Στέλλα Κυριακίδου: Απτά οφέλη για τους πολίτες από Κανονισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας

Ο κανονισμός θα επιτρέψει υψηλής ποιότητας κοινές κλινικές αξιολογήσεις καινοτόμων φαρμάκων και ορισμένων ιατροτεχνολογικών προϊόντων σε επίπεδο ΕΕ

electricappliances1 2 Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου

Ο Κανονισμός Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας αποτελεί το πρώτο αποτέλεσμα της Φαρμακευτικής Στρατηγικής για την Ευρώπη και διασφαλίζει μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η κα. Κυριακίδου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως η υιοθέτηση του κανονισμού αναμενόταν εδώ και καιρό και πως ο κανονισμός έγινε έπειτα από χρόνια σκληρής δουλειάς από ειδικούς σε όλη την ΕΕ, προσθέτοντας πως παρέχει ένα συνολικό και βιώσιμο νομικό πλαίσιο για να γίνει ένα πολυαναμενόμενο βήμα προς τα μπρος. Υπογράμμισε πως θα έχει απτά οφέλη για τους πολίτες, τα κράτη μέλη και τα συστήματα υγείας.

Όπως είπε η κα. Κυριακίδου, ο κανονισμός θα επιτρέψει υψηλής ποιότητας κοινές κλινικές αξιολογήσεις καινοτόμων φαρμάκων και ορισμένων ιατροτεχνολογικών προϊόντων σε επίπεδο ΕΕ. Είπε επίσης πως θα εξασφαλίσει τη διαφάνεια στη διαδικασία αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας και θα αυξήσει την προβλεψιμότητα για τις αρχές των κρατών μελών και για τη βιομηχανία.

Επεσήμανε ακόμη πως θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να λαμβάνουν πιο έγκαιρες και βασισμένες σε αποδείξεις αποφάσεις για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες τεχνολογίες εντός των συστημάτων υγείας.

«Περισσότερο από ποτέ, η τρέχουσα πανδημία έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών – και ο αυτός ο κανονισμός αντανακλά και ανταποκρίνεται σε αυτήν την ανάγκη», τόνισε η κα. Κυριακίδου, προσθέτοντας ότι «είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας».

Ανέφερε τέλος, ότι «με αυτόν τον κανονισμό παρέχουμε στους ειδικούς στον τομέα της υγείας, στους παραγωγούς και κυρίως στους ασθενείς, ένα νέο πλαίσιο που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες και να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα».

«Περισσότερο από ποτέ, η τρέχουσα πανδημία έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών – και ο παρών κανονισμός αντανακλά και ανταποκρίνεται σε αυτήν την ανάγκη» τόνισε η κ. Κυριακίδου, και συμπλήρωσε ότι «είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας».

Ανέφερε, ακόμη, ότι «με αυτόν τον κανονισμό παρέχουμε στους ειδικούς στον τομέα της υγείας, στους παραγωγούς και κυρίως στους ασθενείς, ένα νέο πλαίσιο που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες και να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα».

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΓΚ)