Στις 24 Ιουλίου ανοίγει για μουσουλμανική προσευχή η Αγιά Σοφία ανακοίνωσε ο Ερντογάν

C8B2EB66 9E09 4850 AB48 8FA5C77ADD77 ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Την Παρασκευή 24 Ιουλίου σχεδιάζεται να ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή η Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά το διάγγελμά του στον τουρκικό λαό υποστήριξε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφία σε τζαμί.

Στο διάγγελμά του ο Τούρκος Πρόεδρος, ανακοίνωσε ότι καταργείται το εισιτήριο εισόδου για την Αγιά Σοφιά, ενώ είπε πως οι πόρτες της θα είναι ανοιχτές και για όλους τους ντόπιους και ξένους μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους μέχρι τέλους. “Η Αγιά Σοφιά, η οποία είναι κληρονομιά της ανθρωπότητας με το νέο της καθεστώς θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους με πιο ειλικρινή και ιδιαίτερο τρόπο”, ανέφερε.

Υποστήριξε ότι η επιμονή να παραμείνει η Αγιά Σοφιά μουσείο έχει την ίδια λογική με το να ζητήσει κάποιος το κλείσιμο τους Βατικανού για προσευχή και μετατροπή του σε μουσείο.

“Σήμερα η Αγιά Σοφιά βιώνει μια από τις αναστάσεις της που έχει γίνει μάρτυρας από την ημέρα της ίδρυσή της. Η ανάσταση της Αγίας Σοφίας είναι προάγγελος της απελευθέρωσης του Μετσίντ αλ Ακσά”, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε πως “η ανάσταση της Αγιάς Σοφιάς είναι ένδειξη της αποφασιστικότητάς μας ότι θα προστατεύσουμε τα λείψανα των μαρτύρων και των βετεράνων μας εάν είναι απαραίτητο”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχήθηκε η απόφαση και η προεδρική ρύθμιση που μετέτρεψαν την Αγία Σοφία σε τζαμί να είναι επωφελείς. “Υπογραμμίζω ότι θα ανοίξουμε την Αγιά Σοφιά ως τζαμί διατηρώντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας”, ανέφερε.