Συνεδριάζει έπειτα από 11 χρόνια η Μικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδα – Τουρκίας

Στην Αθήνα θα συνεδριάσει μετά από 11 χρόνια και 3 μήνες η Μικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας-Τουρκίας

6a6571bb2bd421133ec87b2a4c83a6ae 4 Αθήνα, Ελλάδα, Τουρκία

Στην Αθήνα θα συνεδριάσει μετά από 11 χρόνια και 3 μήνες η Μικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας -Τουρκίας, η οποία θα υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και του Τούρκου υφυπουργού Εμπορίου, Μουσταφά Τουρτζού, με στόχο τη συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η οικονομία, ο πολιτισμός, το εμπόριο, οι μεταφορές, το περιβάλλον, η υγεία και οι τηλεπικοινωνίες και την προώθηση μιας «θετικής ατζέντας» μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ομιλία θα πραγματοποιήσουν ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, κι ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι. Ο Τούρκος υπουργός Ερσόι θα συναντηθεί επίσης με τον Βασίλη Κικίλια και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην Αθήνα.

Στη συνέχεια ο Ερσόι θα επισκεφθεί επίσης σήμερα το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη.

Το 2000 ιδρύθηκε η Μικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας-Τουρκίας. Η επιτροπή, η οποία πραγματοποίησε 4 συνεδριάσεις τα τελευταία 22 χρόνια, συνεδρίασε για τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2010. Η επιτάχυνση της «θετικής ατζέντας» με στόχο την εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων αποφασίστηκε κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο. Κατά τις συναντήσεις μεταξύ των υφυπουργών Εξωτερικών Φραγκογιάννη και Σεντάτ Ονάλ, ορίστηκαν 25 έργα μέσω των οποίων θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας».