Πάνω από 120 τρακτέρ «όργωσαν» το Σύνταγμα – Φεύγουν στις 11 οι αγρότες

Με κεντρικό σύνθημα «χωρίς εμάς, τί θα φας;», οι αγρότες έκαναν ολονυχτία στο Σύνταγμα

Screenshot 14 2 Αγρότες, Ελλάδα, Σύνταγμα

Λίγο μετά τις 11 σήμερα το πρωί, οι αγρότες που διανυκτέρευσαν στην πλατεία Συντάγματος μετά το χθεσινό συλλαλητήριο, ξαναβάζουν μπρος τα τρακτέρ τους. Παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής, δίνοντας ραντεβού στα μπλόκα, όπου θα αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Κάποιοι, πιο σκληροπυρηνικοί, έριξαν στο τραπέζι την ιδέα να μείνουν τα τρακτέρ έξω από τη Βουλή μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όμως αποφασίστηκε να μην αλλάξει ο σχεδιασμός και να αποχωρήσουν τμηματικά και συντεταγμένα, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έγινε η προσέλευσή τους στην Αθήνα.

Screenshot 10 4 Αγρότες, Ελλάδα, Σύνταγμα

Στα μπλόκα, οι Έλληνες αγρότες, θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς δρόμων, ή θα υπάρξουν άλλες μορφές κινητοποίησης. Το μήνυμά τους εστάλη με την παρουσία περισσότερων από 8.000 αγροτών, μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων στο ειρηνικό συλλαλητήριο που έγινε χθες στο Σύνταγμα. Άλλωστε, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε νωρίτερα ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια για να δώσει κάτι επιπλέον, χαρακτήρισε το χθεσινό συλλαλητήριο, μέσο πίεσης που θα χρησιμοποιήσει προς τις Βρυξέλλες.

Screenshot 11 4 Αγρότες, Ελλάδα, Σύνταγμα

Το συλλαλητήριο δεν είχε μόνο… τρακτέρ, αλλά είχε και παλμό, πανό και συνθήματα για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future», μιας και οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, ως αντίδραση στη νέα ΚΑΠ.

Screenshot 12 2 Αγρότες, Ελλάδα, Σύνταγμα

Το παρών στο Σύνταγμα έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως και πολλοί ακόμη βουλευτές.

Η επιστροφή και τα αιτήματα

Στο σχέδιο της επιστροφής τώρα, το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθηθεί το ίδιο σχέδιο που εφαρμόστηκε, σε πλήρη συνεννόηση με την αστυνομία ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή όχληση για τους Αθηναίους: Το κονβόι των περισσότερων από 120 τρακτέρ από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας να αποχωρήσει σε τρία γκρούπ, ένα από την Εύβοια με 9 αγροτικά μηχανήματα και στη συνέχεια τα άλλα δύο γκρούπ με 78 και 90 τρακτέρ αντίστοιχα.

Οι αγρότες έχουν στον πυρήνα των αιτημάτων τους μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό (καθώς έλαβαν ικανοποιητικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, προτάσεις για τα υπόλοιπα, με χαρακτηριστικότερο το σχέδιο για το ρεύμα), το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτό το αίτημα με επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ και δέσμευση ότι η προκαταβολή ύψους 40 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΕΦΚ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. Οι αγρότες, όμως, δεν ικανοποιήθηκαν με τον ΕΦΚ και διεκδικούν αφορολόγητο, ζήτημα που χαρακτηρίζουν «άμεσο και επιτακτικό».

Screenshot 13 Αγρότες, Ελλάδα, Σύνταγμα

Ξεχωριστή στο συλλαλητήριο ήταν η παρουσία των Θεσσαλών αγροτών, οι οποίοι ζητούν ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών και αντιπλημμυρικής εργασίας, μετά τον Daniel. Σημειώνεται, ότι στο υπόμνημα των αγροτών με τα αιτήματά τους, υπήρχε χωριστό παράρτημα που αφορούσε τους Θεσσαλούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τη θεομηνία, τα οποία μένει να συζητηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Πηγή: protothema.gr