ΕΠ ΑΜΜ/ΣΤΟΥ: Θα χαθούν δουλειές – Τι αναφέρουν επιχειρηματίες στο Famagusta News

Πώς περιγράφουν στο Famagusta.News την κατάσταση οι Δέσποινα Χατζηζαχαρία, Χρυσόστομος Φλουρέντζου, Κυριάκος Ανδρέου, Σταύρος και Παναγίωτης Κουτσόλουκα

closed 2 exclusive, Επαρχία Αμμοχώστου, ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις επιχειρηματιών ενάντια των νέων μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αναχαίτηση της πανδημίας.  Έντονη διαφωνία εξέφρασαν για τα νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας οι σύνδεσμοι κέντρων αναψυχής και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι επιχειρηματίες της επαρχίας Αμμοχώστου μεταξύ άλλων εκφράζουν ανησυχία και προβληματισμό για την επιβίωση επιχειρήσεων και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Κυριάκος Ανδρέου – Πλατεία Καφεστιατόριο

Από το Καλοκαίρι φάνηκε η γύμνια μας σαν κράτος. Ημίμετρα χωρίς στήριξη στους κλάδους που το έχουν περισσότερο ανάγκη.  Επιχειρήσεις στον αναπνευστήρα με μία Υπουργό Εργασίας που στηρίζει μόνο τους ξενοδόχους, και ένα Υπουργό Οικονομικών που δουλεύει μόνο για τις τράπεζες. Οι μικρές επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης δέκτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, χωρίς στήριξη εδώ και μήνες.  Δυστυχώς είναι μονόδρομος οι απώλειες θέσεων εργασίας θέσεων αν δεν αλλάξουν δραστικά τα πράγματα.  Η εργασία και η οικογένεια, είναι η βάση για μία ευτυχισμένη ζωή.  Ας το καταλάβουμε όλοι.  Το 2022 να μας βρει όλους υγιείς, με πολλά χαμόγελα και να εκτιμήσουμε τις μικρές καθημερινές στιγμές με τους αγαπημένους μας. Εκεί είναι η ουσία της ζωής.

Δέσποινα Χατζήζαχαρία – >IL Mio Boutique

Πιστεύω πως ο κορωνοϊός, τα μέτρα μας έχουν επηρεάσει όλους. Αδιαμφισβήτητα είναι όλα αλυσίδα, κλείνοντας τα κλαπ φυσικά και θα επηρεαστούμε το λιανεμπόριο και όχι μόνο. Και τα κομμωτήρια και οι αισθητικοί κοκ, γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Δυστυχως αυτό συμβαίνει τα τελευταία δυο χρόνια. Φέτος πίστευα ότι θα ήταν καλύτερος χειμώνας, τα βλέπαμε όλα να κυλούν ομαλά σχετικά, να γίνονται εβεντ, να λειτουργούν τα κλαπ αλλά τελικά για ακόμα μία χρονιά τα επίσημα τουλάχιστον ρούχα θα μας μείνουν στο “ράφι”. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι στο χέρι μας, περνούμε τα ρίσκα μας, και θα πω το μοτο μου: Ότι ειναι να γίνει θα γίνει!!! Εγώ με τη σειρά μου λέω να έχουμε θετική σκέψη, να έχουμε την υγεία μας και ελπίζω σε μια ουσιαστικά καλύτερη χρονιά! Το 2022 ας μας φέρει πίσω την ελευθερία μας!!!

Χρυσόστομος Φλουρέντζου – Maccadam All day

Φέτος πιστεύαμε ότι θα ήταν ένας καλύτερος Χειμώνας, ένας Χειμώνας ανάκαμψης από τα πολλαπλά κτυπήματα που έχει δεχθεί ολόκληρος ο κόσμος. Τελικά από ότι φαίνεται δεν θα έχει σύντομο τελειωμό η όλη κατάσταση. Σε ότι αφορά τους χώρους εστίασης υπάρχει τεράστιο πλήγμα αδιαμφισβήτητα, καθημερινά βλέπουμε υποστατικά να μειώνεται ο κύκλος εργασιών του και κάνουν σκέψεις για κλείσιμο αφού βρίσκονται στα όρια της βιωσιμότητας, δηλαδή προς το χείλος του γκρεμού. Έχουν επηρεαστεί οι πάντες και τα πάντα εκτός από οικονομικής πλευράς και ψυχολογικής. Το προσωπικό των υποστατικών δυστυχώς πρέπει να έρχεται καθημερινά σε αντιπαράθεση με τον κόσμο και να κάνει τη δουλειά του αστυνομικού εφαρμόζοντας τα μέτρα που κάποιες φορές δεν είναι ξεκάθαρα ή υπάρχει σύγχυση επειδή αλλάζουν συνεχώς. Υπάρχει γενικότερα μια σύγχυση η οποία επιβαρύνει την ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί τους χώρους εστίασης και πολύ φοβάμαι ότι όλα αυτά στο τέλος της ημέρας θα έχουν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο σε αρκετές επιχειρήσεις. Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες χρειάζονται άμεσα στήριξη για να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και πολύ απλά για να μην αρχίσουμε να βλέπουμε τον εργαζόμενο που δε φέρει καμία ευθύνη να μένει άνεργος. Είναι δύσκολοι καιροί, είναι ηλίου φαεινότερον το τι μέλλεται να γίνει, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για όλους αλλά ας δωθούν σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη για να μπορούν να ορθοποδήσουν ξανά. Δυστυχώς έχουμε μάθει σε αυτό τον τρόπο ζωής και στο τέλος θα ξεχάσουμε πως ήταν οι ζωές μας παλιά. Ελπίζουμε το 2022 να το σταματήσει αυτό, να φέρει υγεία και ευημερία σε ολόκληρο τον κόσμο έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να επιστρέψει ξανά στην κανονικότητα. Και κάτι τελευταίο, πρέπει να είμαστε όλοι μας πιο άνθρωποι ειδικότερα σε αυτές τις δύσκολες μέρες, όλοι γνωρίζουμε που υπάρχει πρόβλημα και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε ας το κάνουμε,ο καθένας με τον τρόπο που ξέρει. Μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε από εμάς σε δύσκολη θέση, σήμερα εσύ αύριο εγώ. Καλό νέο έτος, υγεία και χαρά σε όλους και στις οικογένειες σας!

Σταύρος – Παναγίωτης Κουτσόλουκα – Midtown Bistro

Μετά τα πρόσφατα μέτρα που παρθήκαν ο κύκλος εργασιών των εστιατορίων έχει μειωθεί σημαντικά. Η διαφορά στον αριθμό των πελατών είναι αισθητή σε μεγάλο βαθμό. Πριν παρθούν τα υφιστάμενα μέτρα οι ανάγκες για επιπλέον προσωπικό στο εστιατόριο ήταν αυξημένες. Πλέον, με τα καινούργια μέτρα τα οποία αποκλείουν μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας οι ανάγκες για προσωπικό έχουν μειωθεί. Καλούμαστε να διατηρούμε στο σύστημα μισθοδοσίας μας περισσότερα άτομα από όσο χρειαζόμαστε μόνο και μόνο για να μην έρθουμε στην δυσάρεστη θέση να απολύσουμε προσωπικό στις εποχές που ζούμε. Τα πλήγμα που δεχτήκαμε είναι διπλό! Από την μια η δουλειά μας έχει μειωθεί σε πολύ αισθητό βαθμό και από την άλλη επωμιζόμαστε τα αυξημένα έξοδα προσωπικού. Θεωρούμε ότι ο χώρος εστίασης δεν αποτελεί αιτία για διασπορά των κρουσμάτων δεδομένου ότι οι πελάτες που προσέρχονταν προηγουμένως στο εστιατόριο είχαν αρνητικό τεστ αντιγόνου. Επιπλέον, τηρούνταν όλα τα μέτρα προστασίας και οι ανάλογες αποστάσεις για την διαφύλαξη της υγείας όλων μας, τόσο από πλευράς του προσωπικού του καταστήματος όσο και από την πλευρά των συμπολιτών μας. Αυτό αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες, όταν οι χώροι εστίασης ήταν ανοικτοί για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως τα κρούσματα δεν είχαν φτάσει τα επίπεδα που φτάνουν με τα σημερινά μέτρα. Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε ότι η εστίαση πλήττεται αδίκως σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ευχόμαστε το 2022 να είναι η χρόνια που θα σημάνει το τέλος αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε και ας ελπίσουμε τα οποιαδήποτε άλλα μέτρα παρθούν να είναι για την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία όλων των ανθρώπων και όλων των κλάδων οικονομίας ανεξαρτήτως.