Οικονομια

Φθηνότερα είδη αγοράζουν τα νοικοκυριά λόγω ακρίβειας

Εκεί που πήγαινε η κατάσταση να ισορροπήσει μετά το σοκ που υπέστησαν οι επιχειρήσεις από την πανδημία COVID, ήρθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να θέσει υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές και να δημιουργήσει σημαντικούς αρνητικούς κινδύνους. Οι επαφές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με εκπροσώπους 67 κορυφαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη ζώνη του ευρώ μεταξύ 20 και 30 Μαρτίου 2022 αναδεικνύουν την αβεβαιότητα που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο. Οι πιο πολλοί εκπρόσωποι των εταιρειών είπαν ότι είναι ακόμα δύσκολο να προσλάβουν προσωπικό. Βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με την έρευνα, η σύγκρουση στην Ουκρανία πιθανό να έχει περιορισμένες επιπτώσεις στην προσφορά και τη ζήτηση εργασίας.

Οι επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή λόγω αυξανόμενου κόστους ενέργειας απέλυσαν εργαζομένους ή μείωσαν τη χρήση προσωρινής εργασίας. Ωστόσο σημειώνεται, η δυσκολία της επαναπρόσληψης είναι πιθανό να κάνει τις επιχειρήσεις απρόθυμες να απολύσουν μόνιμο προσωπικό. Από τις επαφές που έγιναν από την ΕΚΤ με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου διαφάνηκε ότι υπάρχουν πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις λόγω του υψηλού επιπέδου του πληθωρισμού.

Οι περισσότερες επαφές που έγιναν από την ΕΚΤ με εκπροσώπους επιχειρήσεων περιέγραψαν ένα πολύ δυναμικό περιβάλλον τιμολόγησης τους πρώτους μήνες του έτους, λόγω της ανόδου των τιμών πολλών πρώτων υλών. Ταυτόχρονα, σημειώνεται στην έρευνα, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει πλέον προκαλέσει περαιτέρω πιέσεις κόστους και ακραία αστάθεια στις τιμές όχι μόνο του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και πολλών εμπορευμάτων (ιδίως μέταλλα, ξύλο, παράγωγα πετρελαίου και τρόφιμα). Το περιβάλλον για τη μετακύλιση του αυξανόμενου κόστους στις τιμές παρέμεινε πολύ ευνοϊκό στους περισσότερους τομείς, αναφέρεται στην έρευνα, καθώς οι επιχειρηματικοί πελάτες εξοικειώθηκαν ιδιαίτερα στις αυξήσεις των τιμών, ενώ υπήρχε μεγαλύτερη αντίσταση στις αυξήσεις των τιμών από τους καταναλωτές.

Από τις περισσότερες επαφές που έγιναν μεταξύ ΕΚΤ και επιχειρηματιών το συμπέρασμα είναι ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες και τόσο η αβεβαιότητα όσο και το αυξανόμενο κόστος θα έχουν αντίκτυπο στις επιχειρηματικές επενδύσεις τα επόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου έτειναν να προεξοφλούν μια επιβράδυνση και όχι μια ξαφνική συρρίκνωση της δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν την τεράστια αβεβαιότητα και τους σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί.

Ορισμένοι επιχειρηματίες επεσήμαναν ευρύτερες αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, όπως η στροφή των νοικοκυριών σε φθηνότερα είδη, η μείωση της χρήσης οχημάτων ή η αναβολή παραγγελιών από τις επιχειρήσεις, ως πρώιµες ενδείξεις πιο διαδεδοµένων επιπτώσεων στη ζήτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αυξάνει τα κόστη.

 

Ροη Ειδησεων

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Φυλάκιση 11 χρόνων σε 20χρονο για βιασμό

Ποινή φυλάκισης διάρκειας έντεκα ετών, επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου, σε άντρα ηλικίας 20 ετών,…

28 Ιουνίου, 2024

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν οι ναυαγοσώστες

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν στις 25 Ιουλίου οι ναυαγοσώστες, σε σχέση με την στελέχωση…

28 Ιουνίου, 2024

Γιάννης Καρούσος στην επίσημη διαβεβαίωση του: «Ξεκινάμε δουλειά για να υλοποιήσουμε το όραμα μας»

Την επίσημη διαβεβαίωση του ενώπιον της Εφόρου Εκλογής, Βοηθό Επάρχου κυρίας Φλώρας Γεωργίου, έδωσε ο…

28 Ιουνίου, 2024

Φόνος Αγγελή: Στη φυλακή για 9 χρόνια ο 42χρονος

Σε ποινή φυλάκισης εννέα χρόνων καταδίκασε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου τον 42χρονο κατηγορούμενο για τον…

28 Ιουνίου, 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων – Παρόν και Μέλλον»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων - Παρόν και Μέλλον» την Πέμπτη…

28 Ιουνίου, 2024

Διευκρινίσεις Υπουργείου Παιδείας για κινητά στα σχολεία

Σε σχέση με τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού για τη χρήση κινητών…

28 Ιουνίου, 2024