Αγανάκτηση κατοίκων Αχερίτου για ανυπαρξία τραπεζικού υποκαταστήματος

Στιγμιότυπο 2018 10 10 08.08.50 Μιχάλης Καούνας, Νέα Αμμοχώστου

Την αγανάκτησή του εκφράζει ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Αχερίτου για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινότητας, Μιχάλη Καούνα, το πρόσφατο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας αποτέλεσε την απαρχή μίας οικονομικής αλλά και κοινωνικής καταρράκωσης για την Κοινότητα της Αχερίτου.

Σύμφωνα με τον κ. Καούνα, η Αχερίτου αποτελεί μία μεγάλη Κοινότητα στην επαρχία Αμμοχώστου με περισσότερους από 3 χιλιάδες κατοίκους. Παρ’ όλα αυτά, μετά το κλείσιμο των υποκαταστημάτων της Λαϊκής Τράπεζας, της Ελληνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, το πρόσφατο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας επέφερε οικονομικό πλήγμα σε ολόκληρη την κοινότητα της Αχερίτου.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ακριτικής Κοινότητας Αχερίτου, μετά την τουρκική εισβολή η οποία οδήγησε στην κατοχή σχεδόν ολόκληρης της κοινότητας το 1974, το δεύτερο μεγαλύτερο πλήγμα επέρχεται με την απουσία τραπεζικού ιδρύματος, με αποτέλεσμα οι πέραν των τριών χιλιάδων κατοίκων να αναγκάζονται να ταλαιπωρούνται και να μεταβαίνουν οδικώς στο υποκατάστημα της κοινότητας Αυγόρου, το οποίο, όμως, επιφορτίζεται με την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Λιοπετρίου, του Ξυλοφάγου και του Φρενάρους αλλά και άλλων κοινοτήτων.

Παράλληλα, προσθέτει ο κ. Καούνας, η ανυπαρξία τραπεζικών ιδρυμάτων στην ακριτική κοινότητα της Αχερίτου, πέραν του προβλήματος της κατοχής και της προσφυγιάς, έχει δημιουργήσει τεράστιο πλήγμα στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα της περιοχής, λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησής τους, ενώ τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που αδυνατούν να οδηγήσουν μέχρι τα πλησιέστερα τραπεζικά ιδρύματα, βρίσκονται σε απόγνωση.

Ο κύριος Καούνας εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ίδιο κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για την κοινότητα της Αχερίτου και τους κατοίκους της που επί 44 χρόνια βιώνουν το δράμα της κατοχής και της προσφυγιάς, ενώ διερωτήθηκε κατά πόσον κάποιοι έχουν αποκομισει κέρδη από το κλείσιμο υποκαταστημάτων, αφού είναι άξιο απορίας, όπως είπε, ότι οι τέσσερεις τράπεζες είχαν διαχρονικά κέρδη, ενώ σήμερα δεν έχουν.

Ανέφερε, επίσης, ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Αχερίτου ζητά την δωρεάν παραχώρηση του υποκαταστήματος της ΣΚΤ για εξυπηρέτηση των κατοίκων και ότι θα συνέλθει σε έκτακτη προγραμματισμένη συνεδρία κατά την οποία θα αποφασιστούν πολύ δυναμικότερα μέτρα, τα οποία, όπως είπε, θα εκπλήξουν όλους. Συνέχισε λέγοντας ότι η περιοχή του συνοικισμού Βρυσούλλων που υπάγεται στην κατεχόμενη κοινότητα Αχερίτου, παρέμεινε ζωντανή στις επάλξεις και φύλαξε Θερμοπύλες για 44 χρόνια. Ως εκ τούτου κάλεσε όλους τους Βουλευτές Αμμοχώστου να σταθούν στο πλευρό της κοινότητας και των κατοίκων της.

Famagusta.News