Τραγωδία – Τέμπη: Στους 38 οι νεκροί, 72 τραυματίες – Συνεχίζεται η ταυτοποίηση θυμάτων

Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 17 δείγματα DNA από τις σορούς και 23 δείγματα από συγγενείς των επιβατών για τη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων

Στιγμιότυπο 2023 03 01 20.16.44 ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ, Τέμπη, τραγωδία τέμπη

Στους 38 ανέρχονται οι νεκροί από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση.

Οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, στην τελευταία επικαιροποιημένη ενημέρωση ανέφεραν ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 38. Παράλληλα, 72 νοσηλεύονται με τραύματα στα νοσοκομεία.

«Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας» όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των αρχών.

»Αυτή την ώρα επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 3 ομάδες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και 2 ομάδες της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, ενώ, συνεχής είναι η παρουσία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

»Οι δυνάμεις, αφού ολοκλήρωσαν τις έρευνές τους στο βαγόνι της πρώτης θέσης, της επιβατικής αμαξοστοιχίας, και στο βαγόνι – εστιατόριο, τώρα επιχειρούν στο πρώτο επιβατικό βαγόνι της δεύτερης θέσης. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ταυτοποίησης στο βαγόνι – εστιατόριο διεξήχθη υπό ακραίες συνθήκες υψηλού πυροθερμικού φορτίου της τάξεως των 1.300 βαθμών κελσίου, γεγονός που δυσχέραινε τη σχετική διαδικασία.

»Αυτή τη στιγμή με τη βοήθεια των γερανοφόρων οχημάτων ανασηκώνεται ο πρώτος συρμός της δεύτερης θέσης ώστε να επιχειρήσουν οι ομάδες διάσωσης σε όλο το εύρος του δεύτερου βαγονιού.

»Επίσης, γίνεται προσπάθεια και από άλλα γερανοφόρα οχήματα προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο, οι δύο μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας, για να διευκολυνθεί το έργο της έρευνας και απεγκλωβισμού, αλλά και για να ελευθερωθεί η σιδηροδρομική γραμμή.

»Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας το Ειδικό σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών.

»Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε η πρώτη Στρατιά και οι Στρατιωτικές Μονάδες Θεσσαλίας σύμφωνα με το πρωτόκολλο συναγερμού.

»Επίσης, ενεργοποιήθηκε η Ομάδα ΙΚΑΡΟΣ της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για επιτήρηση από αέρος, και όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Θεσσαλίας τέθηκαν σε Γενική Επιφυλακή.

»Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 38 νεκροί. Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο και παραμένουν για νοσηλεία 57 επιβάτες, εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, 194 επιβάτες μεταφέρθηκαν με 5 λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, με 6ο λεωφορείο 20 επιβάτες στη Λάρισα καθώς και 8 επιβάτες μεταφέρθηκαν στην Κατερίνη.

Η ενημέρωση από την εκπρόσωπο της αστυνομίας για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη

“Αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 17 δείγματα DNA από τις σορούς και 23 δείγματα από συγγενείς των επιβατών.

Επίσης από το σημείο του δυστυχήματος συνεχίζεται από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας η περισυλλογή των προσωπικών αντικειμένων και των αποσκευών των επιβατών.

Παράλληλα υπό την εποπτεία του αρμόδιου εισαγγελέα έχει συλλεχθεί προανακριτικό υλικό, από το σταθμαρχείο της Λάρισας, το σημείο του δυστυχήματος και άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι έχει συλληφθεί από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας 59χρονος ημεδαπός, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται.

Συνολικά στον τόπο του δυστυχήματος και στο γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχουν διατεθεί 70 αστυνομικοί.

Συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών έχουν κατευθυνθεί προς τα ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί.

Υπενθυμίζεται πως εκτός από τους ψυχολόγους που βρίσκονται από το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχει συσταθεί ομάδα ψυχολόγων από την τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10 306 και καλεί τους συγγενείς και τις οικογένειες τραυματιών και θυμάτων προκειμένου να τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».