HELIOS: «Μάμμα άνοιξε γλήορα την τηλεόραση, έππεσε αεροπλάνο δικό μας»

“Mayday Mayday, έχουμε πτώση πολιτικού αεροσκάφους»

33E10877 BAB0 4267 ABBF E8A84A9B3D9D Helios, αεροπορικη τραγωδια

Επιμέλεια: Μιχάλης Αντωνίου

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, απο εκείνη την μαύρη μέρα που ο ήλιος έσβησε για πάντα για 121 ψυχές.

14 Αυγούστου 2005. Η τηλεόραση ανοιχτή και η κανονική ροή του προγράμματος διακόπτεται, καθώς βγαίνει έκτακτο δελτίο ειδήσεων, αφού υπάρχει πληροφορία ότι συνετρίβη κυπριακό αεροσκάφος.

Το Boeing 737 της εταιρείας HELLIOS, στις 09:07, αναχωρεί απο την Λάρνακα, για την Αθήνα. Τριάντα λεπτά αργότερα εισέρχεται στο FIR Αθηνών. Η επαφή του με τον πύργο ελέγχου ωστόσο δεν κατέστη δυνατή.

Λίγο αργότερα, δύο F16 αναχωρούν. Πλησιάζουν το αεροσκάφος και διαπιστώνουν πως ο συγκυβερνήτης ήταν αναίσθητος, ο κυβερνήτης δεν ήταν στην θέση του, ενώ είχε ενεργοποιηθεί  το σύστημα για τις μάσκες οξυγόνουν, αφού οι επιβάτες ήταν λιπόθυμοι.

Ώρα 11:41. Μοναδικός επιβαίνοντας που είχε τις αισθήσεις του, ήταν ο αεροσυνοδός Ανδρέας Προδρόμου, ο οποίος κατείχε πτυχίο πιλότου, προσπαθώντας μάταια να πιλοτάρει το αεροσκάφος. Λίγα λεπτά αργότερα το αεροσκάφος συνετρίβη στο γραμματικό, γράφωντας έτσι μια απο τις μεγαλύτερες τραγωδίες που συνέβησαν στην Κύπρο.

Ένοχοι  για τη συντριβή του αεροσκάφους κρίθηκαν οι Δημήτρης Πανταζής,Γιώργος Κικκίδης, Ιάνκο Στοϊμένοβ και Άλαν Ίργουιν, χωρίς ελαφρυντικά  όπως αποφασίσθηκε απο το πρωτοδικείο Αθηνών.

Τους επιβλήθηκε καταδίκη ενός χρόνου για κάθε απώλεια ζωής, συν τρία χρόνια ποινή βάσης, που αφορά την ενοχή τους με την ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Η συνολική ποινή των στελεχών της εταιρείας ήταν 124 χρόνια.

Το Πλημμελειοδικείο αποσύρθηκε για να αποφασίσει κατά πόσον η ποινή θα ήταν εξαγοράσιμη, όπως ζήτησαν οι συνήγοροι των καταδικασθέντων, και ταυτόχρονα κατά πόσον η ποινή θα είχε ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Τον Φεβρουάριο του 2013, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε δεκαετείς ποινές φυλάκισης, εξαγοράσιμες έναντι 80.000 ευρώ εκάστη, σε τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους.