H πλήρης αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων στην ατζέντα

a 67 Ειδήσεις
a 3860 ΕιδήσειςΤην πλήρη αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και γενικότερα θέματα άμυνας και ασφάλειας περιλαμβάνει η ατζέντα της σημερινής ευρείας σύσκεψης, της οποίας θα προεδρεύσει ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Τροόδος στις 10:30 το πρωί.

Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Άμυνας και Οικονομικών, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, οι Αρχηγοί των κομμάτων, τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και ο πολιτικός προϊστάμενος της ΚΥΠ.

Η σύσκεψη συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από αίτημα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, διαμέσου του Προέδρου της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βαρνάβα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι είναι η πρώτη φορά που Επιτροπή Άμυνας ζητά σύσκεψη με τον Πρόεδρο και με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το πράξαμε αυτό, εξήγησε, επειδή τα θέματα άμυνας δεν είναι θέματα, που πρέπει να τυγχάνουν λαϊκισμού ή κομματικής εκμετάλλευσης. Για το λόγο αυτό, ομόφωνα συμφωνήσαμε ότι για το θέμα θα πρέπει να υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις, θα πρέπει, υπέδειξε, να αντιμετωπίζονται συλλογικά, ομόθυμα και ομόφωνα.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις τέτοιες, που άμεσα να δώσουν λύσεις σε πιθανά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να τεθούν ενώπιον της σύσκεψης εισηγήσεις και απόψεις από πλευράς του ΓΕΕΦ και του ΥΠΑΜ για εκσυγχρονισμό και ενδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε.

Η κυβέρνηση, με την ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποδεικνύει ότι θέτει ψηλά στην ατζέντα τα θέματα άμυνας και ασφάλειας και ότι τα θέματα αυτά πρέπει να αφεθούν μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου.

Επιδιώκουμε συλλογικότητα, είπε, γι’ αυτό και θα ενημερώσουμε για την υφιστάμενη κατάσταση της Ε.Φ. και τα προβλήματα που έχει, εφ’ όλης της ύλης, αλλά θα παρουσιάσουμε και το όραμα για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της.

Ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι οι τομές που θα γίνουν μέσα από την εξυγίανση της ΕΦ θα είναι ριζοσπαστικές.

Τόνισε επίσης ότι τα θέματα άμυνας και ασφάλειας δεν έχουν κομματικό χρώμα και κάλεσε όλους α αφήσουν την ΕΦ μακριά από αντιπαραθέσεις.

Ο κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι μέσα στους σχεδιασμούς για αναδιάρθρωση είναι και το θέμα της μείωσης της θητείας, δεν είναι όμως το μοναδικό.

Με απώτερο στόχο τη λήψη συλλογικών αποφάσεων, ο πρόεδρος Αμαστασιάδης θα ενημερώσει τους πολιτικούς Αρχηγούς για όλους τους σχεδιασμούς, που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, για τις αμυντικές συμφωνίες που υπογράφηκαν και αυτές, που βρίσκονται στα σκαριά.

Θα αναλυθεί επίσης η κατάσταση της Εθνικής Φρουράς και θα συζητηθούν τρόποι εκσυγχρονισμού της.

Θα γίνει και ενημέρωση για το σοβαρό θέμα της επικινδυνότητας των ακατάλληλων πυρομαχικών, που φυλάσσονται σε διάφορες αποθήκες.

Στην ατζέντα θα βρίσκεται και το θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας.

Στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, ο υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, αναμένεται να προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα επιφέρουν ριζοσπαστικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δεν αποκλείεται να αποφασιστεί κλείσιμο στρατοπέδων και μονάδων, με στόχο την καλύτερη επιχειρησιακή αξιοποίηση τους.

Ο Φώτης Φωτίου θα ζητήσει εξαίρεση από το κούρεμα των προϋπολογισμών για το υπουργείο Άμυνας.

Σε ερώτηση για πληροφορίες ότι αναμένεται να ζητηθεί να εξαιρεθεί το υπουργείο άμυνας από την οριζόντια μείωση του 11%, που ζητήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Φωτίου είπε ότι «αυτό θα το δούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους».

Η κυβέρνηση, είπε, είναι διατεθειμένη να στηρίξει την Ε.Φ.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και σε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.
Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας επίκειται με τη Ρώμη, στην οποία θα ταξιδεύσει το επόμενο διάστημα ο υπουργός Άμυνας, μετά από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του.

Επικαιροποίηση υφιστάμενης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας προωθείται και με τη Γαλλία.

Πηγή: SigmaLive