«Κράχτης» για την ασιατική αγορά η κάθοδος του κολοσσού MUFG στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι προοπτικές που ανοίγονται για την κυπριακή οικονομία και το παρασκήνιο της καθόδου του ιαπωνικού κολοσσού στην Κύπρο

1 63

Για τις προοπτικές που ανοίγονται στην κυπριακή οικονομία και το οικοσύστημα των επενδύσεων του τόπου μας από την απόφασης του ιαπωνικού κολοσσού “MUFG Investors Services” να δημιουργήσει τη βάση του στην Κύπρο, μίλησε ο  Πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης στο ένθετο του Economy Today.

Ο κ. Γιασεμίδης αναφέρθηκε επίσης και σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το παρασκήνιο της απόφασης της MUFG να «ψηφίσει» τελικά την Κύπρο.

Η  MUFG, όπως αναφέρεται και σε προηγούμενο δημοσίευμα του Economy Today, διαχειρίζεται πέραν των 3.000 επενδυτικών ταμείων. Έχει ενεργητικό $785 δις και ανήκει στον Όμιλο Mitsubishi UFJ Financial με ενεργητικό $3,2 τρισ.

Κράχτης για την τεράστια αγορά της Ασίας

Πέρα από τις θέσεις εργασίας, η κάθοδος του κολοσσού δημιουργεί άμεσα και έμμεσα παράπλευρα οφέλη για την κυπριακή οικονομία. Επί παραδείγματι τα έσοδα που θα έχει το κράτος από τις διάφορες φορολογίες όπως ο εταιρικός φόρος, τις κοινωνικές αφαλήσεις, κλπ.

Σημαντικό όφελος αποτελεί και το γεγονός πως δημιουργείται παράδειγμα και για άλλες εταιρίες αυτού του βεληνεκούς, στο να ακολουθήσουν την MUFG στην Κύπρο.

Η απόφαση της ΜUFG σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη θα λειτουργήσει ως κράχτης για την τεράστια ασιατική αγορά με αποτέλεσμα αρκετοί διαχειριστές και επενδυτικά ταμεία να επιλέξουν την Κύπρο ως θύρα εισόδου τους στην Ευρώπη.

Οι προσπάθειες συγκεκριμένα της MUFG, θα είναι να δημιουργηθεί βάση και για τη Μέση Ανατολή, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Θέσεις εργασίας

Σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν υπολογίζονται σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη σε περίπου 100 αρχικά ενώ σε βάθος χρόνου «θα έχει πέραν των 500 – 600 υπαλλήλων».

Το παρασκήνιο και οι διαδικασίες

Η διαδικασία να πειστεί μια εταιρία αυτού του βεληνεκούς και ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, να έρθει στην Κύπρο δεν είναι καθόλου εύκολη. Η εταιρεία, όπως είπε ο κ. Γιασεμίδης βρισκόταν σε διαδικασία εξεύρεσης νέου επιχειρησιακού κέντρου στην Ευρώπη «και παλέψαμε αρκετά για να τους πείσουμε ότι η Κύπρος είναι ο ιδανικός προορισμός. Αναλύσαμε τα προτερήματα της Κύπρου, το οικονομικό σκέλος όπου το κόστος δημιουργίας και λειτουργίας της βάσης εδώ στην Κύπρο, συγκρίνεται ευνοϊκά συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και το γεγονός ότι η Κύπρος καθιερώθηκε ως κόμβος για επενδυτικά ταμεία».

Η προσπάθεια να πειστούν οι άνθρωποι της MUFG διήρκεσε αρκετούς μήνες. Χρειάστηκε να γίνουν αρκετές συναντήσεις –κυρίως μέσω διαδικτύου λόγω και της πανδημίας- και αναλύθηκαν διεξοδικά οι παράμετροι της δημιουργίας βάσης στην Κύπρο. Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη έγινε παράθεση όλων των πληροφοριών που ζητήθηκαν και αναπτύχθηκαν από μέρους του CIFA τα επιχειρήματα που καθιστούν την Κύπρο τον καταλληλότερο προορισμό.

Ο ελληνικής καταγωγής CEO

Για το αν η εταιρία «ψήφισε» τελικά την Κύπρο επειδή ο CEO της είναι ελληνικής καταγωγής, ο κ. Γιασεμίδης σημείωσε πως «οποιοσδήποτε CEO σε οποιαδήποτε επιχείρηση δεν μπορεί να βλέπει με αυτό τον τρόπο τις όποιες αποφάσεις. Αν δεν είχε νόημα για την  “MUFG Investors Services” να δημιουργήσει βάση στην Κύπρο, όσο και να ήθελε ο CEO  δεν θα μπορούσε να ληφθεί η απόφαση για μια χώρα που δεν έχει το κατάλληλο οικοσύστημα… στην τελική ο CEO θα κριθεί από τους μετόχους για την όποια απόφασή του»