Αυξήσεις φέρνει το 2020 για τους Δημόσιους

Μισθοί, Οικονομία

Χρόνια ανάκαμψης στις τσέπες των εργαζόμενων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μπορεί να χαρακτηριστεί το 2020. Το σίγουρο είναι ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα λάβουν αυξήσεις, έστω και μικρές, λόγω της σταδιακής άρσης των αποκοπών στους μισθούς τους. Τα δεδομένα ενδεχομένως να αλλάξουν περαιτέρω εν αναμονή της έφεσης που άσκησε η Δημοκρατία κατά της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις αποκοπές που έγιναν στις απολαβές των εργαζόμενων στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα. Μια αρνητική για την Κυβέρνηση απόφαση, θα αλλάξει άρδην το σκηνικό.

Συγκεκριμένα, την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα εφαρμοστεί η τρίτη φάση της συμφωνίας για αποκατάσταση των μισθών, των εργαζόμενων που κουρεύτηκαν στα πλαίσια των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πέρσι τον Ιούλιο άρχισε η καταβολή της πρώτης δόσης για αποκατάσταση της κλιμακωτής μείωσης των αποκοπών που είχαν επιβληθεί στους εργαζόμενους. Τον Ιανουάριο του 2023 αναμένεται να αποκατασταθούν πλήρως οι μισθοί 86 χιλ. εργαζόμενων από τις αποκοπές οι οποίες, συνολικά για το 2018 – 2023, υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα €265 εκατ.

Την 1η Ιανουάριου 2020 θα καταβληθεί η τρίτη δόση στους εργαζόμενους, στους οποίους θα επιστραφούν περίπου 40 με 43 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα οι μισθοί θα αυξηθούν ως εξής:
Για απολαβές από €1001 μέχρι €1.500 οι αποκοπές θα μειωθούν στο 3,3%. Δηλαδή ένας εργαζόμενος με μισθό €1.500 τον Ιανουαρίου του 2020 θα έχει αποκοπές €16,50. Σε σχέση με φέτος θα έχει αύξηση €13 το μήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την εφαρμογή της συμφωνίας, ( τον Ιούλιο του 2018) οι αποκοπές για το συγκεκριμένο εργαζόμενο ήταν της τάξης του 10,3% δηλαδή στα €89,50. Μέσα σε ενάμιση χρόνο οι απολαβές του συγκεκριμένου εργαζόμενου θα αυξηθούν κατά €73. Εξάλλου το 2021 οι αποκοπές θα είναι 0,8% που θα ισοδυναμούν σε €4 ενώ το 2022 εκμηδενίζονται.

Για μισθούς από €1.501 μέχρι €2.000, του χρόνου τον Γενάρη οι αποκοπές θα μειωθούν στο 5,3%. Για παράδειγμα για απολαβές €2 χιλ. η αποκοπή θα αντιστοιχεί σε €43 το μήνα, σε σχέση με €68 ή 7,8% που είναι σήμερα. Πριν από τον Ιούλιο του 2018, για το ίδιο ύψος απολαβών η αποκοπή ήταν 12,3% ή €151 τον μήνα. Να σημειωθεί πως η πρώτη μείωση αποκατάστασης ήταν τον Ιούλιο του 2018 και ήταν της τάξης 10,3% ή €111. Δηλαδή ένας εργαζόμενος με μισθό €2 χιλ. τον τελευταίο ενάμιση χρόνο θα έχει αύξηση €108. Να σημειωθεί πως το 2021 οι αποκοπές θα μειωθούν στο 2,8% ή €18 ενώ το 2022 θα εκμηδενιστούν.

Του χρόνου για πρώτη φορά θα αρχίσει και αποκατάσταση των μισθών των εργαζομένων που έχουν απολαβές από €2.001 μέχρι €3.000. Πριν τη συμφωνία η αποκοπή ήταν μέχρι 13,5%, δηλαδή για μισθό €3 χιλ. η μείωση ήταν €286 το μήνα. Από τον Ιανουάριο του 2020, ο μισθός της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζόμενων θα αυξηθεί κατά €133 καθώς η αποκοπή θα μειωθεί στο 11% που αντιστοιχεί στα €153. Το 2021 οι αποκοπές θα μειωθούν περαιτέρω στο 8,5% που αντιστοιχούν σε €103, το 2022 θα συρρικνωθούν στο 5%, δηλαδή €50 και από το 2023 θα εκμηδενιστούν.

Αυξημένοι κατά €158 το μήνα θα είναι οι μισθοί για τους εργαζόμενους που αμείβονται €4 χιλ. το μήνα. Σήμερα οι αποκοπές είναι μέχρι 16% ή €446 το μήνα. Από την 1η του χρόνου του 2020 οι αποκοπές θα μειωθούν στο 13,5% που αντιστοιχεί σε €288. Η αποκατάσταση των μισθών θα συνεχιστεί και το 2021 με την αποκοπή να μειώνεται στο 11%, δηλαδή €213 και το 2022 στο 7,5% που αντιστοιχεί σε €125. Από το 2023 θα εκμηδενιστούν.
Σε σχέση με τους εργαζόμενους που αμείβονται με μισθούς πέραν των €4 χιλ. σήμερα η αποκοπή είναι μέχρι 17,5%. Για παράδειγμα εργαζόμενος με μισθό €4,500 του αποκόπτεται €533. Από το 2020 η αποκοπή θα μειωθεί στο 15% ή στα €383, δηλαδή ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, θα λάβει αυξημένο μισθό κατά €150 το μήνα. Το 2021 οι αποκοπές θα είναι της τάξης μέχρι 12,5% ή €295 και το 2022 στο 9% που ισοδυναμούν στα €170. Από το 2023 θα εκμηδενιστούν.

Υπενθυμίζεται πως για απολαβές μέχρι €1000 το μήνα από φέτος τον Ιανουάριο έχουν εκμηδενιστεί οι αποκοπές. Οι αποκοπές ήταν 3,8%, δηλαδή €38 οι οποίες τον Ιούλιο μειώθηκαν στο 1,8% δηλαδή €18 και στη συνέχεια εκμηδενίστηκαν.

Στις αυξήσεις των εργαζόμενων θα αφαιρεθούν εισφορές τους προς το ΓεΣΥ, οι οποίες μέχρι το τέλος Μάιου του 2020 θα είναι 1,7% επί των απολαβών τους. Από την 1η Ιουνίου του 2020 οι εισφορές θα αυξηθούν στο 2,65%.

Πάντως το 2020, βάση των κατευθυντήριων γραμμών του Υπουργείου Οικονομικών, δεν αναμένεται να δοθούν επιπλέον αυξήσεις μισθών, παρά μόνο προσαυξήσεις. Παράλληλα, στον προϋπολογισμό του 2020, περιλήφθηκε πρόνοια για να αναπροσαρμοστούν οι μισθοί με την καταβολή του 50% της αύξησης του υποκείμενου της ΑΤΑ του έτους που προηγείται. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 ο τιμάριθμος στον βασικό μισθό θα ανέλθει στο 314,86% σε σχέση με 313,83% που ήταν φέτος. Την επόμενη διετία, 2021-2022 ο τιμάριθμός θα ανέλθει στο 317,35% και 320,48% αντίστοιχα.

Επίσης το 2020 θα συνεχιστεί η συγκράτηση της απασχόλησης τόσο στο δημόσιο όσο και στο δημόσιο τομέα, για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών εντός του πλαισίου της οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα θα συνεχιστεί η προώθηση των μεταρρυθμίσεων με σκοπό της βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των οργανισμών της γενικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Ήδη τα υπουργεία και οι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν ετοιμάσει τους προϋπολογισμούς τους, τους οποίους έχουν προωθήσει στο υπουργείο Οικονομικών.

Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, οι προϋπολογισμοί θα τεθούν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθούν στη Βουλή. Από την άλλη οι προϋπολογισμοί των Αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να προωθηθούν στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Με μέτρο οι προσλήψεις ορισμένου χρόνου

Το 2020, θα συνεχιστεί η απαγόρευση στην πρόσληψη εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου σε ολόκληρη τη Δημόσια Υπηρεσία. Επίσης συνεχίζεται η απαγόρευση της αντικατάστασης των εργαζομένων που αποχωρούν από την υπηρεσία με νέες προσλήψεις εργαζομένων ορισμένου χρόνου. Από την απαγόρευση των προσλήψεων εξαιρούνται οι περιπτώσεις αντικατάστασης υπαλλήλων που αποχωρούν ή απουσιάζουν με μακροχρόνια άδεια απουσίας, που αφορούν συγκεκριμένα τμήματα όπως στην Προεδρία, τη Βουλή, τη Δικαστική Υπηρεσία, τη Στατιστική Υπηρεσία κ.ά.

Στους ημικρατικούς οργανισμούς και στους δήμους, η απασχόληση κατά το 2020 αορίστου και ορισμένου χρόνου και εκτάκτων που απασχολούνται μέχρι τέσσερις μήνες διατηρείται, κατά ανώτατο όριο, στα επίπεδα του 2019 και μειώνεται όπου είναι δυνατό. Επιπρόσθετα απαγορεύεται η πρόσληψη εργοδοτούμενων ορισμένου χρόνου. Παράλληλα θα απαγορεύεται η αντικατάσταση υπαλλήλων που αποχωρούν από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο με νέες προσλήψεις εργοδοτούμενων καθορισμένης διάρκειας. Απαγορεύεται και αντικατάσταση ωρομίσθιου προσωπικού και εποχικού προσωπικού που αποχωρεί, με νέες προσλήψεις εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού.

Με προσοχή οι μισθώσεις

Τo υπουργείο Οικονομικών εφιστά την προσοχή των προϊστάμενων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ημιδημόσιο τομέα σε σχέση με τη μετατροπή των δημοσίων συμβάσεων για αγορά ή μίσθωση υπηρεσιών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, όπως προκύπτει βάσει πορίσματος που εξέδωσε ο διευθυντής Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή κατόπιν σχετικής απόφασης του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών. Το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) σε εγκύκλιό του καλούσε τους αρμόδιους να εξετάζουν προσεκτικά τέτοιες υποθέσεις. Για το 2020 το υπουργείο Οικονομικών καλεί τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα να ακολουθούν τις εγκυκλίους, στις οποίες δίνονται σαφείς οδηγίες αναφορικά με τις περιπτώσεις που συνάπτεται σύμβαση αγοράς υπηρεσιών, καθώς και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για αποφυγή δημιουργίας υπαλληλικής σχέσης μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών.

Βάσει της εγκυκλίου, εάν αποφασιστεί ότι ο εργαζόμενος με σύμβαση επιβάλλεται να μετατραπεί σε αορίστου χρόνου, θα πρέπει οι οικείοι προϊστάμενοι να μελετήσουν τους όρους του συμβολαίου που υπογράφτηκε με τον συμβαλλόμενο και τα καθήκοντα που καταγράφονται. Επίσης θα εξετάζεται η συνάφεια των εκτελούμενων καθηκόντων με τα αντίστοιχα καθήκοντα της μόνιμης θέσης, με βάση το σχέδιο υπηρεσίας, και οι απολαβές που παραχωρούνταν. Στη συνέχεια, όταν ο εργαζόμενος μετατραπεί σε αορίστου χρόνου, θα πρέπει να ενημερώνεται το ΤΔΔΠ.

Τα πρέπει και μη για το δημόσιο και ημικρατικούς

Ο «Φ» επιχειρεί να κωδικοποιήσει τι θα ισχύει του χρόνου για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, στους ημικρατικούς οργανισμούς και στους δήμους. Πολλές από τις παραμέτρους που θα ισχύσουν του χρόνου, εφαρμόζονται ήδη από προηγούμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα το 2020 για το μόνιμο προσωπικό τόσο στον δημόσιο όσο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα συνεχιστεί η επ’ αόριστον απαγόρευση πλήρωση κενών θέσεων πρώτου διορισμού, προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής, βάση των σχετικών νομοθεσιών. Στους ημικρατικούς και στους δήμους θα εξετάζονται περιπτώσεις που δικαιολογούν εξαίρεση από την απαγόρευση για υπαλληλικές θέσεις.

Παράλληλα συνεχίζεται η απαγόρευση της πλήρωσης κενών θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού στη γενική κυβέρνηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στον ημιδημόσιο τομέα, ο υπουργός Οικονομικών, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Αρχής, θα μπορεί να αποφασίζει την εξαίρεση από την αναστολή πλήρωσης μόνιμης ωρομίσθιας θέσης και να παραπέμψει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ακολούθως θα ενημερώνεται η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών για την απόφαση του Υπουργικού, η οποία θα πρέπει να παραχωρεί τη συγκατάθεση της για να πληρωθεί η θέση. Αξίζει να σημειωθεί πως η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα πρέπει να ενημερώσει γραπτώς τον υπουργό Οικονομικών για την απόφασή της για το ξεπάγωμα μόνιμων θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού.

Για το δημόσιο θα συνεχιστεί η κινητικότητα και η εναλλαξιμότητα του ωρομίσθιου προσωπικού εντός και μεταξύ των Υπουργείων και Υφυπουργείων.

Εξάλλου τόσο στο δημόσιο όσο και στο ημιδημόσιο, δεν θα δημιουργούνται επιπλέον μόνιμες θέσεις και δεν θα αναβαθμίζονται οι μισθολογικές κλίμακες σε προσωπική βάση, τόσο για τις υπαλληλικές όσο και τις θέσεις ωρομίσθιου προωπικού, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες θα εγκρίνονται από τον υπουργό Οικονομικών. Η δημιουργία νέων θέσεων θα εξετάζεται, μόνο με την κατάργηση ισάριθμων θέσεων, τις οποίες θα υποδεικνύει η αρμόδια αρχή.
Παράλληλα η απασχόληση του εποχικού ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού θα αυξηθεί στους 12 μήνες χωρίς να τερματίζεται η απασχόληση του, αντί 11 μήνες που ήταν. Σημειώνεται πως ο αριθμός των εποχικών ωρομίσθιων εργαζομένων θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με φέτος.

Επίσης, για τις κενές θέσεις του 2019 και τις κενωθείσες θέσεις το 2020, θα περιληφθεί πρόνοια στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Συγκεκριμένα, για τις θέσεις πρώτου διορισμού καθώς και για τις θέσεις αξιωματούχων με καθορισμένη ηλικία αφυπηρέτησης για τρεις μήνες, ο εργαζόμενος θα μπαίνει στον εισαγωγικό βαθμό της κλίμακας/συνδυασμένης κλίμακας/ πάγιου μισθού ή θα μπαίνει στη μειωμένη κλίμακα εισδοχής στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται. Για τις θέσεις προαγωγής ή πρώτου διορισμού και προαγωγής, ο εργαζόμενος για έξι μήνες θα μπαίνει στον εισαγωγικό βαθμό της κλίμακας ή συνδυασμένης κλίμακας, εκτός και αν η θέση έχει κενωθεί μετά τον Ιούλιο, οπότε η πρόνοια θα είναι για τους μήνες που θα απομείνουν. Για 2021-2022 η πρόνοια θα είναι για έναν χρόνο.

Εξάλλου, σε σχέση με την υπερωριακή απασχόληση των εργαζόμενων στην κυβέρνηση και στο ημιδημόσιο, το 2020 θα καταβληθεί προσπάθεια να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό οι δαπάνες αυτής της κατηγορίας και σε καμία περίπτωση το ύψος των υπερωριών δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τα φετινά επίπεδα.

Επίσης καλούνται οι προϊστάμενοι των τμημάτων να προχωρήσουν στην λήψη μέτρων, περιλαμβανομένων της ανακατανομής του προσωπικού και διαρθρωτικών αλλαγών για να εξαλειφθεί ή να περιοριστεί στο ελάχιστο η υπερωριακή απασχόληση.

Το 2020 η πολιτική για την υπερωριακή αποζημίωση αλλά και για την παραχώρηση των επιδομάτων δεν διαφοροποιείται σε σχέση με αυτή που εφαρμόζεται φέτος.

Πηγή: Philenews