Βίντεο: Tο φαινόμενο «Mpempa» – Καυτό νερό παγώνει σε δευτερόλεπτα στη Φλώρινα

Η θερμοκρασία στη Φλώρινα νωρίς το πρωί της Τρίτης υποχώρησε κοντά στους μείον 13 βαθμούς Κελσίου. To meteo.gr ανήρτησε βίντεο που αποτυπώνει το καυτό νερό να παγώνει ακαριαία στον ψυχρό αέρα.

Πιθανόν ο πρώτος που παρατήρησε ότι το ζεστό νερό παγώνει πιο γρήγορα από το κρύο ήταν ο Αριστοτέλης, αλλά μέχρι το 2013 αυτό το φαινόμενο ήταν ανεξήγητο από την επιστημονική κοινότητα.

Το όνομα “Mpempa” δόθηκε από τη Βασιλική Εταιρεία Χημείας της Βρετανίας προς τιμήν του Τανζανού φοιτητή Erasto Mpempa καθώς ήταν ο πρώτος που το μελέτησε διεξοδικά και δημοσίευσε μια πρώτη επιστημονική εξήγηση το 1969 η οποία όμως αποδείχθηκε ανεπαρκής.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει καυτό νερό, σχεδόν 100°C, να παγώνει ακαριαία σε θερμοκρασία χαμηλότερη των -20°C. Αν συγκρίνουμε την ταχύτητα ψύξης δύο δειγμάτων νερού θερμοκρασίας ~19°C και 43ºC όπως δείχνει το επόμενο σχήμα, θα δούμε ότι αυτό που θα παγώσει πρώτο είναι το δεύτερο.

Η πιο ολοκληρωμένη και κοινά αποδεκτή εξήγηση δόθηκε το 2013 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης οι οποίοι μελέτησαν τους χημικούς δεσμούς των μορίων του νερού σε διάφορες θερμοκρασίες. Τα μόρια νερού μεταξύ τους δεσμεύονται από έναν ηλεκτρομαγνητικό δεσμό (δεσμό υδρογόνου) ο οποίος καθορίζει το σημείο βρασμού, την επιφανειακή τάση και το ρυθμό μεταβολής ενέργειας. Ο ρυθμός μεταβολής ενέργειας εξαρτάται κυρίως από την αρχική κατάσταση του υγρού, δηλαδή τη θερμοκρασία του. Το θερμό νερό μεταφέρει την ενέργειά του εκθετικά πιο γρήγορα από το κρύο νερό καθώς οι δεσμοί υδρογόνου αλληλεπιδρούν με τους ομοιοπολικούς δεσμούς του νερού (μοιράζονται ηλεκτρόνια στην εξωτερική τους στιβάδα) και όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο συμπιεσμένοι είναι οι ομοιοπολικοί δεσμοί αποθηκεύοντας ταυτόχρονα ενέργεια. Κατά την ψύξη, ο ρυθμός απελευθέρωσης της ενέργειας αυξάνεται εκθετικά πιο γρήγορα γιατί στο ψυχρότερο νερό οι ομοιοπολικοί δεσμοί δεν είναι τόσο συμπιεσμένοι. Αυτή η συμπεριφορά όμως του νερού εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως η καθαρότητα του νερού και η διάρκεια ψύξης.

Πηγή: meteo.gr

 

Ροη Ειδησεων

ΠΡΩΤΑΡΑΣ: Καθάρισαν τον αρχαίο «τάφο της Βασίλισσας» (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε εργασίες καθαρισμού στον τάφο Ελληνιστικής - Ρωμαϊκής περιόδου (3ος αιώνας π.Χ. περίπου) στην παραλία…

12 Νοεμβρίου, 2024

Ποταμός Λιοπετρίου: Η θέση της ανάδοχου εταιρείας για τερματισμό του έργου

Η εταιρεία Lois Builders Ltd σε ανακοίνωση εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της «για την πρωτοφανή…

12 Νοεμβρίου, 2024

Συγκλονίζει μητέρα του Κυριάκου που σκοτώθηκε από αερόσακους Takata «Στέκομαι μπροστά σας γιατί έχασα ένα μωρό»

Το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης της ενημέρωσης του κοινού αλλά και της ενδεχόμενης ακινητοποίησης αυτοκινήτων που…

12 Νοεμβρίου, 2024

Καθαρισμός εγκαταλελειμμένων κατοικιών από τον Δήμο Παραλιμνίου – Δερύνειας

Σε καθαρισμό εγκαταλελειμμένων κατοικιών στην περιοχή του Συνοικισμού Παραλιμνίου προχώρησε η υπηρεσία του Δήμου Παραλιμνίου…

12 Νοεμβρίου, 2024

Στις 23 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές στη Γερμανία

Στις 23 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν στη Γερμανία οι πρόωρες εκλογές, όπως αποφασίσθηκε πριν από λίγο…

12 Νοεμβρίου, 2024

Χάπι κατά του καπνίσματος θα χορηγεί το αγγλικό σύστημα υγείας

Ένα χάπι που βοηθά δραστικά στο κόψιμο του τσιγάρου θα αρχίσει να χορηγεί σε δεκάδες…

12 Νοεμβρίου, 2024