Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Κλημεντίνης Διακομανώλη «Fake news – τι κάνει η ΕΕ;»

«Στο σημερινό ψηφιακό κόσμο πρέπει να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας από την χειραγώγηση και την παραπλάνηση»

maria be me klimentini diakomanoli FAKE NEWS, Κλημεντίνη Διακομανώλη

Το μήνυμα ότι «στο σημερινό ψηφιακό κόσμο πρέπει να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας από την χειραγώγηση και την παραπλάνηση» έστειλε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, απευθυνόμενος με ψηφιακά μέσα (βίντεο) στην παρουσίαση του βιβλίου του στελέχους της Κομισιόν, Κλημεντίνης Διακομανώλη «Fake News – τι κάνει η ΕΕ;» στην Ένωση Συντακτών Κύπρου το βράδυ της Δευτέρας στη Λευκωσία, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι το βιβλίο της κ. Διακομανώλη «είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο, «η ΕΕ έχει πετύχει πολλά» στον τομέα της καταπολέμησης των fake news, «αλλά συχνά αισθάνεται πολύ μόνη».

Όπως είπε, «από το 2018 και μετά επικεντρωθήκαμε σε τρεις άξονες: στις πηγές της παραπληροφόρησης, στις διόδους διασποράς και στους στόχους των κακόβουλων επιθέσεων. Είμαστε τώρα σε καλύτερη θέση για να ανιχνεύσουμε και να καταπολεμήσουμε τις ψευδείς ειδήσεις αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τις δημοκρατίες μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Γιώργος Φραγκος, απευθυνόμενος στην ίδια εκδήλωση προειδοποίησε ότι «τα fake news είναι τοξικά για τη δημοκρατία κ μολύνουν το περιβάλλον της ενημέρωσης».

Κατά το δικό του χαιρετισμό ο τ.πρύτανης του του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών Δρ. Κώστας Γουλιάμος τόνισε ότι «τα fake news εντείνονται και επεκτείνονται γιατί δεν έχουμε χρόνο να μηρυκάσουμε τις ειδήσεις. Το βιβλίο ερεθίζει τον αναγνώστη ειδικά σε σχέση με το ρόλο που παίζουν οι ψευδείς ειδήσεις στην επιλογή των πολιτικών μας συμπεριφορών».

Σε συζήτηση με πλήθος παρευρισκόμενων συντακτών ο Λέκτορας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας – Πανεπιστήμιο Κύπρου Δημήτρης Τριμιθιώτης έκανε λόγο για «ένα βιβλίο με πολύ καλή δομή, καινοτόμα στοιχεία και ιδιαίτερη διαύγεια στο γράψιμο ώστε να είναι προσιτό στον απλό χρήστη των κοινωνικών δικτύων. Περιέχει μια πλούσια και πολυεπίπεδη ανάλυση για το πως η ΕΕ προσπαθεί να αναχαιτίσει το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων».

Από την πλευρά της η Έλλη Κοτζαμανη, Διευθύντρια Ειδήσεων Antenna Cyprus και Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Κύπρου, τόνισε ότι «οι προκλήσεις στην ενημέρωση έχουν πλέον αλλάξει όμως η βασική αρετή του Τύπου εξακολουθεί και παραμένει η ελευθερία του». Όπως σημείωσε «το σχόλιο είναι ελεύθερο αλλά τα γεγονότα ιερά» είναι μια πάγια και διαχρονική αρχή της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

«Η φωνή των αντιπάλων πρέπει να ακούγεται. Οι δημοσιογράφοι και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία. Στην Κύπρο προς το παρόν οι αρμόδιοι φορείς απλά συζητούν το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων» είπε. Ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης, εκπαίδευσης και εξειδίκευσης των Κύπριων δημοσιογράφων. Πρέπει στο άμεσο μέλλον να εκσυγχρονιστεί ο κυπριακός κώδικας δεοντολογίας όσον αφορά τις ψευδείς ειδήσεις, πρώτα όμως χρειάζεται αυτορρύθμιση των δημοσιογράφων και των μέσων, σημείωσε.

Τέλος ο Κώστας Κωσταντίνου, δημοσιογράφος στον Πολίτη, σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα βιβλίο- εγχειρίδιο για τις ψευδείς ειδήσεις και τον ψηφιακό κόσμο» και προσέθεσε ότι «φαίνεται επιτακτική η ανάγκη να υπάρχει ποιοτική δημοσιογραφία αλλά και η ευθύνη των επαγγελματιών της ενημέρωσης για σωστή και αντικειμενική προσέγγιση των ειδήσεων».

Η ίδια η συγγραφέας, Κλημεντινη Διακομανωλη, στη δική της τοποθέτηση τόνισε ότι «η ενημέρωση είναι μέρος της ζωής μας και μάλιστα της ευζωίας μας. Σε έναν ψηφιακό κόσμο που εξελίσσεται ραγδαία ο πολίτης έχει την ευθύνη της ενημέρωσης του. Για αυτό θα πρέπει να γνωρίζει τους κινδύνους της παραπληροφόρησης, ώστε να μην παραπλανάται. Θέλουμε να είμαστε εμείς κύριοι των επιλογών του και όχι οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες που κερδίζουν και γιγαντώνονται από την προσοχή και το χρόνο που τους αφιερώνουμε. Ελπίζω αυτό το βιβλίο να προσφέρει ένα ερέθισμα στον αναγνώστη για να χρησιμοποιεί συνειδητά το αγαθό της ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης».

Την εκδήλωση συντόνισε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αθανάσιος Αθανασίου.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ)