, θα είχαν πιθανώς τραυματιστεί. Εξαιτίας εσφαλμένων τοποθετήσεων ακόμα και ανθρώπων που είχαν καλή πρόθεση, φτάσαμε να βάζουμε στην ατζέντα και στη συζήτηση για «φαντάσματα» και εξαφανισμένα βαγόνια».

«Είμαστε σε κρίσιμο σημείο»

Απαντώντας στο ερώτημα «τι θα «βαρύνει» περισσότερο στην ακροαματική διαδικασία; Το λάθος του σταθμάρχη και όλα όσα έγιναν ή το θέμα της έκρηξης;», ο κ. Μαρακάκης είπε:

«Όλα είναι αλληλένδετα. Η συμπεριφορά του σταθμάρχη και των άλλων εμπλεκομένων, εξετάζεται προσωποπαγώς. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Περιμένουμε αποτελέσματα από το εξωτερικό για τα βίντεο, την έκθεση του ΕΜΠ και πολλά άλλα στοιχεία. Θεωρώ αδιανόητο να πει κάποιος στο τέλος της ημέρας ότι δεν υπήρξε φωτιά, ότι δεν υπήρξε εγκληματική αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος, και για μένα, αυτό που πιστεύω ότι θα προκύψει από την διαδικασία είναι το ξεγύμνωμα του συστήματος».

Πηγή: in.gr