Ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό του λύκου, που λέγεται πως χάθηκε στην Πεντέλη, με συνέπεια να βρεθεί εντός του αστικού ιστού στον Διόνυσο, παραμένουν μέχρι στιγμής άκαρπες, έντονη είναι η ανησυχία μεταξύ των κατοίκων.
Ειδικά μετά την πρόσφατη ανακάλυψη κατακρεουργημένων σκύλων στην περιοχή, που αποδόθηκε σε επίθεση του λύκου. Αν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απόδειξη για το ποιος είναι ο “δράστης” της επίθεσης στα σκυλιά, ακόμα λιγότερο για τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, ότι ο λύκος πήδηξε μέσα σε αυλή, στην οδό Αιολίδος στον Διόνυσο και τον είδε η ιδιοκτήτρια του σπιτιού. Όλες οι πληροφορίες είναι προς το παρόν φήμες, με εξαίρεση τον θάνατο των σκυλιών, που ακόμα ερευνάται.
‘Ηδη, πάντως, επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες ερευνούν την υπόθεση. “Εμείς είμαστε κατηγορηματικοί να μην θανατωθεί ο λύκος, που είναι και προστατευόμενο είδος. Να πιαστεί και να οδηγηθεί στο φυσικό του περιβάλλον. Το δασαρχείο θα ερευνήσει την περιοχή σήμερα και θα συνεδριάσει εκτάκτως”, ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 της ΕΡΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Διονύσου, Δημήτρης Πιτιανούδης.
Υπάρχει και μια περίπτωση να μην είναι λύκος, μπορεί τα ίχνη να είναι τσακάλια, όπως βρέθηκαν και στην Βραυρώνα, προσέθεσε ο κ. Πιτιανούδης, ωστόσο τα ίχνη που άφησε το ζώο σύμφωνα με τον υπάλληλο της δασικής υπηρεσίας που πήγε στην περιοχή και τα είδε, ανήκουν όπως είπε σε λύκο.
“Υπάρχουν πάρα πολλές ενδείξεις και τρεις μαρτυρίες κατοίκων του Διονύσου ότι τον έχουν δει. Βρήκαμε δύο σκυλιά κατακρεουργημένα. Συνεργάζομαι πολλές φορές με τον φιλοζωικό σύλλογο και την Πέμπτη με ειδοποίησε η κυρία που ταΐζει τα αδέσποτα, να την βοηθήσω να απομακρύνει έναν νεκρό σκύλο, που κατά την γνώμη της είχε δαγκώσει μέχρι θανάτου κάποιος άλλος σκύλος. Την επόμενη ημέρα, όμως, συνέβη πάλι το ίδιο. Τα σκυλιά τα βρίσκαμε κατακρεουργημένα στην κοιλιακή χώρα, οπότε αποκλείστηκε η περίπτωση να το έκανε αυτό σκύλος”, επεσήμανε ο κ. Πιττιανούδης.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι “30 χρόνια έχει να εμφανιστεί λύκος στην Αττική. Ο άνθρωπος είναι η αιτία όλων αυτών των κακών, αφού καταστράφηκε η Πάρνηθα, το φυσικό τους περιβάλλον”.
“Πιθανώς, επειδή ήρθαν τα αγριογούρουνα στην περιοχή της Πάρνηθας, ο θηρευτής κυνηγά το θήραμά του. Το δασαρχείο μας μίλησε για ένα είδος λύκου που λέγεται μονόλυκος, δηλαδή έχει ξεκόψει από την αγέλη του και κυνηγάει μόνος του”, ανέφερε τέλος, ο κ. Πιτιανούδης.
Δεν υπάρχει “Μονόλυκος”, ξεκαθαρίζει η “Καλλιστώ”
“Δεν υπάρχει “Μονόλυκος”, το είδος δηλαδή λύκου που κάποιοι “βάφτισαν” ως τον δράστη των επιθέσεων σε δύο σκυλιά στον Διόνυσο. Στην Ελλάδα ζει ο γκρίζος λύκος (Canis lupus) και δεν υπάρχει πουθενά είδος που να λέγεται “Μονόλυκος”, πρόκειται για νεολογισμό”, ξεκαθαρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ”, Γιώργος Θεοδωρίδης, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από δύο νεκρά σκυλιά, που βρέθηκαν μέσα σε περιφραγμένο χώρο στον Διόνυσο.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Θεοδωρίδη, πρέπει να διερευνηθεί αν όντως ήταν λύκος το ζώο που επιτέθηκε στα σκυλιά. “Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τι μπορεί να είναι, ίσως επρόκειτο και για σκυλιά και γι’ αυτό απαιτείται επόπτευση της περιοχής με κάμερες και επιστημονικές αποδείξεις”, λέει ο κ. Θεοδωρίδης.
Διευκρινίζει, δε, ότι ο λύκος ζει είτε μόνος είτε σε αγέλες, γεγονός που δεν καθορίζει τον τρόπο συμπεριφοράς του, που πολλοί θέλουν να της προσδώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά. “Το ότι μπορεί κάποιος λύκος να ζει μόνος, δεν σημαίνει ότι είναι πιο δυνατός και επιθετικός, σαν ένα είδος μοναχικού τιμωρού ή εκδικητή που μας αρέσει να βλέπουμε στις ταινίες”, αναφέρει.
“Αυτό που απαιτείται”, συνεχίζει, “είναι να γίνει αυτοψία κτηνιατρική, να ληφθεί υλικό (σάλιο) από τα νεκρά σκυλιά και, γενικότερα, να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να παρθούν τα ανάλογα μέτρα”.
Πηγή: THETOC